logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 13 Юни 2026, 20:54

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3350 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 12:29       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ti6kata написа:
соца и залепените пазари към тях ти даваха право на нещо различно?

https://www.itstactical.com/warcom/fire ... ction-aks/

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 12:49       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

b5202s написа:
Привет бате Геле,

Позволявам си да се обадя в тази експертна тема, само за да отбележа, че "всеядността" не е много за хвалене. Позволявам си да се обяда само защото релаодвам и имам някакъв поглед.

За бойно/ служебно оръжие няма как да релоудваш. Никъде! Така че гледаме само наличното ФАБРИЧНО аммо на пазарЯ.

През АК-то съм въртял безпроблемно какви ли не излишъци, в момента сме на ГДР такива (уникална муниция).

В "арката" не можеш да сложиш каквото ти изпадне. Трябва много да си мразиш пушката, за да стреляш с български .223/ 5,56 примерно (които са правени принципно за "калашник").

МВР си счупиха пушките именно заради АММО-то, а не заради буталото.

Ха погледни сега на нещата по-мащабно: трябва да подсигуриш нужния боекомплект на ХИЛЯДА човека примерно. И да влезеш в рамките на определен бюджет за всичко. То при 10-15 човека група за пичи масали са си сметки, а когато говорим за БОЙНА ГОТОВНОСТ - променливите в уравнението са в пъти повече, и в пъти по-спефицични от това да си напълниш стотина патрона за собствена консумация - лов/ спорт/ кеф.

Казус: Имаш ХИЛЯДА "арки"/ М4, на пазарЯ към момента е останало само БЪЛГАРСКО и ТУРСКО аммо, ко прайм? Всеки боец сам да си релоудва дома? :DD

Правим така, че личният ти състав на практика остава без щурмови пушки! И пак опираме до по-тежкото и тромавото, което стреля и убива. За което имаме АММО.

Не съм прав?! Окей, хайде да гледаме на каква щурмова пушка ще мине УКРАИНСКАТА армия - дали масово на М4, или ще си остане на АК вариант?! Аз залагам на второто, приемам и облози. :tu:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:12       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:
tsb написа:
По настояще, особено след развенчания от Украйна мит за непобедимото руско оръжие, руската оръжейна индустрия губи пазари.

Нищо не е развенчано, точно обратното!

Точно обратното е, ако съмне слънцето от към запад.

Видя се със всичките "безаналогови" творения на ссср индустрията до къде стигна "самая великая" и "самая могучая" в Украйна.

Ако беше вярна кремълската пропаганда за качествата на "безаналоговите" им оръжия - вече щяха няколко пъти да са превзели планетата Земя и Вселената- поне веднъж.
Може да се поинтересувате, колко от оръжейните им коструктури, особено тези свързани с ракетостроенето са обект на разследване от самия кремълски режим.

п.п. Единственото безаналогово на кремълския режим е колосалното количество човешки жертви, които ще бъдат принесени с цел да оцелее воЖда им.

И по повод на изгубените пазари- произволна статия от нета:
https://www.wsj.com/world/u-s-dominates ... t-94611f2b

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:23       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:

В "арката" не можеш да сложиш каквото ти изпадне. Трябва много да си мразиш пушката, за да стреляш с български .223/ 5,56 примерно (които са правени принципно за "калашник").

А, такааааа..... айде сага да погледнем проблема от друга гледна точка-
Начи, аз лаика, средно статистическия бай никой мога да си правя с подръчни средства патрони за арката (с наличните на пазара, за цивилните чепици консумативи) и никога да нямам проблеми с тях, а виден представител на нашия ВПК - не може?!?
Тва нещо да Ви говори за качествата на този, същия наш производител?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:26       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Видя се със всичките "безаналогови" творения на ссср индустрията до къде стигна "самая великая" и "самая могучая" в Украйна.

Че войната в Украйна е загубена отдавна - на анализаторите (вкл. и на пишман диванните като мене) ни е ясно отдавна. Но и Зеленски в прав текст като си го каже - вече друго иде!
Цитат:
“It's important to specifically address the Congress: if the Congress doesn't help Ukraine, Ukraine will lose the war,” Zelensky said Sunday during a video meeting of the Ukrainian fund-raising group UNITED24. “If Ukraine loses this war, other countries will be attacked. This is a fact,” he said.
Източник: https://edition.cnn.com/2024/04/08/euro ... 0he%20said.
Инак хич не ми е зор насила да тръгна да свалям розовите очила на някой, щом толкоз му е кеф да продължава да гледа на света и на нещата през тях. :happy:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:32       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Начи, аз лаика, средно статистическия бай никой мога да си правя с подръчни средства патрони за арката (с наличните на пазара, за цивилните чепици консумативи) и никога да нямам проблеми с тях, а виден представител на нашия ВПК - не може?!?
Тва нещо да Ви говори за качествата на този, същия наш производител?

Същият казус и към теб: Имаш ХИЛЯДА човека с М4. Боекомплектът ти е на привършване (да предположим, че и ние водим бойни действия), а на пазарЯ е останало само БЪЛГАРСКО и ТУРСКО .223/ 5,56.

Даваш рецептата на боеца, и го инструктираш всеки да почва да си релоудва дома?! :DD

А защо са такива ОБЕКТИВНИТЕ РЕАЛНОСТИ, респ. българските .223/ 5,56 - без достатъчно налично достоверно инфо, няма как въобще дори за самия себе си да тръгна да градя хипотези.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:36       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:
Че войната в Украйна е загубена отдавна ....

Още в началото на тая касапница - през 2022год. писах за големите батальони. Кой разбрал - разбрал.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:43       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Ветеран
Ветеран
Аватар

ubboto написа:
Окей, дай да сложм един "Страйкър" с изпадащи колела до една "Рила" 8х8, и да направим ОБЕКТИВНА преценка.

Ще бъде интересно, защото Стрикер Драгун има 3-то ниво защиа, докато на Рила-та в момента и тече сертификацията за 5-то ниво.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 14:47       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:

Същият казус и към теб: Имаш ХИЛЯДА човека с М4. Боекомплектът ти е на привършване ...

Ако аз трябва да Ви обяснявам що е то създаване на военновременни запаси, ОМП и военновременно произвоство на достатъчно количествено и качествена продукция за армията ни - начи нещата са зле! Във военната академия тия неща се учат, ако сте минали от там ще ги знаете.

Ако боекомплекта Ви привършва и нямаш организирано качествено и количествено производство в тила - няма значение дали ползвате ак47 или нещо друго.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 15:14       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Ако аз трябва да Ви обяснявам що е то създаване на военновременни запаси, ОМП и военновременно произвоство на достатъчно количествено и качествена продукция за армията ни - начи нещата са зле! Във военната академия тия неща се учат, ако сте минали от там ще ги знаете.

Е, аз не разбирам от тези неща. PDT_Armataz_01_22 И, нормално - никъде не съм ги и учил. Но все пак мога да направя разлика, когИ иде реч за релоуд за собствена консумация, и когИ требе да организираш стреляне с 10-15 човека така, щото всичко да си е ПО ЗАКОН. А когИ говорим за БОЕКОМПЛЕКТ на десетки хиляди БОЙЦИ, аргументи от рода на: "Аз релоудвах еди какво си и еди колко си за спорт/ лов...", са крайно несъстоятелни.

Та, откъде почнахме... от ВСЕЯДНОСТТА. Че "не била за хвалене", според Бомбардира.

За разлика от АК-то, "арката" НЕ Е ВСЕЯДНА! Обективна реалност, с която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се съобразяваш предвид целите и задачите, които ти предстои да изпълняваш.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 15:27       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Ако боекомплекта Ви привършва и нямаш организирано качествено и количествено производство в тила - няма значение дали ползвате ак47 или нещо друго.

Е, нали точно това се опитвам да обясня. АК-то безпроблемно стреля с всичко - БГ излишъци от поцинкованите кутии, от зелените кутии, унгарски излишъци, гедерейски излишъци, ново БГ аммо - стреля, респ. УБИВА.

То ако не беше и така, по цените на новата БГ продукция от +1 лв. за бройка 7,62х39 (1,30 лв. на полигоните) - отдавна да съм си окачил АКМ-а на стената. PDT_Armataz_01_22

Докато ако почнеш и на "арката" РЕДОВНО да й ръгаш всичко, де ти изпадне - в най-добрия случай отведнъж рЕзко ти отваря групата на около 5К изстрела, и почва да ги мЕта странично. При МВР случките вече е гадно, щото пушката ще я изпишеш - но и някой стрелящ може сериозно да пострада така.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 15:36       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:
tsb написа:

Е, нали точно това се опитвам да обясня. АК-то безпроблемно стреля с всичко - БГ излишъци от поцинкованите кутии, от зелените кутии, унгарски излишъци, гедерейски излишъци, ново БГ аммо - стреля, респ. УБИВА.

То ако не беше и така, по цените на новата БГ продукция от +1 лв. за бройка 7,62х39 (1,30 лв. на полигоните) - отдавна да съм си окачил АКМ-а на стената. PDT_Armataz_01_22

Докато ако почнеш и на "арката" РЕДОВНО да й ръгаш всичко, де ти изпадне - в най-добрия случай отведнъж рЕзко ти отваря групата на около 5К изстрела, и почва да ги мЕта странично. При МВР случките вече е гадно, щото пушката ще я изпишеш - но и някой стрелящ може сериозно да пострада така.

гадното амо може да скапе всяка една система
с бг амо в 5.56 има сцепен калаш
това не прави системата калпава нали?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 16:17       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:
....
За разлика от АК-то, "арката" НЕ Е ВСЕЯДНА! Обективна реалност, с която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се съобразяваш предвид целите и задачите, които ти предстои да изпълняваш.

Ахъм, да. Не е всеядна - така твърдите Вие.

Щото производителя ни отговарящ за военновременните запаси и военновременното производство не може (или не иска, не знае, защо ли?!?) да произведе достатъчно елементарно качествена продукция?!?
А простия бай чепик в гаража си може?!?

Разсмивате ме.
Значи - аз мога, а предприятие от нашия ВПК - не може?!?
Тва изобщо разбирате ли го?!? Сериозно ли го говорите?!?

Явно говорим на различни езици.
И се връщаме пак към пустинята, амнайсе годин и прехода продължава.....все още...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 16:57       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Ахъм, да. Не е всеядна - така твърдите Вие.

Тръгвате по наръчника на Морската пехота на САЩ, и стигате до боеприпасите, оторизирани за използване: https://www.trngcmd.marines.mil/Portals ... /106SO.pdf

Оригиналната М16 е с туист 1:14, което е окей да стабилизира 55 грейновите куршуми. След това се ходи на туист 1:12 и 1:10 за 62 грейновите проектили.

За М4, с 14,5 инча цев и 1:7 туист, се прави нов боеприпас - М855А1. Докато М855 си е стандартен за М16 с нейните 20 инча цев.

С други думи, няма как да тръгнеш да правиш АММО на сляпо - трябва да имаш дължина на цевта и туист.

Проектилът вече, колко и и какво да дупчи, как и в каква степен да фрагментира - си е съвсем отделна тема.

Като зад всички това в Щатите стоят НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ИНСТИТУТИ. От които институти, се налага дори стаднарт за ПЪЛНИТЕЛЯ за служебно ползване на М4.

И ако искаш "арка"/ М4 - требе да се съобразяваш с тези неща! Инак рано или късно ще изревеш на умрЕло - ще ти се счупи пушката (затвор с изронени зъби съм виждал лично), цевта ще ти фърли боба на 5К изстрела, или пушката директно ще ти каталяса в ръцете, което вече не е забавно!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 17:10       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Явно говорим на различни езици.
И се връщаме пак към пустинята, амнайсе годин и прехода продължава.....все още...

Вие ми говорите за релоуд за лов/ спорт/ фън, а аз се опитвам да разглеждам нещата от гледна точка на нужния и адекватен евентуален БОЕКОМПЛЕКТ за военизираните структури.

Щом аз мога да релоудвам за спорт, що националният ни производител да не може... е, как се предполага да отговоря тука?! Нито съм в кухнята на нещата, нито ме и интересува как/ и защо по точно такъв начин някой си движи бизнеса.

Ако си с "арка" с 14,5 инча цев и 1:7 инча туист, първо трябва да имаш боеприпас, който отговаря на КРИТЕРИИТЕ за тази дължина на цевта + туист. Второ, от въпросния боеприпас трябва да имаш нужното КОЛИЧЕСТВО (за адекватно обучение, бойна готовност и пр.)

Ако не са ти изпълнени тези критерии, какво имаш?! На практика нищУ! Една опасна система за стрелеца, по почина на случилото се в нашето МВР. И в крайна сметка - безполезна.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3350 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224  Следваща