b5202s написа:
Привет бате Геле,
Позволявам си да се обадя в тази експертна тема, само за да отбележа, че "всеядността" не е много за хвалене. Позволявам си да се обяда само защото релаодвам и имам някакъв поглед.
За бойно/ служебно оръжие няма как да релоудваш. Никъде! Така че гледаме само наличното ФАБРИЧНО аммо на пазарЯ.
През АК-то съм въртял безпроблемно какви ли не излишъци, в момента сме на ГДР такива (уникална муниция).
В "арката" не можеш да сложиш каквото ти изпадне. Трябва много да си мразиш пушката, за да стреляш с български .223/ 5,56 примерно (които са правени принципно за "калашник").
МВР си счупиха пушките именно заради АММО-то, а не заради буталото.
Ха погледни сега на нещата по-мащабно: трябва да подсигуриш нужния боекомплект на ХИЛЯДА човека примерно. И да влезеш в рамките на определен бюджет за всичко. То при 10-15 човека група за пичи масали са си сметки, а когато говорим за БОЙНА ГОТОВНОСТ - променливите в уравнението са в пъти повече, и в пъти по-спефицични от това да си напълниш стотина патрона за собствена консумация - лов/ спорт/ кеф.
Казус: Имаш ХИЛЯДА "арки"/ М4, на пазарЯ към момента е останало само БЪЛГАРСКО и ТУРСКО аммо, ко прайм? Всеки боец сам да си релоудва дома?

Правим така, че личният ти състав на практика остава без щурмови пушки! И пак опираме до по-тежкото и тромавото, което стреля и убива. За което имаме АММО.
Не съм прав?! Окей, хайде да гледаме на каква щурмова пушка ще мине УКРАИНСКАТА армия - дали масово на М4, или ще си остане на АК вариант?! Аз залагам на второто, приемам и облози.