logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 13 Юни 2026, 19:56

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3350 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 17:32       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:

Щом аз мога да релоудвам за спорт, що националният ни производител да не може... е, как се предполага да отговоря тука?! .....

Няма как да отговорите. И не, аз не говоря само за спорт или лов. А за безпроблемната работа на една проста оръжейна система с проектили от тегло 45 грейна до 77 грейна. Бързи и бавни за системата барути. И липса на засечки. Айде покажете ми го това за ак-то?

ubboto написа:
Нито съм в кухнята на нещата, нито ме и интересува как/ и защо по точно такъв начин някой си движи бизнеса.

.....

Ясно е, че не сте в кухнята.

Бизнеса трябва да се движи по заданието на пазара. Бизнеса трябва да отговори на това, което търсят и това за което плащат клиентите - държавата, данъкоплатците. А, не да обясняват какво и защо не могат.
Нещо неясно?

Ако бизнеса ни не може да отговори на това търсене - толкова по-зле за него. Търси се следващ производител, който може да отговори на критериите. И то в предвоенния период :wink: .

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Апр 2024, 19:28       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ti6kata написа:
гадното амо може да скапе всяка една система
:tu:

Не знам защо Геле не ме разбра и се хвана за релоада. Споменах го като довод, че не съм съвсем лаик в темата. Ще се опитам пак да обясня.

От кофти патрони файда йок. Това, че го стреляш и вдига шум и пушек, не значи, че ще уцелиш, а и да уцелиш не значи, че ще убиеш.

Когато си избирах моя ловен автомат, го избрах именно защото инерционните не са всеядни. За какво ми е патрон който ме заблуждава, че всичко е наред гърми, дими и накрая само перушина. Както казах това е много по-лошо от засечка, засечката ще я отстраниш а скапаните патрони ще си ги шиеш, шиеш и нъцки.

В ловните форуми много хвалят под-калибрените бренекета. Е имаше някой еретик споменал, че такъв куршум ударил странично прасето и бренекето си останало там в кожата, а прасето свалено от друг. Човека беше оплют, че му е скапана пушката , а не патрона - всички стрелят сега с под-калибрени. Пробвах ги и аз гледам на Лозен дупка в дупка викам брей каква пушка после се светнах че е keyhole. Писах на АТА културно на английски. Там културно ми пратиха едно видео от изпитания на под-калибрени бренекета. И се вижда как се въртят = СКАПАНИ СА. И ми каза не стреляй с под-калибрени куршуми.

Сега на мен ми е ясно, че ако го напиша това в ловните форуми ще ме обявят за луд, а тези дето правят пушките за олигофрени. Но в този форум сме на по-високо ниво та мисля, че ме разбират повечето - много се надявам.

Всеядността дори, когато патрона е за боклука не е хубаво качество.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 10 Апр 2024, 06:43       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Снайперист
Снайперист

+1000 :armed:

Подкрепям всяка дума, която си написал. :tu: Има една поговорка: "Хвали ми патрон, не ми хвали пушка."

"Експерти" по всичко тук плюха по Страйкър Драгун и хвалят някаква си българска Рила. Бай Ганьо на ниво крупен фирмаджия не може един смотан патрон 5.56 NATO като хората да направи, ама щял да направи по-добра бойна машина от Дженерал Динамикс. Ми добре вЕрвам ви. PDT_Armataz_01_22

Сигурно и по-добро оръдие от Бушмастър II в 30 мм бай Ганя ше направи. PDT_Armataz_01_22 Ша ги иба в никадърнити амириканци ша ги иба. :happy:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 10 Апр 2024, 09:35       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:
Та, откъде почнахме... от ВСЕЯДНОСТТА. Че "не била за хвалене", според Бомбардира.

За разлика от АК-то, "арката" НЕ Е ВСЕЯДНА! Обективна реалност, с която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се съобразяваш предвид целите и задачите, които ти предстои да изпълняваш.

Всеядно АК .. ако е с военно аммо (военна спецификация - 8 грама) предимно FMJ
започни да му слагаш с полу облечен куршум с мек връх и виж какво ще стане .. удря се върха и се мачка, понякога откъсва и парче олово от върха и става една ..

за АК няма голямo разнообразив от аммо, и варианти ма цеви, стъпки и т.н.

АR/М4
слагай на М4 5.56 - военно аммо и кажи с кое няма да работи ? от 55, 62, 77 военни аммо?
(знаем/чели сме само за големи проблеми на бутални ХК от предни модификации с М855А1, и затова ХК сложиха регулатор на 5-тата модификация на буталката)

АR има 4 газови системи (+ безброй къстом дължини), дължини на цеви от около 7 до 24 инча, разнообразие от стъпки, тежест на куршума от 40 до 77+ грейна, море от барути ..
сега ако сложим аммо със спецификации за 223 в 556 .. може и да не работи, защото е с намален заряд или по малко газ заради това, че е правено аммото за къса цев/къса газова система
(обаче тук говори за друго, не за .. двигателя/горивото)

или с две думи - всеки двигател има работен прозорец, за да цикли
ако имаш голямо разнообразие на двигателите - нормално да има такова гориво - дето да е извън работния прозорец
само наивен технически неграмотен - ще цикли мантрата, че оръжието (двигателя) ще цикли с всичко и всякога
законите на физиката не са променени, и си искат - разбирането си

иначе .. обикновено става, че родното производство и военни складове, първо излитат във въздуха
и след това идват американски контейнери с американско военно аммо ... и си в играта ако си 5,56

ПП: нека да сравняваме военно аммо и военни шмайзери

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 10 Апр 2024, 11:04       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

АК и патрони с оловен връх - рампата не е предвидена да работи с тъп връх на АК куршума
Оловото удря по задния срез на цевта прави налеп и неможе да заключи и произвежда изстрел при незаключен затвор

та колко да е всеядно .. това митично АК :D но поне е митично

а СВД/Тигър .. с този дуалтайм и 4мм ход на затвора преди да отключи (при АК е 7мм) който сложи тежки и бавни куршуми .. може да гризне затвора на СВДто
но поне и то е мега легендарно

е .. при тигъра се наложило да срежат малко цевката - да е малко по защитено от кабум

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Апр 2024, 06:11       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Снайперист
Снайперист

Проблема със софт поинт/SP куршумите за лов калибър 7.62х39 е много сериозен. На Андрей преди години се беше пръснал в ръцете АК с подобен софт поинт/SP куршум.

Системата AK с този тежък масивен затвор с бутало и тънка лесно вибрираща цевна кутия може да работи ефективно откъм точност с патрони максимум 5.56 NATO.

Всеки по-тежък и по-мощен патрон от 5.45х39 или 5.56х45 NATO претоварва системата AK и води до прекалено големи вибрации и прекалено голям откат. Затова СВД Драгунов която е в 7.62×54R е по-малко точна карабина спрямо РПК-74М и РПК-201, които са значително по-точни оръжия от СВД Драгунов, защото са в 5.45х39 и 5.56х45 NATO.

Лично аз съм страхотен фен на РПК-201 в 5.56х45 NATO и ако има версия за цивилния пазар (без автоматична стрелба) веднага бих си я купил. :armed:

Мисля, че системата АК-74 в 5.45х39 и различните и модификации в калибър 5.56х45 NATO са добри оръжия и аз много ги харесвам. :armed:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Апр 2024, 09:45       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Автоматчик
Автоматчик
Аватар

Преди няколко дни се проведе републиканското първенство по карабина ИПСЦ.Знам какво е мнението за състезанията на голям брой участници във форума,но според мен те са нелош тест за дадена система и за ползвателите и .Та, по въпроса...поради финансови и специфични за характера ми причини,участвам на състезания с възможно най-простия и бюджетен сет за карабина.Имам ,,Ругер'' АR-556(чист газеняк) на около 6000 изстрела...не съм пипал спусъка и пружините(голямо дърво е спусъка:)),не съм пипал газовия блок, сложил съм компенсатор на ,,Микулек' и бързомер на ,,Холосън''Поради гореспоменатите причини стрелях с четири различни вида боеприпаси- 50,55,62,65 грейнови патрони на различни фирми в 223(фабрични) и 5,56(фабрични).Резултата- за около 300 изстрела нямам нито един проблем с пушката или пълнителите(3 различни вида).не съм я търкал между сцените,сътезанието вървя близо 9 часа с разлика в температурата и влажността ( в този сезон не са съвсем малки).Оръжието се държа според очакванията ми и с необходимите корекции си покри разстояния от 3м. до 310м. без проблем(простреляна е на 36 ярда).
Изводи-в оригинален вид пушките си се държат съвсем прилично и сигурно и с добра групираност(дори и при моите изстреляни 4000 патрона ,,Барнаул).Имат добър диапазон за вариации в боеприпаса и са лесни за употреба и не се цапат много(бях учуден от малкото нагар при почистването).Проблеми- в повечето случаи са в главите на ползвателите.Видях различни по вид проблеми и абсолютно всички се дължаха на бърникане в системата без особени познания ,неумело боравене или на сгрешени рецепти и компоненти за релоуд на боеприпаси. Втори извод-ако АК системата имаше възможностите за релоудване на боеприпаси,за тунинги и смяна на различни части от карантията на АR системата ,отдавна нямаше да е така ,,всеяден'' и ,,безотказен''. Изобретателността на нашего брата в скапването на всичко добре направено ,не познава граници и ограничения.Там, където нещата бяха направени със знания и умения-перформънса беше на ниво и безпроблемен. Толкова от мен .Бъдете здрави и се обичайте.....

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Апр 2024, 19:37       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

liavata p4ela написа:
Преди няколко дни се проведе .....

Уважаеми liavata p4ela,
Вашият пост (с малки разлики), все едно аз съм го писал :tu: !
И моите впечатления са доста подобни.
Даже има цяла тема за ругер 556, в която съм си изложил впечатления от карабината.
http://www.thegunman-bg.com/forum/viewt ... &start=345

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Апр 2024, 17:48       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

liavata p4ela написа:
Проблеми- в повечето случаи са в главите на ползвателите

Напротив, проблемите се подчертават от тия които не ползват оръжието за което става въпрос. За участие в този спор трябва да си притежател (купени с твои пари) и активно да ползвашт и двете оръжия. И да си одговориш на въпроса кое ще избереш за да купиш още едно.

В нашият случай, като в автомобилните състезания, коя кола/оръжие е на първо място.

От друга страна от подробните описания на колегите livata p4ela and tsb как и за какво ползат оръжието сравнени с аргументи като проектиране, производство, военни пазари или "всеядност", ме карат да приема, че моят избор на системата М16/АР15 (от преди 22 години) и всичките и производни след това, е бил правилен.

Всичките ми притежания (събирани или полу-фезовани от мен) след това продължават да имат този старомоден приклад - по чисто идеологически прични - нещо като червените знамена днес. Ползвал съм ги за динамичече спорт, лов (дори стрелба на койоти от балон), прецизна стрелба на дълги дистанции и плинкинг с приятели и гости за кеф. 95% релоудинг. Чистени, само тогава когато си кажат, че имат нужда (jam).

АК никога не съм пипал. Само веднъш видях в магазин бълкарски АК с цена $125. Wow, дали сравнението може и да е на базата продажна цена на ползателно ниво - за моя Колт по онова време (1992 година) платих $1100.

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Апр 2024, 19:22       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:
tsb написа:
Ако аз трябва да Ви обяснявам що е то създаване на военновременни запаси, ОМП и военновременно произвоство на достатъчно количествено и качествена продукция за армията ни - начи нещата са зле! Във военната академия тия неща се учат, ако сте минали от там ще ги знаете.

Е, аз не разбирам от тези неща. PDT_Armataz_01_22 И, нормално - никъде не съм ги и учил. Но все пак мога да направя разлика, когИ иде реч за релоуд за собствена консумация, и когИ требе да организираш стреляне с 10-15 човека така, щото всичко да си е ПО ЗАКОН. А когИ говорим за БОЕКОМПЛЕКТ на десетки хиляди БОЙЦИ, аргументи от рода на: "Аз релоудвах еди какво си и еди колко си за спорт/ лов...", са крайно несъстоятелни.

Та, откъде почнахме... от ВСЕЯДНОСТТА. Че "не била за хвалене", според Бомбардира.

За разлика от АК-то, "арката" НЕ Е ВСЕЯДНА! Обективна реалност, с която ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се съобразяваш предвид целите и задачите, които ти предстои да изпълняваш.

Мислиш ли, че не е всеядна откъм боеприпаси АР-та (и не, НЕ се заяждам, ама визираш, цитирам"AR-ка", демек воъбще, не уточняваш принципа на функциониране)? Верно е, че откъм "всеядност" АК бие AR системата, ама зависи, за каква AR-ка говорим, де.
Защото едно е AR15 DI (която, да, не е всядна), а друго е да говорим за бутална AR223 (от утвърден, реномиран производител, не визирам контретна фирма, де и не, нямам предвид всички бутални AR-ки, защото и някои бутални са капризни).....Сравнявал ли си АК с бутални АР?
Ти бутални AR-ки имаш? Аз имам и като така имам и известeн опит и определено са всеядни. Поне с това, което е достъпно по БГ магазините.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Апр 2024, 21:41       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Колко вида боеприпаси има за Ак и колко за Ар? Толкова за 'всеядността' на 'всеядния'

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Апр 2024, 22:10       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

https://youtu.be/cHGtjx_2qbQ?si=Kvljdo70jDfP_o13

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2024, 13:42       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ti6kata написа:

Е да де, на 1/3 ресурсата на АК-то :wink:

Пеньо Тонев СК "РОНИН"

Yippee-Ki-Yay mother fucker!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2024, 14:51       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tojito написа:
ti6kata написа:

Е да де, на 1/3 ресурсата на АК-то :wink:

Е да де, на 1/5 от цената на БГ ак-то в САЩ (произволен източник) -
https://www.cordeliagunexchange.com/pro ... rian-rail/

Сега остава да ни обЯсниш, как БГ ак-то е 5 пъти повече карабина от арката за 400 USD :wink:
Успех :tu: !

Или да вземем да сравним изцяло ar15 за близо 2хил USD с БГ ак-то :wink: ?

Айде, нема нужда.
Времето преди 1989 г. отдавна мина.
Соц митовете и легендите виреят само в главите на тези с промитите мозъци.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2024, 21:12       Заглавие:  Re: AR, АК -- вечното сравнение ...

Ветеран
Ветеран
Аватар

tsb написа:
Времето преди 1989 г. отдавна мина.

Някога ще излезеш ли от това време, или ще го спрягаш докато си жив!?!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3350 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224  Следваща