Absolut написа:
Тук въпросът е принципен - или се спазва закона и подзаконовите нормативни актове или не. В случай, че определен административен акт е издаден в нарушение на материалноправната разпоредба, това го прави оспорим. Т.е. може да бъде отменен по искане на лице с правен интерес и да останете без тапия.
Ако това (че изпитната стрелба е била от 15, а не 25 метра) не бъде вписано някъде черно на бяло в официален докИмент - не виждам как точно ще стане оспорването. Ма, той изпита си го взе от 15 метра - ми, окей, докажи го!
Погледнах и аз линка на Дреда - 6 изстрела от кобур със зареждане за 2 минути. Това на практика ти се явява неограничено време за даване всеки отделен изстрел. "Бил Дрил" (6 изстрела от кобур), но вече на 25 метра по мишена Nº4 се прави за под 10 секунди, със събрани попадения и то (за предпочитане, в оценъчната зона на 9-та.) 2,5 - 3 секунди за първия изстрел, и после по около 1 секунда сплитове (времето м/у всеки отделен изстрел). Така, да - давай ми ги и 25-те метра!
120 секунди за цялото това упражнение, за мен въобще обезсмисля ваденето от кобура и зареждането. Какво ти показват резултатите от това упражнение? Че в идеална среда, с минимален стрес и почти неограничено време - можеш що годе да работиш правилно със спусъка, както и що годе си наясно как да си хванеш равна мушка.
Самоотбраната обаче е динамична концепция, като там нямаш неограничено време (никой няма да стои и да те чака половин минута да се накумиш). И ако РЕАЛНО ще гледаме кой колко безопасен е за себе си и за околните - с КНО това може да се провери и на 7 метра, с изстрел от скрито носене за ВРЕМЕ (да речем, за около 3 секунди за първия изстрел).
Дали ще вкараш за неограничено време 5/6 (или колкото беше там изискването) по цяла мишена на 25 или 15 метра - поне за мен, не е показател за нищу. Да, поставят се някои в неравни изпитни условия, но дотам.
В момента с пищова стрелям само от 20+ метра по малки цели за време и кобур, но това вече са дистанции за по-нататък. Да, с прецизната стрелба се почва, но пак не на 25 метра. Като методика по-добре е това да се прави на дистанции до 5 метра по малки цели като кръг с диаметър от 5 сантиметра. Така обучаемият в реално време си вижда грешката от спускането и/ или меренето, и сам вижда какво и с КОЛКО да коригира. Инак на 25 трябва да има спотър: "Долу вляво, вдигни малко." Колко да вдигне и как точно да стане това - виждал съм хора грешките в спускането да се мъчат да ги компенсират с мерене горе вдясно, ужасТ!
Така че 25 метра при всички положения ЗА МЕН е сбъркана дистанция за начинаещи стрелци, а прецизната стрелба за неограничено време по цяла мишена на практика показва по-малко от 1/10 от онова, което един стрелец с КНО за самоотбрана трябва да има наработено като базови навици и умения.