2. Дилемата АК/АР15(DGI).
2.1. АК
Тъй като съм българин и съм отраснал и възпитан в любов към всичко българско и родно, естествено първом се насочих към предлаганите от нашия производител изделия от „фамилията на АК“. Всички сме чували за високото им качество, който е служил в армията или другаде, имал е досег до тях и достатъчно настрел знае за какво става въпрос. Модела към който се бях насочил при първоначалното ми проучавне беше 7.62x39 mm ARSENAL Semi-automatic Hunting Rifle SAR-M7FT with telescopic plastic butt и пикантини. При комуникация с представители на фирмата производител обаче се оказа, че тоз модел с пикантини и телескопичен приклад изобщо не се продава на нашия пазар (?!?), не са го имали в магазина и не присъства в ценовата листа за вътрешния пазар. Така ми казаха. Нямам идея вярно ли е или не, но не виждам защо да връщат клиент с надлежно разрешително за закупуване и пари в джоба от магазина.
Наличният друг модел който евентуално можеше да ползвам за целите ми бе SAR-M9F with folding butt, който беше с 1260лв. крайна цена в магазина на фирмата (инфо от края на август месец 2019г.).
Плюсовете са че нашенските разновидности на АК се правят тук - на родна почва, както и пълнители за тях, плюс боеприпаси и резервните части. Нашенските разновидности на АК са известни с качествата, здравината и надеждността си както тук така и по целия свят и са ценени. Като плюс може да посоча в моя конкретен случай и армейския ми опит с А К-47 (позната за мен система с която съм работил активно в армията, познат начин на обслужване и т.н.)
Минуси
Модела модел SAR-M9F with folding butt въпреки, че е с добро качество на изработка, има приклад който категорично не е мой тип и е минус за мен. От армията не харесвам АК вариантите със сгъваеми приклади на „панта“– прекалено са подвижни и все мърдат, вероятността с времето да луфти или луфта да се увеличи я има. Конкретния сгъваем приклад на SAR-M9F е едно просто желязо огънато в определена форма и по мое мнение е много далеч от всякакви понятия за ергономика, дизайнерски решения и възможност за нагласяване по анатомичните особености на стрелеца или в зависимост от екипировката/дрехите носени от него.
Друг минус е факта, че поради ред причини боеприпасите родно производство все по-ограничено се предлагат на пазара. Също така произвежданите тук боеприпаси са с гилзи които трудно се релоудват или изобщо не стават за тази цел.
Боеприпасите 7.62Х39 с гилзи подлежащи на релоуд не са много разпространени в нашата магазинна мрежа в сравнение с 223/5,56Х45.
Възможностите за монтаж на оптика, бързомер, фенер, двунога и т.н. са доста по-ограничени в сравнение с АР15.
Почистването на АК47 винаги ми е било особено неприятно, особено в областта на газоотводната тръба и газовото бутало. Следва да поясня, че при интензивните стрелби които сме провеждали в армията, АК 47 винаги са били чистени, поддържани и обгрижвани изрядно, както от нас така и от офицерите и сержантите от АВ службата, които ги прострелваха първоначално, проверяваха периодично и подменяха на определени интервали от време.
2.2 АР15.
Сравнително нова и не особено разпространена/позната (от цивилни) система по нашите земи.
Обекта на проучване определено беше АР15 DGI - "direct gas impingement" (понеже не исках бутална арка, за да спестя от чистенето на газоотводния механизъм и буталото
) в калибър 223/5.56Х45, не 308 маг. Исках 223/5.56Х45 защото вече имах болтова карабина в 223/5.56Х45 и въпреки огромните резерви с които подходих към калибъра останах очарован от представянето му за целите за които го ползвам.
Минуси:
-Множество и различни производители както на Ар15 платформата, така и на пълнителите за тях. Което неминуемо води до различно качество на предлаганата продукция и трудности за потенциалния купувач да се ориентира на пазара. Не е като с АК си –мата, там дилема нямах никаква. Ако е калашоподобно ще е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО българско производство. При АК подобните си знам – имаш един роден производител, който ти прави основния агрегат и консумативите за него. Това категорично намалява шанса от бъгове в хардуера, поне така мисля.
-Цената : Ар15 като цени на нашия пазар почват от около 2000лв. и стигат до 5-8000лв.
- Възможността да се ползва гаранционно обслужване на изделието директно от производителя.
-Невъзможността за лично снабдяване с оригинални резервни части и консумативи от САЩ (примерно).
Плюсове
-Масовата Ар15 с 16-18 инча цев е лека, маневрена, компактна.
-Наличието на пикантини върху ъпъра и отпред на ложата улеснява значително прикачването на всякакви аксесоари.
-Телескопичния няколко позиционен приклад е прекрасна опция, както за редуциране размерите на оръжието при транспорт, така и при нагласяването му спрямо стрелеца и спрямо различните условия в които стреля и дрехи/оборудване с които е екипиран.
-Разглобяване и сглобяване. Първият път когато разглобих една Ар15 DGI останах очарован от изключително простия начин на разглобяване и простотата на самия механизъм.
Махаш с гола ръка един пин в задната част на лоуъра и отваряш арката, вадиш BCG (болт кериър група) и вече може да почистиш оръжието. Няма дрънчащи по земята цевни кутии, изхвърчащи възвратни пружини, търкалящи се по земята затвори и т.н.
Отделянето на ъпъра от лоуъра става с изваждане и на втория пин при което габаритите на оръжието още повече се намаляват и се улеснява транспортирането му.
-Възможността да се избере Ар15 със сгъваеми механични мерни прибори/махащи се, също е голям плюс. Това позволява сгъването/махането им, по-нисък монтаж на оптични прицели, бързомерци и т.н.
-Наличието на дотиквач на мен лично много ми харесва – идеята да съм сигурен, че затвора е в крайно предно положение, без да го отварям и затварям е мн. практична. Или при силно замърсено оръжие да дотикам поредния патрон изцяло в патронника.
-Наличието на дъст кавър (металната пластина която покрива затвора) е изключително просто и ефективно решение на проблема със съхранението, носене и държане на оръжието в силно замърсена среда.
-Наличието на двустранна дръжка за зареждане – без значение ползваната ръка зареждането става еднакво лесно.
-Наличието на затворна задръжка! Голяма благина е тази опция за мен!
-Наличието на бутон за освобождаване на пълнителя, който може да се активира със стрелящия пръст.
-Селектора на огъня/предпазител е разположен от лявата страна в близост до палеца на стрелеца (ако е десничар) и работа с него е много естествена. Не е необходимо да се пуска силната ръка от пистолетната ръкохватка за да се борави с превключвателя на огъня/предпазителя или да се ползва слабата ръка за целта (не че не е възможно).
-Огромното разнообразие от боеприпаси кал 223/5.56Х45:
В магазините: Около 45-50 вида се предлагат само в една от големите вериги оръжейни магазини в Родината. Произвеждат се и от нашите заводи. Има голям избор на куршуми и барути/капси за релоуд. Голям диапазон при избор на тегло и дължина на куршумите.
Всичко това улеснява значително задачата да се намери правилния боеприпас за съответната цев с конкретната стъпка и напасването на комбинацията с цел постигане макс. потенциал за точност на изделието.
-На откритите стрелбища които посещавам по земята винаги се търкалят гилзи в 308, 30-06 и 223/5.56Х45, плюс разни други. Но гилзи подлежащи на релоуд за 7.62Х39 много рядко намирам - факт!
-Рецепти за релоуд на 223/5.56Х45 – в интернет има множество данни, както от официалните производители така и от ентусиасти релоудъри.
-Имайки опит в релоуда за болтовата ми карабина в 223/5.56Х45, както и необходимото оборудване за целта (а и доста празни гилзи), това си беше за мен голям плюс.
-Оръжие в калибър 223/5.56Х45 може да е доста универсално, ако разбираш от релоуд и знаеш какво и как да направиш.
Накратко може да се релоудват за оръжие в такъв калибър боеприпаси на нивата на 22лр, 22маг, 22 хорнет, 223рем, 5.56Х45.
Разбира се Ар15 няма да презареди с редуцираните заряди, но ще си стреля без проблем при единично подаване на патроните. Стрелбата с редуцирани заряди за удоволствие на стрелбището е много приятна, ненатоварваща и щадяща за оръжието.
-Въпреки че не съм фен на ъпгрейдите и тунинга, при Ар15 възможностите за това са меко казано доста. Вече има много неща които се предлагат и по нашата магазинна мрежа или може да се закупят от магазини в евро държави.
2.3Накрая категорично везните се наклониха в полза на Ар15 (DGI) калибър 223/5.56Х45.
Но коя точно да избера?!?