Elassil написа:
Конкретно чл. 5, 76 и 77 ги прочетох целите. Не съм юрист, нямам опит с такъв вид текст, но поне така си го обяснявам аз. Ако Вие имате по-точна информация може просто да ме поправите без излишен сарказъм
Колега, юридически текст не се чете по начина, който вие сте го прочели.
Да, чл. 5, ал. 1, т. 6 и т. 7 сте ги прочели и сте ги цитирали, но в същия чл. 5 има и ал. 3, която гласи:
Цитат:
(3) Лица, практикуващи стрелкови спортове, може да осъществяват дейностите по ал. 1 с полуавтоматични огнестрелни оръжия по ал. 1, т. 6 и 7, след получаване на разрешение по реда на този закон.
Чл. 77, ал. 1, т. 1 въвежда ограничение по отношение на огнестрелните оръжия попадащи в обхвата на чл. 5, ал. 1, т. 6 и т. 7:
Цитат:
6. автоматични огнестрелни оръжия, които са преработени в полуавтоматични огнестрелни оръжия;
7. всяко от следните полуавтоматични огнестрелни оръжия с централно възпламеняване:
а) късоцевни огнестрелни оръжия, когато зарядно устройство с капацитет над 20 патрона е част от огнестрелното оръжие или когато към оръжието бъде присъединено сменяемо зарядно устройство с капацитет над 20 патрона;
б) дългоцевни огнестрелни оръжия, когато зарядно устройство с капацитет над 10 патрона е част от огнестрелното оръжие или когато към оръжието бъде присъединено сменяемо зарядно устройство с капацитет над 10 патрона;
В тези текстове не се визират късоцевни нарезни оръжия, чийто пълнител не надвишава 20 патрона, т.е. няма ограничение във времето за закупуване на пистолет с пълнител от примерно 19 (CZ Shadow 2) или 17 (Tanfoglio Stock II Xtreme) патрона. Умишлено съм Ви посочил спортно ориентирани оръжия.
Поздрави и лека вечер!