Shivers написа:
ubboto, явно сме с доста различни разбирания - ти смяташ, че човек трябва да се оправя, а аз, че трябва да има право.
Ти правото така или иначе си го имаш по закон. Като това ти право го има на много малко други места в Европа - визирам правото да притежаваш и свободно да носиш КНО за самоотбрана. Да, може да ти се случи да изтеглиш късата клечка - субективното мнение на началника на районното да се окаже различно от твоето, но и с това ако не можеш да се оправиш, хеле пък в БГ - пищов не ти трябва, повярвай ми! Наказателната отговорност е лична, и след употребата на това оръжие по предназначение, стигне ли се дотам после да си имаш работа със съдебната ни система - хептен ще го закинеш!
А и да го носиш, знаеш ли да го използваш?! Щото ако не можеш да стреляш, а само носиш - си опасен както за себе си, така и за околните!
Окей, разбираш да стреляш, решаваш в ситуация да употребиш КНО за самоотбрана по предназначение - при фатален изход на субекта, по когото си употребил оръжие, трябва да имаш 50К свободни минимум. Или някакво имущество, което да тръгнеш да разпродаваш, за да почнеш почти веднага да си плащаш. Това вземаш ли го предвид?!
Друго, трябва да има някаква цедка! Иде ми един младеж, добре изглеждащ на пръв поглед: "Искам да се науча да стрелям, и да си взема после личен пищов!" Питам аз, за чий ти е пищов - поразпитвам винаги (въпреки че не слагам лично подписа си под нищо), за да разбера доколкото мога, човекът отсреща да не е загубил връзка с Кораба Майка. Отговор пред свидетели: "Много се дразня като почнат да ме засичат на улицата, и като ме засекат - да го извадя и да почна да ги стрелям!"
И без човек да е психолог - на момента ще му стане ясно, че това момче не е добре! Началникът на районното, ако момчето е с чисто досие, по твоето предложение за законодателни промени ще е длъжен да му разпише - и после ко прайм?!
Прайм това, което е в Щатите - почти всяка седмица "активни стрелци" по училища, търговски центрове и къде ли още не. Мисълта ми е, че свободното даване на оръжие в ръцете на всеки депресиран, потиснат и онеправдан "борец за свобода" с изместена центровка, дори и досието да му е чисто - си иде на съответната цена. Която се плаща от обществото.
Не се чувствай като пред началник на районно, аз също съм за свободата, но ако утре почне да не ме слуша главата или да ми бяга самоконтролът - сам ще отида и ще си занеса цевите в районното.
Но в крайна сметка, това си е мое лично мнение, с което на ангажирам никого с нищо. Ти обаче излизаш с идеята за законодателни промени (в което няма нищо лошо, разбира се), а точна формулировка - липсва! Е, трудно някой ще ти обърне сериозно внимание, дори и съвсем неангажиращо на място като това тук.