logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 20 Апр 2025, 12:43

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Апр 2025, 15:47       Заглавие:  Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте!

Имам въпрос относно смяната на постояния адрес и предварително се извинявам ако има вече такава тема.

При смяна на постоянен адрес София - София, каква е процедурата за КНО? Трябва ли да отида до МВР-то което е издало разрешителното и да ги сигнализирам? Временният ми адрес не е променен.
Все още не съм се преместил на новото място, защото не е готово за живеене и ще отнеме месеци.

Поздрави!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Апр 2025, 21:46       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Привет! Преди 5 години (пак София - София) трябваше, защото досието ти се изпраща по служебен път от старото РУ-СДВР към новото.

Ако инфото ми е вече неактуално, моля да бъда извинен!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Апр 2025, 23:23       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

До колкото разбирам, вече си сменил постоянния адрес в личния идентификационен документ (ЛК), но ще продължаваш да обитаваш стария адрес докато завърши ремонта. Предвид факта, че ремонтът на НИ има само начало, но няма край, имаш два подхода:
1. Да действаш съобразно чл.98,ал.(1) от ЗОБВВиПИ, в хипотезата на обявен в стария КОС настоящ адрес (по смисъла на чл.90,ал.(1) от ЗГР), различен от постоянния. Демек стария адрес, на който са ти издадени разрешителните. Съгласувай го с този КОС.
2. Ако решиш да не правиш нищо, рискуваш проверка по постоянен адрес и глоби за неуведомяване, когато направят сравнение на регистъра на оръжията и адресите на територията на РПУ или когато се преместиш, уведомиш и видят, че вече N на брой години живееш по документи в техния вилает, без да те знаят.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 02 Апр 2025, 12:51       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Привет!

Благодаря, че се включихте в дискисуята.

Утре ще говоря с КОС и ще ви държа в течение.

Поздрави!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Апр 2025, 15:51       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте,

Давам обратна връзка как мина в КОС днес и какво ми казаха.

Занесох си пистолета и го оставих за съхранение при тях. В същото време попълних декларация за прехвърлянето му на новият адрес.
Процедурата отнема 10 работни дни, след което трябва да отида и да си взема новото разрешително от другото РПУ. За целта трябва да имам монтирана каса за съхранение в новото жилище, както и да кажа на тези от КОС в другото РПУ, че искам валиднността на разрешителното да остане същата, а не да кандидатствам за ново, защото така или иначе сегашното изтича 2027г.

На въпроса ми, аз реално няма да заживея там в рамките на средващите 6-12 месеца, как да процедирам и къде да го съхранявам, защото не ми се иска да стои заключен в каса на адрес, който не е обитаем и има работещи майстори. Отговора им беше, че ми разбират казуса, но законово няма как да се съхранява на друг адрес, различен от постоянният. Съвета им беше да си го "нося" с мен, защото разрешителното ми го позволява.

Не знам как да го тълкувам това, но по никакъв начин не ми се иска да нарушавам закона и бих предпочел да го оставя за по - дълго време при тях (потвърдено че може да стои при тях една година), докато се нанеса на новото място.

Вие какво мислите?

Поздрави!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Апр 2025, 19:56       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Ветеран
Ветеран
Аватар

Цитат:
ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Чл. 98. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на постоянния им адрес или настоящ адрес, за който е издадено удостоверение от съответната община. Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до съответния началник на РУ на МВР по постоянен и по настоящ адрес.

Нужно ли е да пояснявам повече?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 00:05       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Ветеран
Ветеран

kcv написа:
Цитат:
ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Нужно ли е да пояснявам повече?

Играл ли си го? Ако не, моля поясни.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 09:21       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

MaFa написа:
Играл ли си го? Ако не, моля поясни.

Очаквам синът ми тия дни да го играе. Говорил съм с Ники Кръчмаров преди година точно за това, защото и мен ме касе. Каза, че няма драма. Минава се през двата КОСа и се подават разни заявления. В жилището на настоящия адрес трябва да има каса. След приключване на прцедурата можеш да си държиш оръжието/ата в която каса ти е удобно. Като преминем процедурата, ще пиша по-подробно.

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 10:58       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Картечар
Картечар

Така е колеги, но не баш така. Преди 2-3 години го играх този номер. Понеже съм ловец и ловувам на село, което се намира в различна област и ми е на 50км от постоянния адрес реших да се възползвам от това, защото само пренасям ловно оръжие и ми дотегна. Имам къща там, където живеят родителите ми. Просто се вади копие от документа за настоящ адрес, който се взима от общината, отиваш в КОС по постоянен адрес и пускаш заявление, че искаш да съхраняваш оръжие на настоящия си адрес. После отиваш в КОС, който отговаря за настоящия ти адрес и правиш същото. Попълваш заявления колко и какви оръжия ще съхраняваш. От там ти проверяват новата каса и пускат доклад до КОС по постоянен адрес,че всичко е наред, проверен си и вече съхраняваш оръжие там. Имаше някакви срокове, но не си спомням. Няма или или, и аз си мислех, понеже имам две каси на двато адреса проверени и тн. и мога да съхранявам където ми е удобно, но от КОС ми казаха- само на 1 място може. Речено сторено, пренесох ловното оръжие и го заключих в село и вече не разнасям пушкала като гламав, нямаше драма до като не си купих КНО за самоотбрана, мога да го нося в себе си, но сега като съм си в града и ако го заключа в касата излиза, че съм в нарушение. Така че го обмислете това добре.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 15:18       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Viceroy написа:
нямаше драма до като не си купих КНО за самоотбрана, мога да го нося в себе си, но сега като съм си в града и ако го заключа в касата излиза, че съм в нарушение.

Не би трябвало да има драма - тескеретата за самоотбрана и за лов са различни и на различно основание и документът за съхранение на едното и другото могат да са различни - едното по постоянен, другото по настоящ адрес. :-)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 16:35       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Ветеран
Ветеран

Като попълваш заявленията, това за самоотбрана не го пишеш в заявлението за настоящ и си остава на постоянния.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Апр 2025, 21:27       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Ветеран
Ветеран
Аватар

Приказки под шипковия храст.

В закона ясно е записано как се съхранява огнестрелно оръжие придобито от физическите лица,
независимо от мотивите за издаване на разрешителното за придобиване, съхранение, носене и употреба.

Всичко е от личен опит, а не от преразкази на лелките в местния парк ( мегдан ).

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 05 Апр 2025, 16:42       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Спокойно, не е карайте. Вчера си извадих електронно удостоверение за настоящ адрес. Говорих и с КОСаджията на "приемащото" РПУ. Но беше преди поста на Вайсрой. Та, в понеделник отиваме със сина ми до "предаващото" КОС. Със сина ми няма драма, той си се мести в новия апартамент. А аз ще говоря с Кръчмаров да уточним казуса. Ако се наложи, ще звъннем и на другия началник, за да потвърди. И се надявам до вторник да имам инфо от първа ръка.

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Апр 2025, 12:51       Заглавие:  Re: Смяна на постоянен адрес София- София. Въпрос за КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Привет,
Пресен-пресен в момента съм в процедура... та: в 14 дневен срок, след издаване на ЛК (смяна на постоянен адрес) трябва да се уведоми съответният КОС.
Тех.преглед, психо, копия от разрешителни и ловни билети и входиране на документите с КЕП (препоръчвам горещо) От там нататък си тече срокът за издаване на новите документи.
П.П.Кварталният инспектор НЕ мина за оглед на касата (защото съм длъжен да спазя закона)
Процедурата е стандартна (като на всеки 5г.) и няма особена драма.
Поздрави,

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]