ПСМ-ът е странно пищовче, но определено в него има чар. Ергономията при стрелба с оригиналния ПСМ (с алуминиевите вложки на ръкохватката) е лоша - все едно стреляш с вафла Куку-руку.
При ИЖ-75, който е с малко по-удебелена пластмасова ръкохватка нещата са една идея по-добре. Реално, при стрелба имаш почти пълна липса на откат. Решението за предпазителя е странно - чувал съм, че можело с палец да се свали предпазителя и да се взведе чукчето, но аз лично не съм го постигал никога. Много плосък - практически нямаш нито една част, която да стърчи извън габаритите на блока. Изключително удобен за скрито носене. Като резултат от това, мерните прибори са символични - много нисък и тесен мерник и малка мушка. За прецизна стрелба става.
Патроните са всичко друго, но не и слаби и
наистина пробиват бронежилетка. Категорично обаче не стават за самоохрана - голяма пробивност и практически никакъв стопиращ ефект. Пристигат в картонена кутийка по 36 бр. Старото производство патрони няма никакви означения по гилзата - само две точки на периферията. На новите има поставено означение 5,45х18.
Изстрелял съм повече от 400 патрона с него, като на последната стрелба изстрелях 104 патрона без почивка - нито една засечка. Имаше скъсани шийки при 5-6 гилзи.
Снабдяването с патрони е повече от проблематично - няма кой да ги внесе, а и в момента Русия е под санкции от страна на Европейския съюз.
На фона на всичко това - обявената цена е меко казано идиотска.