logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 14 Дек 2024, 02:14

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 280 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Май 2024, 16:34       Заглавие:  Re: казус

Картечар
Картечар

Че се излиза от затвор, а от гроб не, така е, но според мен също са верни нещата, които написа колегата “ubboto”.

Замислете се как се променят нещата с времето. Как се променят нагласите на обществото към притежаването на ОО, камоли към ползването му. Евроатлантизъм, какво да се направи. Даже тук са много леки мерките по този въпрос спрямо западна Европа.

Виждате последно време колко инцидента станаха с газови и най- вече с пневматични оръжия. По медиите се налага разни експерти да отговарят на най- чудновати въпроси задавани от журналистите- как така аджеба, не се изисквали разрешителни за пневматично или газово оръжие, а биле само на уведомителен режим. Свободно се продавало газово и пневматично оръжие, а видно, че и те биле опасни и смъртоносни, трябвало да се направи нещо по въпроса.

Не можем да отречем, че времената се менят, нагласите и възприятията на обществото също. Много добре си спомням като ученик как прекарвах ваканциите на село с любимата си Славийка 630. Сега, ако синът ми излезне да се разхожда, дори и с пневматична пушка, как ще бъде прието това? Един сигнал на 112, после писане и разправии, вероятно глоба. Всеки има телефон, снима качва в социалните мрежи, опасно е.

Размахването на ОО при някаква свада било то на пътя или междусъседска, разбира се без основание и необходимост, не се приема никак добре от обществото

На мой колега му се роди дете преди няколко месеца. Живеят в малък град, вечерта гръмнал няколко пъти с газов пистолет с халостни патрони. Някой се обадил на 112, после големи разправии имаше. Та нека бъдем по- смирени и по- отговорни. Живи и здрави всички.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Май 2024, 18:18       Заглавие:  Re: казус

Снайперист
Снайперист

Колега какво имаш предвид под "евроатлантизъм"? Да не намекваш, че в Русия режима за носене на хладно и огнестрелно оръжие е по-свободен от в България или САЩ?!

В Русия, ако носиш голям нож си довиждане свобода. Въздушна пушка в 9 милиметра или повече ще видиш на кукуво лято в Русия. В Турция също член на НАТО режима за бойно и въздушно е много по-свободен от Русия. За САЩ няма какво да говорим там е истинската свобода. Айде да сме по обективни с понятията като цяло. Който иска е свободен да се пресели в Русия щом не му харесва в НАТО и ЕС.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Май 2024, 08:25       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17718574

Българският съд няма да спре да ме изненадва :oops:
Много революционно виждане за втория изстрел :confused:

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Май 2024, 08:52       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Има и друго за чудене - да предпочетеш да те съдят по НК, при явно неизгодни за тебе предпоставки, пред това, да водиш гражданско дело срещу роднината, което е много по-вероятно да спечелиш...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Май 2024, 23:21       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

tsb написа:
Samael ` написа:
Преди да звъннеш на адвоката трябва да си жив.

....

И аз това се старая да обясня, но разбирането е трудно тука.
(ако немаш 100 000 излишни парични единици- май не мой се позовеш на института на неизбежната отбрана, разбираши :punch: :oops: :? , на кой са му излишни 100к - това е друг въпрос...)

Ще се опитам да обобщя, разбираемо, неюридически:
Убитият не може да се обади на адвокат;
Убитият не го привличат към наказателна отговорност;
Убитият не придобива процесуалнто качество на обвиняем по ДП, подсъдим по НОХД;
Убитият не лежи в затвора присъда и не плаща "кръвнина";
Убитият е просто мъртъв - обратно при пръстта.
Добър ден за земята и лош ден за него.
Убитият губи всичко и няма връщане назад.

Това се отнася, както за нападнатия, така и за нападателя.
Човешкият живот е висша ценност.

Да го пазим.

Всякакви свади, по повод прости житейски случки, без реална физическа конфронтация - аз се отдръпвам и правя път.

А, кото си търси белята - ще си я намери. Рано или късно.

Бъркоч от ФИЛМИ и ОБЩИ ПРИКАЗКИ!

По коментирания по-назад в темата казус, тук за кратък период от време дори публични личности като Христо Шопов и оня журналист си загубиха (им прибраха пищовите) за ГЛУПОСТИ.

А и по принцип, мене от ФИЛМАРИ най ме е страх... щото може да докарат нещата до положение да нямам избор. Ще тръгне инак някой точно теб да те убива, пък няма да е профи и ще ти даде шанс въобще да разбереш какво се случва... ама, ФИЛМИРАЙТЕ си се, ваш си бизнес!

Вие се чувствайте свободен да не четете по-надолу:

КНО за самоотбрана се дава трудно... приятелче, регистрация, че го гепили на улицата без лична карта... светва за това в системата, и още не може да се оправи момчето да си вземе пищов.

При образувано досъдебно производство срещу тебе, оръжията ти ги прибират! Пък после като се оправиш - може да се пробваш да си ги получиш обратно.

ПЪРВИЧНИТЕ РЕАКЦИИ АКО НЕ МОЖЕШ ДА СИ ДЪРЖИШ ПОД КОНТРОЛ... по-добре сам да си занесеш цевите в районното. Рано или късно, нещата ще свършат още по-зле!

Та, гледайте да не правите глупости, пазете си оръжията... и не се ФИЛМИРАЙТЕ излишно! Като стреляха по Златко пред Съдебната палата в Сф., стрелбата от охранителя му по килъра бе ЕДИНСТВЕНИЯТ случай на употреба на КНО в условията на неизбежна отбрана за същата ЦЯЛА година на територията на РБ.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Май 2024, 08:15       Заглавие:  Re: казус

Картечар
Картечар

Absolut написа:
Това, с аварийните, е теза и на Стоянов. Някой може ли да посочи нормативно основание, което освобождава водача, пуснал аварийките, от задължението да спазва ЗДвП? Обожавам защитни тези от вида, ама аз бях на аварийни, ама аз пуснах мигач, ама аз ти светнах с фаровете и що не ме пусна...
Друг е въпроса, че паркиралите напряко на тротоара, също нарушават, но явно не предизвикват негодувание у нападжията.

Не му е тази тезата, не е имало общо с паркирането, гледах в някакво предаване подробно интервю - преди да влезе в магазина, онзи е започнал да му вика "Мръсни кучкари, ще ви избия" и т.н. Оттам почва конфликта, не от паркиране - според Стоянов. Не случайно онзи се е покрил, за разлика от други случаи, в които "пострадалия" или "заплашения" охотно дават интервюта. Аз си мисля, че може и да не дойде да свидетелства и на съдебното заседание, нищо чудно да се наложи принудително да го водят.
Absolut написа:
Пълният запис, обаче, за пореден път показа, че оръжието не върши възпиращата роля, която се очаква.

Вярно е, на психопати оръжието или поне вида му, не действа като на нормални хора.

ubboto написа:
Миналата седмица имах идентична ситуация: "Тук е забранено!" (да, аз бях в съзнателно нарушение - в Сф. понякога се налага), но пък и ответната страна не беше представител на органите на реда, който има право по закон да ми разпорежда.

"Знам, бате, аз набързо, извинявай!", беше моят отговор... и ситуацията си остана дотам. В зародиш.

КНО да извадиш вече в градска среда за глупости, където навсякъде е опасано с камери; всичко снима с телефоните и поства в социални мрежи/ праща по новинарски емисии... обществото ни също е един вид чувствително към тези неща - трябва да си малоумен!

Или да имаш яко връзки и/ или едни свободни 100 хилки (ако гръмнеш по човек) да си плащаш впоследствие за поведението си на мъжко коте. Ако нямаш - КНО-то си после ще го гледаш през крив макарон. И това е в най-добрия случай.

Тук сравняваш според мен без да отчиташ индивидуалните психологически особености на човека. Да, 100 пъти така ще постъпиш, но не се знае да 101-ия дали няма да хване в лош момент.
Не всеки има твоя опит, навици и умения в близкия и ръкопашния бой.
Ако го беше треснал с юмрук, по-добре ли щеше да бъде?
Ако беше ударен в главата изодзад, какво можеше да стане?

Ще повторя или потретя - Стоянов беше обърнал гръб и си тръгна, т.е. за него конфликта беше приключил, когато Бялата тениска се придвижи към него с видимо агресивни намерения. Жената го видя, предупреди Стоянов и тогава беше ваденето на пистолета. След 4-5 секунди си го прибра и пак му обърна гръб и си тръгна.
Какво ще рече обществото е чувствително? Нашето не е общество с общи цели и ценности. Над 50% от обществото са плужеци - раболепни към по-силния и тъпчещи по-слабия. Смятащи за нормално дребния тариклатлък и "дребните" нарушения на етиката и закона, които не важат за тях, но трябва да са задължителни за всички останали.
Още нещо - една голяма част от обществото смята за странно, неетично и психарско човек - гражданин, да носи законно оръжие за самозащита. Затова смятам, че ние като хора, които носят оръжие и се подготвят да го използват, трябва да сме на страната на Стоянов, да започне в тая страна да се приема за нормално, че щом си нападнат, можеш да използваш и възпиране на нападението с оръжие.

Това за 100-те хилки, е малко преувеличаване. Само ако убиеш някого и се счете за превишаване или умишлено, тогава може да се говори за такива суми и по-големи.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Май 2024, 13:31       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

PV написа:
Не му е тази тезата, не е имало общо с паркирането,... "Мръсни кучкари, ще ви избия"

Да и аз (в последствие) гледах интервюто с журналиста, по някой от туба-каналите. Направи ми впечатление, че той (между другото) спомена за училищен двор, в който обикновено си разхождал кучето. С оглед на подобно самопризнание, допускам определението, дефинирано от носителя на бялата тениска, за напълно оправдано, макар че имам принципни възражения за прокламираните от него бъдещи действия.
Бих искал да видя как съда ще се отнесе към серията обществени публикации (текстови и с видео), които дебатират случая с едната страна, преди изобщо да е насрочено дело...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Май 2024, 17:49       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

PV написа:
Да, 100 пъти така ще постъпиш, но не се знае да 101-ия дали няма да хване в лош момент.
Не всеки има твоя опит, навици и умения в близкия и ръкопашния бой.
Ако го беше треснал с юмрук, по-добре ли щеше да бъде?

Ако се сбием на улицата - същият чеп, пак оставам без оръжия. А и в града аз лично излизам с мисловната нагласа да си свърша мирно и кротко работата, а не да се впускам в улични битки под път и над път. И на мен ми направи забележка за неправилно пакркиране некъв цивилен (който няма право да ми дава разпореждания по закон), ако почнем да се обясняваме къв си и що си... ситуацията ще почне да ескалира, като никой не знае същата докъде може да стигне. Та, аз съм убеден, че ако въпросният Стоянов беше казал моите думи: "За малко, бате, извинявай!"... едва ли щяхме да го гледаме този филм/ водим тази дискусия. Но, всеки сам за себе си преценява в крайна сметка.

През годините съм задържан 3 пъти, една 24-ка също имам (всеки по-сериозен проучвач, че форумът е пълен с такива) лесно може да го провери. Досието инак ми е чисто.

По темата, колкото по-активно се самоотбраниш, толкоз впоследствие нещата стават по-сложни и скъпи за тебе самия. Огнестрелните оръжия правят голям демидж (те затова са и измислени), а при летален изход на ответната страна - става вече наистина забавно.

От затвор се излизало, окей! МВР е до 72-ка, сами си проучете (аз не искам никой за нищо да ми вярва) онези, които поемат щафетата след това, каква сума къде трябва да се занесе, щото ако застреляш/ убиеш някого - да не си отлежиш в следствения арест. За последно по мое инфо, сумата беше петцифрена. Като това ти се явява един вид първата вноска.

Да те ядат дюшечните дървеници не е хич приятно, но като си заключен 6-8 месеца примерно, ти не си навън да изкарваш пари, съответно трябва да имаш достатъчно КИНТИ/ ресурси да си цакаш И на съдебната ни система за този период от време. Е, колко са тези хора, които и да не са заключени, могат да изкарат 6 месеца без заплата/ доходи от работата си?! Затова се и занимавам да ги пиша всичките тези неща - ще си повЕрва някой младок със семейство и ЗАЕМИ, и ще му се стъжни после животът.

Да извадиш пищов на улицата (особено в наши дни), положението наистина трябва да е на живот и смърт. Не че е изключено, но за някой обикновен шушлек като мене примерно - е изключително малко вероятно. Другото е излишно, и на моменти опасно филмиране. Скромно лично мнение, с което не задължавам никого с нищо.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 07 Май 2024, 21:42       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ubboto написа:
Да извадиш пищов на улицата (особено в наши дни), положението наистина трябва да е на живот и смърт.

Така е. Поради това и препоръчвам на повечето начинаещи оръженосци ако здравето и годините им позволяват да се запишат да побоксират, да се поборят, да ги поочукат и поомачкат. И да не станат бойци,но да си изградят представа за дистанция, опасност, контакт. Защото човек без опит в рискови ситуации е склонен да действа според източната поговорка - "Когато човек има чук, всички проблеми му се виждат пирони."
ИМХО

Смелого пуля боится, а в пьяного хрен попадеш.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Май 2024, 23:32       Заглавие:  Re: казус

Снайперист
Снайперист

Бат Христо прав си. Но пропусна нещо изключително важно, което ти със сигурност имаш, защото си бил полицай на улицата. Това е mindset - мисловната нагласа.

Без правилната мисловна нагласа - mindset дори да си 120 кила изчистена мускулатура и да тренираш бокс ще загубиш битката на улицата, защото там няма правила. Бил съм свидетел на побоища по нощните заведения. И съм виждал огромни яки мъже трениращи здраво да се въргалят по земята ритани от зли дребни мъжлета, които са опитни престъпници и улични кучета.

Всеки, който тръгне да тренира каквото и да е бойно нещо трябва да знае, че на улицата няма правила. Удар с глава, който е забранен навсякъде на улицата е един от най-често срещаните удари и е много мощен. Аз го разбрах по трудния начин с тежко счупен нос и огромни синини под двете очи за цяла седмица. При тежко счупен нос и двете ти очи после стават като бушонирани все едно някой те е ударил в двете скули. Но реално само носа ти е ударен. Който е удрян силно с глава в носа знае. PDT_Armataz_01_22

Друго нещо от улицата по-ниските мъже винаги са по-агресивни и опасни, защото знаят, че изненадата, бързината и смелостта са техните най-силни оръжия. Едрия висок мъж най-често първо се репчи, дръвчи и бута преди да те удари. Видя се и от видеото с журналиста тоя си беше едър не само дебел. Но повечето по-ниски мъже директно те удрят и то с всичка сила. Това също го разбрах по трудния начин. PDT_Armataz_01_22 След като гледах паднал по гръб от асфалта как няколко човека държат един точно колкото Путя нисък да не ме нарита след като ме накаутира с един удар в брадата. Тогава имах късмет, защото имаше хора да го спрат беше толкова зло това ниското, че можеше да ме убие с шутове. И още един път ме е нокаутирал доста по-дребен от мен мъж, а големи почти два метра съм ги бил като тъпан. PDT_Armataz_01_22

Моят скромен съвет е тренирайте бокс с него най-бързо ще се научите да се биете и то с доста по едри от вас. На улицата няма ръкавици и удар с гола ръка от лека категория мъж с опит сваля едри хора. Но избягвайте да се биете на улицата дори да ви псуват на майка и да ви наплюят в лицето. Защото не знаете на какъв идиот да може да попаднете. Дори да го набиете с лекота може да извади пищов и да ви застреля на място. Ако някой си глътне езика при нокаут не се отваря устата със сила, а леко се завърта назад и настрани за да се освободи дишането. Ама не със сила да не му счупите врата. PDT_Armataz_01_22

Който знае английски може да види съветите на този инструктор умни неща говори човека. https://youtube.com/@fightscience?feature=shared

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Май 2024, 02:46       Заглавие:  Re: казус

Снайперист
Снайперист

ubboto написа:
ПЪРВИЧНИТЕ РЕАКЦИИ АКО НЕ МОЖЕШ ДА СИ ДЪРЖИШ ПОД КОНТРОЛ... по-добре сам да си занесеш цевите в районното. Рано или късно, нещата ще свършат още по-зле!

Това е много добре казано, дано повече хора го осъзнаят.
Преди години когато минавах курса за носене, инструктора (бивш полицай) ми каза: от момента в който вземеш разрешителното и запашеш пищова ти ставаш yes man - човек който се съгласява със всичко.
Това че някой те е засякал с колата, преглъщаш го, това че някой те гледа на криво в бара, преглъщаш.
Съдиите гледат много лошо когато въоражен, който дори и малко е спомогнал ситуацията да ескалира. С лекота ще го обърнат че ти си налял масло в огъня за да може да отнемеш живот.
Също така това че някой е парикирал неправилно, взел ти е прдимство и подобни разпри имат точно 0 значение като идеш на скамейката. Гледа се само ситуацията в която е довела до това ти да употребиш оръжие, ако твоя (или на друг) живот не е бил директно застрашен гориш от всякъде.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Май 2024, 09:42       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Мен лично ме е страх единствено от филмирани/ изплискали легена ЗАКОННИ оръженосци. Щото без значение от филма, който си е пуснал да гледа, насочи ли ми вече оръжие - няма да ми остави избор, ще се наложи да го плащам/ лежа.

Коментирах тук преди 2-3 години следния случай: Цъфва един на стрелбището с ловното КНО на кръста, налентовано с куховърхи боеприпаси на всичкото отгоре. Идеята и тогава ми беше пак чисто ИНФОРМАЦИОННА, темата обаче се завъртя все едно имам нещо против ловците като цяло, как да е.

Значи, възможно е човек нещо да не знае. Въпреки че незнанието не е оправдание - случва се. Но като ти кажат в прав текст, че това, което правиш е нередно - ТРЯБВА да си вземеш бележка! А не като оня: "Какво толкоз, административно наказание/ глоба." Да, за тебе глоба, ама ако дойдат в същия момент от КОС за проверка на оръжия и разрешителни - сметка даваш ли си колко още хора по линията ще злепоставиш?!

А още по-тревожното е, че игнорирайки правила/ закони по подобен ДЕМОНСТРАТИВЕН начин - това са нишани, че този субект е ИЗПЛИСКАЛ ЛЕГЕНА!

Така че аз съм много "ЗА" затегнатия контрол от страна на МВР относно издаването на разрешителни. Ако нещо не ти е наред по СОФТУЕРА - ходи се лекувай, на улицата въоръжен ти място нямаш! Същото важи с пълна сила и за мен самия, разбира се.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Май 2024, 10:11       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:
А още по-тревожното е, че игнорирайки правила/ закони по подобен ДЕМОНСТРАТИВЕН начин - това са нишани, че този субект е ИЗПЛИСКАЛ ЛЕГЕНА!

Не е изплискал легена. Изобщо даже - това е болест на обществото и държавата ни. Несъобразяването със законовите положения, защото си “някой” или познаваш “някой”, или имаш “пари” и можеш да си напазаруваш “някой”!
Дали пищов, дали кола… Значение никакво! Да припомня ли случая на убитата млада жена на кръговото в Шумен и ставащото в последствие? PDT_Armataz_01_31

ubboto написа:
Така че аз съм много "ЗА" затегнатия контрол от страна на МВР относно издаването на разрешителни. Ако нещо не ти е наред по СОФТУЕРА - ходи се лекувай, на улицата въоръжен ти място нямаш! Същото важи с пълна сила и за мен самия, разбира се.

Тук си прав, но да се премахне СУБЕКТИВНИЯ фактор, водещ до произвол от въпросното МВР. Ясни, точни и конкретни условия, без софистиката и казуистиката “доказване на необходимост”. :-)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Май 2024, 10:38       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:
При образувано досъдебно производство срещу тебе, оръжията ти ги прибират! Пък после като се оправиш - може да се пробваш да си ги получиш обратно.

При образувано ДП ми прибраха две къси за самоохрана и едно дълго за спорт. След получаване на решението на втора инстанция, две седмици по-късно си получих всичкото оръжие(забавянето стана поради факта, че междувременно разрешението ми беше изтекло, подновиха ми го за една седмица). Няма и месец по-късно придобих още едно дълго за спорт, а след това и 3500 патрона за него.

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Май 2024, 11:54       Заглавие:  Re: казус

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Психясали пишлемета, бол: https://www.borbabg.com/2024/05/08/1zad ... v-glavata/

От вчера от Елена. Мацката с любовник, пишлемето кинта и 20 я причаква и почва да я ръга с ножица в главата от ревност… един се намесва, та се разминава момичето сега само с операция на окото. Инак е можело да последва най-лошото.

Същото пишлеме, с този СОФТУЕР бъгнат, ако е с КНО да се “самоотбранява”… ще те остави без избор. Требе да го препарираш, с всички последствия за теб самия от това. Така че ЦЕДКАТА според мен трябва да си я има!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 280 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Следваща