Yank написа:
Iso написа:
Уважаеми господа, членове на този форум, учтивата форма "Вие" се използва при обръщение към личности, които не се познават и се явява основна форма за комуникация в академичните среди, които среди явно Вие не познавате, но в това няма нищо срамно и обидно.
Аз тази граматика писах
Съгласуваните в множествено число "Господа" и "Вие" поставят повече от 3000 членове на този форум извън твоята снобската академична среда. Това е чиста обида. И ако си за прогрес, забележи че най употребявания език в света няма тази остаряла множествена форма.
От друга страна ако това се отнася за само за мен, аз със огромно удоволствие мога да ти спомена, че аз не съм бил в академията, но имам четири инженерни квлифиакции и доказани успехи в моята дългогодишна практика.
Iso написа:
Гениалните неща са прости и надеждни. Просто, надеждно и доказало се във времето решение е буталото с къс ход. Предвид обективната нужда от подмяна на морално остарелия калибър 5,56 NATO с друг и обективното бъдеще е запазено за системи оборудвани с бутало, а не с директна газ. Оставям на практиците да обяснят защо това е наложително да се направи при АРките и по-големите калибри.
Практиците (тези които дават парите) определят какво е добро и какво не е. Остави на мира пазара - кой каквото иска да взима. "Особено обективна нужда от подмяна" - това са думи от лексикона на политици или продавачи, а може би академично чесане на езика. Ние тук сме практици и консуматори. Има и доста иноватори.
Добре дошъл в форума на оръжейни практици. И ако можеш и искаш знания, вслушвай се как практиците споделят своите впечатления и опит. И ако не си надут можеш да научиш нещо.
Колега Yank, благодаря ви за приветствията за добре дошъл в този форум. Не мисля, че има какво толкова да се научи от практическа информация събрана по време на развлекателни стрелби в условията на изолирани стрелбища, четене на уикипедия или гледане на клипове в ютуб, но все пак благодаря още веднъж за вашите усилия да ме приобщите.
В първото си мнение по темата изказах лична позиция и призовах да не бъда "нападан" от инакомислещи, което естествено не се получи и за съжаление в разрез на правилата на форума (които явно не важат за всички) няколкократно срещу мен бяха изпозвани епитети и определения, като един от най-активните бяхте вие, колега Yank. Тъй като съм възпитан да спазвам правилата, но не съм обременен от християнските норми за подаване и другата буза, в условията на своя "законна отбрана" и предвид правилата в покера, ще ви обърна внимание, че държите по-слабата ръка с вашите четири инженерни квалификации на фона на моето PhD. Но не мога да не призная граматическото си поражение с остарялата форма "Уважаеми господа" на фона на вашите "амуниции" за Black Rifle. Моля не го приемайте като заяждане, въпреки че може би (лично предположение) е точно такова.
В предходните ми мнения попитах дали някой има лични впечатления относно тенденциите в превъоръжаването на турската армия. В уикипедия няма да намерите надеждна информация и ще са ви нужни други източници. В тази връзка искам да ви насоча вниманието, че от 2016 година тече процес по подмянана на съществуващото леко стрелково оръжие с образци продукт изключително на турския ВПК. Последният произвежда широка гама от изделия в различни калибри, така че да бъдат покрити експортните нужди, но за вътрешно превъоръжаване (обръщам внимание!!!) не се залага на оръжия работещи на принципа на "директната газ" и 5,56 NATO. АР платформата се запазва, приоритет вече е газовото бутало и колкото и да ви е странно калибър 7,62х51 бива застъпен в много по-голям степен. Явно турците тренират повече и носенето на оръжията не им уморява ръцете.
Последното е в кръга на шегата, но предвид че турската армия не е спирала да воюва, явно горната концепция отговаря в по-голяма степен на нейните нужди за въоръжаване на личния състав.
Интересен факт - армията на Република Турция е първата армия от НАТО, която е приела като основно въоръжение в свои редовни войскови части АК (7,62х39мм). Кога и къде служат тези части оставям на вас да откриете ако проявявате интерес.