tsb написа:
Здравейте, колеги,
аз обмислям закупуването на Карабина Ruger AR-556 5.56NATO 41cm MT 30з за ловни цели. Доста четох темата, но не видях някой да е писал какви животни е стрелял с нея. Аз искам да я използвам основно за лов на хищник на чакало. Какво мислите? Въпроса ми е аматьорски, защото съм новобранец. Поздрави на всички!
Здравей, аз ползвам за лов карабина АР 15 на рюгер с 18 инчова цев и супресор. Боеприпасът е
https://www.hornady.com/ammunition/rifl ... ormance#!/. Доволен съм много. Ловувам основно хищник, нощно време. Терминалната балистика на патрона е възхитителна след попадение никое живонто не е успяло да премине повече от 20 метра. Максималната дистанция, на която имам попадение нощем е 193 метра при денивилация около 15 градуса. Полуавтоматичното оръжие дава възможност да бързо повторение на изстрела. Това което Станислав е написал за чакалите е точно така. Имам случай, в който при издебване на група от 4 чакала успах да убия 3, като започнах от последният в редицата, а първият се оттърва просто, защото имаше гънка в терена. Аналогичен случай имам при глутница скитащи кучета - 3 от 5.
За да не остана погрешно разбран ползвам и болтова карабина ЧЗ в 308 уинчестър, ползвал съм и Калашников. Също така мога да потвърдя, че полуавтомат в .223 с подходящият боеприпас е съвсем способен да се справи с едро животно, просто трябва да се стреля прецизно, в поражаеми зони водещи до бърз летален изход. Имам прасе около 80 кг. на растояние 186 м. В нашият район погрешно се разчита на по големи калибри с оглед шоковият ефект на попаденето на проектила. Масово се ползва 30.06, 7.62х54, 300 уинчестър магнум, по рядко 308, а най весело става, когато се разчита на православният калибър 7.62мм. Много често притежателят на ловният вариант на Калашников при среща със стадо диви свине възпроизвежда ефектна звукова канонада, чиито резултата е наведена глава и объркани оправдания. Така и не разбрах защо междинният патрон 7.62х39 е нарочен за мощен и надежден при лов. В интерес на справедливостта има и редки обратни случаи - добър хладнокръвен стрелец с подобно оръжие да оправи ловната норма на цялта дружинка. Но това е екзотична рядкост.
Според мен .223 може да се ползва за всички животни обект на масовият лов в България. Ползите от оръжие полуавтомат вече ги изтъкнахме по горе.
Успех в изборът.