Мда, обичам го този форум!!!
Хубавото е, че независимо кой какво мнение има по даден оръжеен въпрос, след като го напише, всички могат да го прочетат и да се замислят. А това е важното - да бъдеш провокиран да се замислиш за нещата!!! Освен това форумната аудитория е от достатъчно интелигентни хора, които могат добре да се ориентират и да направят критичен анализ кое от написаното правилно отразява обективната действителност. Кои са нещата, които са полезни и важни за оръжейните собственици и ползватели. И кое от написаното не става... Ама въобще!!!
Аз каквото имах да казвам по темата го казах. Обаче виждам, че може би не съм бил разбран съвсем правилно. Или поне от някои колеги от форума. И че има доста спорни според мен неща, написани след моя последен пост.
Затова ще доразвия въпроса и ще коментирам определени изказани позиции.
Каня всички братя по оръжие от форумната аудитория да се настанят удобно и да отварят пуканките. Нека забавата продължи...
Предварително се извинявам на всички, чийто думи ще коментирам. Не е лично насочено!!! Просто имам различно мнение и ще го споделя... Едно по едно, щото са много цитатите, по които бих писал...
Също така бих искал да благодаря на колегата Абсолют и на колегата Уббото, за това че са жертвали от времето си, за да коментират някои от нещата, които съм написал. Ще се опитам да отговоря. Не съм сигурен, че всичко, което ще напиша в отговор ще им хареса и че ще го приемат, но пак казвам – нищо лично към никой. Просто споделям мнение. Пък нека всички останали от форума да направят своята преценка за изложеното. Както е модерно да се казва: „Всеки сам си преценя”...
То, че „всеки сам си преценя” е така, но това, което е проблем и което касае всички оръжейни собственици е, че ако се случи така – да има няколко инцидента с прострелване на случайни граждани при употреба на законно оръжие за самоотбрана, освен личната наказателна отговорност, която всеки сам би понесъл, е възможно да има рестрикции за всички „оръженосци”. Това не е добре за никого. Добре е, че към момента такива инциденти няма... Освен този в Пловдив, за който писах в предния си пост.
Аз лично, не бих искал да има някакви промени в оръжейния закон. Мисля, че работи добре! Мисля, че и контрола по спазването му е на високо ниво! Аз смятам, че колкото повече законопослушни и високоморални хора носят оръжие за самоотбрана и колкото по – добре обучени са те, толкова повече са защитени и останалите български граждани и толкова повече се усложнява възможността на престъпниците да извършват престъпления. Което е хубаво!
И не е честно, заради бъдещите неадекватни действия при отразяване на нападение или миналите лоши избори(на оръжие, калибри и вид на боеприпаси) на няколко притежатели на оръжие за самоотбрана(базирани на правно незнание или криворазбрана лакомия и алчност), да бъдат ограничени останалите съвестни граждани, носещи оръжие за самоотбрана. Това ще е добре само за престъпниците! Което никак не ми харесва и затова „се паля” толкова по темата!!!
Нека да си го кажем и да е много ясно: Когато става въпрос за ползване на оръжие и избор на калибри лакомията и алчността не са хубаво нещо!!! Те по принцип не са хубаво нещо!!!
Така, че максимата „колкото повече, толкова повече” не трябва да важи при избора на калибър и употребата на огнестрелно оръжие. Законността изисква по – скоро нещо от рода на: „Единствено и само колкото е необходимо. И нищо повече!”. Защото, ако има в повече, излизаме извън „рамките на необходимите предели”, а това върви към престъпление и не е ОК за никого.
Когато имам възможност, в няколко различни поста ще коментирам написаното от колегата Абсолют, написаното от Уббото и написаното от някои от другите колеги във форума...
Но още сега ще коментирам следното:
Samael ` написа:
Бърз и лек куршум отдава по-лесно енергията си в жива плът.
кАжи верно!!! Че защо тогава всички не носим 7,62х25 за ТТ, че той си е още по – бърз и още по – лек от мамбите и според тези думи в цитата, явно още по – лесно ще отдава енергията си в жива плът. Ама всички знаят колко пробивно е ТТ-то... и как не е много ефективно за цел – самоотбрана. Все пак си е военен патрон – много пробивен... Има ли някой във форума да не го знае това??
Но, за да сравним и за да бъдем коректни - нека „говорят” цифрите от данните на производителите на боеприпаси:
Черната мамба: куршум 6,48 грама; 614 джаула – енергия V2(метра), скорост 435 м/с V2,5(метра)
7,62х25: куршум 5,51 грама; 596 джаула – енергия V2(метра), скорост 465 м/с V2,5(метра) – произведен от същата фирма, която произвежда мамбата;
7,62х25: куршум 5,50 грама; 881 джаула – енергия, скорост 566 м/с – друг производител
И се питам дали първите два сравнени боеприпаса (от един и същ производител) - мамбата и ТТ-то не са доста близки като стойности... ???
Честито на ползвателите на „Черната мамба”!!! Според данните от производителя, носят нещо много близко до 7,62х25 ТТ в пистолетите си.... Сега да ги попитам дали ще пробива много куршума на този боеприпас и дали ще изнася по – голямата част от енергията си, след попадение в законна цел? И тази остатъчна енергия след попадението, през колко други случайни граждани може да мине?? А???
...............
Ще коментирам и друго:
ubboto написа:
Ако ограничим разсъжденията си до 9х19 единствено, на "маломощни" фабрични боеприпаси аз лично досега не съм попадал. Да, не всички са напомпани като "фиочитата", но фабричните "деветки" на нашия пазар, с които аз съм стрелял - си генерират доволно начална скорост, без изключение.
Без изключение викаш....!
Но, пък ти стреляш само на стрелбище и казваш, че не носиш оръжие в градски условия... Тогава защо да се интересуваш колко ти е пробивен боеприпаса и защо ти е да търсиш по - малко пробивен... ?
Ама тези, които носят всекидневно в градски условия и може да им се наложи да ползват, дали ги интересува колко им е пробивен боеприпаса??? Мен определено ДА!
Аз лично нося за самоотбрана фабричен(разбира се!) боеприпас в 9х19, който е 140 грейна – 9 грама, FMJ, пресечен конус. Началната скорост, която му дават в сайта на производителя е 305 м/с, а енергията му е 419 джаула. И тези показатели, пак по данни на производителя са постигнати със 150 мм тестова цев. Смятам, че при цев 102 мм или дори при 114 мм цев, началната скорост на този боеприпас ще е под 300 м/с (под 300 м/с – аз това не го смятам да „си генерират доволно начална скорост”), а енергията ще е около или под 400 джаула... Незнам да съществува по – слаб и по – маломощен 9х19 от този, който нося в пистолета си за самоотбрана... И не смятам, че ще е много пробивен, но мисля, че ще има сравнително добра спираща мощ, за да се прекрати успешно „непосредствено, противоправно нападение”... Разбира се, при достатъчно тренировки, правилни тактически действия, основани на нужните знания...!
Относно боеприпасите, които нося - няма да се правя на интересен и ще споделя, че не е моя заслугата да имам патрони с такива характеристики. Просто вървяха с пистолета, който закупих(втора ръка) за самоотбрана преди време. Аз ги проверих и бързо се ориентирах какви са като скорост и енергия... И бях много приятно изненадан...!!!
НО!!!
Ако искам да си купя подобен боеприпас(наясно съм какво се продава по оръжейните магазини...), знам къде в момента се продават фабрични боеприпаси в 9х19 с точно 300 м/с начална скорост и 459 джаула енергия, пак по данни на производителя(същият като на черните мамби)... В сайта на фирмата-производител не пише с каква тестова цев е измерването, но според мен тя ще е поне 150 или 200 милиметра... Така, че в цев на пистолет – компактен или дори пълноразмерен, прогнозирам скорости под 300 м/с... но е хубаво да се измери, разбира се... И не казах за теглото на куршума... Той е 158 грейнов – 10,24 грама... Дали този доволно тежък куршум в калибър 9х19 ще има възможно най - доброто възпиращо действие и сравнително по - слаба пробивност??? Дали когато промениха оръжейния закон и разрешиха вместо 50, да имаме право да притежаваме до 100 броя патрони на 1 бр. късо нарезно за самоотбрана, не отидох директно в магазина и не си купих от тези тежки деветки...??
Така, че: който търси – намира...!!
А, който не търси и не се интересува – „буха” с каквото му падне в 9х19, или се „мята” на супер бързи и леки куршуми, щото много си отдавали енергията и после, ако стане случка:
- АУУУ!!! АМА МНОГО ПРОБИВНИ БИЛИ!!!
- Ама, верно ли???!!! Не думай!!!
...............
Та за днес толкова... По натам пак... Едно по едно...
Приятна вечер на всички колеги!
Живи и здрави!!!
П.С. Аз да попитам 140 и 158 грейновите защо ги няма в анкетата??
Всичко, което съм написал в този пост е мое лично мнение. Не представлявам никоя държавна институция или гражданска организация с мнението си. Написаното по горе не представлява правен съвет, нито съвет за действие. Напомням, че всеки гражданин носи лична отговорност за всичко, което прави с огнестрелно оръжие и боеприпаси и е длъжен стриктно и точно да спазва разпоредбите, които регламентират дейностите с огнестрелно оръжие и боеприпаси.