logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 12 Дек 2025, 23:00

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 15:54       Заглавие:  Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и разреши

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте, първи пост, надявам се от много още в бъдеще. Имам изкарани всички необходими документи за издаване на разрешително за самоотбрана и смятам скоро да подавам документите в КОС. Преди това обаче искам да си сменя личната карта, за да отговаря на реалния ми адрес на който живея от 20г вече. В момента л.к е на адрес на апартамент, който даже вече не е семейна собственост от 1г. Така или иначе, дори да не беше разрешителното, трябваше да направя смяната. Не че се оплаквам от фактът, че нито 1 глоба не ми идваше и изтичаше по давност.
Сега следва най-куриозният проблем:
В общината отказаха регистрация на реалния ми адрес, защото в техните регистри не съществува, въпреки, че в кадастъра го има и предоставихме всички документи на имота. Те обаче естествено нямали връзка с другите системи. Мога да се регистрирам попринцип на жилище, пак в същия квартал като реалния ми адрес, но там живеят наематели и реално не върши работа за разрешителните.

Въпросът ми е, имайки предвид абсурдния казус, възможно ли е при подаване на документите към КОС да се попълни декларация, която опоменава, че оръжието ще се съхранява в каса, монтирана на различен от л.к адрес на който живея?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 17:27       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Здравейте. По принцип, законът дава възможност оръжие да се съхранява на адрес различен от постоянния:

Цитат:
Чл. 98. (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2019 г.) Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на постоянния им адрес или настоящ адрес, за който е издадено удостоверение от съответната община. Когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват по настоящ адрес, физическите лица подават заявление за уведомяване до съответния началник на РУ на МВР по постоянен и по настоящ адрес.

Удостоверение за настоящ адрес имате ли?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 17:46       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Имам за настоящ, но както казах не живея на настоящия адрес, тъй като там живеят наематели.

А актуалния адрес на който живея не мога да го направя настоящ, поради същата причина по която не мога да го направя и постоянен. Опитах се, като кандидатстваше дъщеря ми за 1-ви клас и казаха, че е невъзможно.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 17:51       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Общината отказва адресна регистрация, защото жилището е разположено в район, който няма административен адрес или по друга причина?
Ако е първото, то трябва да се направи заявление за издаване на административен адрес.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 19:11       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Ситуацията не е за вярване общо взето. В София, община Младост. Адреси винаги е имало в квартала, специално ние сме 3 къщи една до друга на улицата с един номер, но различни букви: А, Б, В, но съвсем отделни парцели, всеки със съвсем редовни документи за парцелите и жилищата. Явно нещо не са си свършили работата през годините, от 20+ години живеем на адреса и чак сега, като се наложи реално да се регистрира някой на него, общината казва няма как и толкова. Но иначе данъците всяка година на драго сърце си ги искат. Явно няма начин с декларация да стане.. ще се боря с общината, защото цялата ситуация е нелепа.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 21:25       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Добре дошъл във форума!

JackHammer написа:
Въпросът ми е, имайки предвид абсурдния казус, възможно ли е при подаване на документите към КОС да се попълни декларация, която опоменава, че оръжието ще се съхранява в каса, монтирана на различен от л.к адрес на който живея?
Не, не може. Законът е категоричен - по постоянен или настоящ адрес. Толкова.

Колкото до другото - ако нещата наистина са така, както ги описваш, то трябва съд до дупка за тази община, че да им дойде акъла в главата.

Ивайло Узунов
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 21:44       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

JackHammer написа:
…Но иначе данъците всяка година на драго сърце си ги искат. Явно няма начин с декларация да стане.. ще се боря с общината, защото цялата ситуация е нелепа.

Е, на какъв адрес се издава квитанцията за платен данък в такъв случай?

И аз съм на мнението на JDredd - решението трябва да е по съдебен път.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Ное 2025, 23:30       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Издава се на адреса както си е, и на който имам интернет, ток, вода и т.н.. само че като стане въпрос точно за настоящ/постоянен адрес го нямало в системата. По темата: Благодаря за отговора на въпроса ми. Както казах, ще се боря, тази седмица по-настоятелно. Преди, като за пръв път се сблъскахме с проблема, за да вземем точки за училището, просто решихме да не си вдигаме нервите и се записахме на настоящия адрес на давания от нас под наем адрес. Тоя път до дупка ще се разправяме.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Дек 2025, 12:54       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Чак пък на съд... Като начало, виж дали имота фигурира в кадастъра, като отделен обект. После, с копие на нотариалния акт, скицата от кадастъра и справка за платени данъци от НАП отиваш в общината. Дали ще търсиш началника (не служителя на гишето) или ще подаваш официална жалба/молба за регистрация, вече ти си решаваш. И побързай, че подобен пропуск може и да е следствие имотна измама...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Дек 2025, 16:07       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Absolut написа:
Чак пък на съд... Като начало, виж дали имота фигурира в кадастъра, като отделен обект…

Колегата е написал в първото си мнение:

JackHammer написа:
…В общината отказаха регистрация на реалния ми адрес, защото в техните регистри не съществува, въпреки, че в кадастъра го има и предоставихме всички документи на имота…

:-)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Дек 2025, 19:22       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Да де, ама служителят на гишето в ГРАО едва ли е упълномощен да прави промени в НКНПА, нито пък му влиза в служебната компетенция да задейства процедурата по корекция или да впише лицето с адрес "извън НКНПА". Нищо чудно дори да не знае как изобщо става. Това е работа на кмета или на служители с делегирани права. Поне така е по раздел 5 от наредба РД-02-20-9 от 2012. Така че трябва да се прави искане за вписване, пък ако отговорят с отказ, чак тогава да се обжалва по АПК. Има куп такива жалби към общината, че дори и дела (поне в София). Ако има интерес, мога да пусна линк към някое.
И дано стане преди да е изтекъл срокът на разрешителното за придобиване на ОО (не че не може да бъде продължен, де).

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Дек 2025, 20:48       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Шест месеца за дело по АПК? Много, хм, оптимистично! :(

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 02 Дек 2025, 23:54       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Този казус, вероятно, би могъл да мине по-бързо, дори предвид предстоящите празници и особено ако не се обжалва. Но после има процедура... Точно за това ми се струва, че ще е по-добре да се обясни на компетентния служител какво трябва да се направи, вместо веднага да се отива на съд.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Дек 2025, 11:08       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Ъпдейт: Препратиха ме към специалист, който утре има приемно време, за да се опитаме да уточним и евентуално да разрешим проблема. Но по предварителна информация, нещата са толкова объркани в квартала, особено с къщите като нашата, които са строени през 97-ма г. че най- вероятно няма да има начин да се случат нещата или ще отнемат средства и разправии с години. Силно съм разочарован, но и донякъде бях подготвен, все пак това е община Младост. Така както излиза, цял живот ще трябва да се водя, че живея на адрес, с който нямам много общо и да разчитам на наематели да ми събират официалната кореспонденция, като няма да имам и възможността да защитя при нужда имуществото и живота на семейството си.

От тук следва и другият въпрос: Възможно ли е издаване на разрешително за придобиване на оръжие, без да подавам документи за разрешително за съхранение. Тоест, няма да мога да да закупя оръжие, защото няма да мога да го съхранявам, но поне ще мога да стрелям свободно на стрелбищата с оръжие под наем?

И сега често ходя с приятел, който има няколко лични, но наистина обичам да стрелям, носи ми удоволствие и ако не друго, поне като ми се достреля да имам възможността да отида сам, без необходимост от инструктор да ме дундурка.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Дек 2025, 14:29       Заглавие:  Re: Невъзможност за промяна на Постоянен/настоящ адрес и раз

Автоматчик
Автоматчик
Аватар

JackHammer написа:
Тоест, няма да мога да да закупя оръжие, защото няма да мога да го съхранявам, но поне ще мога да стрелям свободно на стрелбищата с оръжие под наем?

Ако ти разбирам правилно въпроса, то отговорът е и сега можеш да стреляш с оръжие под наем. Ако имаш и курс за безопасно боравене, в някои стрелбища инструкторите не си дават зор да ти висят на главата и провеждат инструктаж всеки път. Обмисли да си регистрираш оръжието по лична карта на другия адрес(където ще монтираш каса) и после да го пререгистрираш за съхранение по настоящ(това след като вече имаш документи, придобил си и са ти врътнали проверка).

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща