logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 10 Дек 2024, 10:00

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 680 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Ное 2024, 16:34       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Цитат:
Както и да го погледнеш 17ката е логичния избор.

Абсолютно, но ако разсъждаваш от гледна точка на потребителя/ стрелеца. След излизането на 45-та, пак да се спреш на 19-ка, требе да си много заблуден субект. И с жени, с които бачкам, им препоръчах 17-ки. По-голям “sight radius” (а нали се сещаш, че служебен пищов е незаконно самосиндикално да се бара/ подобрява), по-добър контрол на отката заради по-голямата рама и пр.

И къде-къде да се набие една OBSOLETE вече концепция… ми, на индианците с тлъстите държавни поръчки. Ако е Глок 19, де… а не някое полимерно ЧЗ.

В крайна сметка обаче, дори и с по-спънатата версия… с Глок няма как да сбъркаш. Да, по-тегаво ще е стрелянето (то в БГ все едно някой се е и засилил да стреля)… но, има далеч по-неудачни варианти.

С М17 вече, там ще е забавно. 7 случая досега на сам гръмнал пищов в кобура в американската армия:

https://www.nhpr.org/nh-news/2024-06-25 ... or-concern

В момента текат дела, и пр. Мен лично, докато не се изцяло разреши този проблем… ще ме е страх да нося и да боравя с това оръжие. Гърмял ми е спортен пищов в ръцете, без да докосвам спусъка (пред свидетели)… усещането не е хич приятно. Подсъзнателно стриктно спазване на мерките за безопасност… и се разминахме с белята. Но като прибереш с патрон в патронника в кобура… там вече нямаш контрол върху нещата.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Ное 2024, 22:51       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:

На 19-та обаче ще й сложиш фабричен пълнител с капачка отдолу и ще го докараш до търсените 17 патрона вместимост на пълнителя, а с компактното ЧЗ ко прайм?

17 зарядни
https://www.strobl.cz/en/magazine-cz-p- ... unds_p8826
19ка и ръкавици...... ще малее дръжката доста

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Ное 2024, 23:22       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Ако нещата все пак отидат на Глок за компактния пищоЛ… любопитно ми е коя ще е генерацията.

Тази, 2024 г, Глок официално спря производството на Ген. 4 моделите (не Ген.3, а именно Ген.4).

В Щатите към момента… само law enforcement-а вече може да поръчва Ген.4.

И при този тренд на цивилния пазар… е логично произведените вече “четворки” да заминат по графа “служебни”… със съответната отстъпка от цената, разбира се.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Ное 2024, 03:15       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Снайперист
Снайперист

Разбира се, че трябва да поръчат Глок генерация 5 MOS. Иначе са идиоти, ако поръчат от старите генерации с дървения спусък и смотаната дръжка с релефа за пръстите.

Ще се аргументирам защо Глок 45 MOS е по-добрия избор за служебно оръжие на армията от Глок 17 ген. 5 MOS. При военните носещи един куп оборудване, бронежилетка, каска, радиостанция, много пълнители и много патрони ВСЕКИ ГРАМ И ВСЕКИ САНТИМЕТЪР Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ.

Може да е малко по-лек и малко по-къс Глок 45 от Глок 17, но като цяло е ПО-УДОБЕН ЗА НОСЕНЕ И ВЪВ ВЪНШЕН КОБУР ВКЛЮЧИТЕЛНО.

Не ви знам дали си носите пищовите всеки ден и по цял ден. Но аз от сутринта до късно вечер общо около 14 часа непрекъснато нося пищов в мен. Зимата нося във външен кобур прибран до тялото на колана и отгоре връхна дреха, а лятото във вътрешен кобур и отгоре тениска. Та извинявай Слав, но разлика и във външен кобур има между Глок 45 и Глок 22/17.

Дори и във външен кобур Глок 45 се носи по лесно и удобно от Глок 17. Като сложим и това, че военните дават дълги наряди имат и мисии тогава всеки грам и сантиметър имат значение. Пробвайте повече стрелба с Глок 45 и ще видите, че почти няма разлика от Глок 17. Размера на ръкохватката и тежестта в нея имат огромно значение за баланса на оръжието.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Ное 2024, 09:16       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Samael ` написа:
Разбира се, че трябва да поръчат Глок генерация 5 MOS. Иначе са идиоти, ако поръчат от старите генерации с дървения спусък и смотаната дръжка с релефа за пръстите.

Ще се аргументирам защо Глок 45 MOS е по-добрия избор за служебно оръжие на армията от Глок 17 ген. 5 MOS. При военните носещи един куп оборудване, бронежилетка, каска, радиостанция, много пълнители и много патрони ВСЕКИ ГРАМ И ВСЕКИ САНТИМЕТЪР Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ.

Може да е малко по-лек и малко по-къс Глок 45 от Глок 17, но като цяло е ПО-УДОБЕН ЗА НОСЕНЕ И ВЪВ ВЪНШЕН КОБУР ВКЛЮЧИТЕЛНО.

Не ви знам дали си носите пищовите всеки ден и по цял ден. Но аз от сутринта до късно вечер общо около 14 часа непрекъснато нося пищов в мен. Зимата нося във външен кобур прибран до тялото на колана и отгоре връхна дреха, а лятото във вътрешен кобур и отгоре тениска. Та извинявай Слав, но разлика и във външен кобур има между Глок 45 и Глок 22/17.

Дори и във външен кобур Глок 45 се носи по лесно и удобно от Глок 17. Като сложим и това, че военните дават дълги наряди имат и мисии тогава всеки грам и сантиметър имат значение. Пробвайте повече стрелба с Глок 45 и ще видите, че почти няма разлика от Глок 17. Размера на ръкохватката и тежестта в нея имат огромно значение за баланса на оръжието.
Не мога да се съглася с теб. Разликата в теглото е 10 грама (по-малко от един патрон). Разликата в дължината е 10мм.
При нивото на стрелкова подготовка в нормалните поделения всеки сантиметър мерна линия е важен. Носенето във външен кобур няма НИЩО общо с носенето в служебен такъв с осигуровка L2 или 3. Пробвай служебен кобур със 17ка и 45ца в него и ще ме разбереш.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Ное 2024, 09:52       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Ветеран
Ветеран
Аватар

ti6kata написа:
19ка и ръкавици...... ще малее дръжката доста

С пълнител +2 си е ок.
Иначе ако е Глок за служебен пистолет, с външен кобур, без скрити носения и т.н. - Г17.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Ное 2024, 22:17       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

По начина, по който е формулирана обществената поръчка, и на децата стана ясно, че мачът за пореден път е свирен. За кодоша, в момента просто се опитваме да отгатнем конкретните марки и модели оръжия на база заложените критерии и изисквания.

Дразнещото лично за мен е нещо съвсем друго: опитите на разни субекти да ни вкарат всички, които по стечение на обстоятелствата сме все още на служба, в графата “иднианци”, които от нищо не отбират и нищо не могат.

Преди 12 години участвах в първия кръг беседи за приемането на нов служебен 9х19 пистолет. Още тогава лансирах 17-та, споделяйки, че за мен Зиг Про е най-неудачният вариант за тези пари.

Един тръгна да ми нагнетява въздух насреща. Пич, виж само преди 1 месец къде съм в класацията срещу представителния отбор по-стрелба на ФСО-то (служба от над 60К души тогава и огромен финансов ресурс), и после тръгвай да ми строиш изречения!

Моята теза тогава беше (трябва да го има и тук в аналите на форума), че в следващите 10 години СА/ДА концепцията като цяло ще отпадне като работна такава—както точно и стана!

Към момента предизвикателството ми си стои отворено: слагаш 300 кинта до моите на масата, избираш някое от наличните стрелбищни оръжия (с което ще стрелям и аз), някоя наложена американска квалификация за пищоЛ—и дерзаем!

С един американски специалец също се скарах публично, щото тръгна напред с “Вие, българите…” Моят отговор: “Пич, не си ми на нивото, за да ми държиш такъв тон. Слагай 200 евро до моите на масата, избирай някоя от вашите квалификации, и идвай да стреляме! Аз още утре съм на линия на полигона.” Хубава квалификация избра между другото, но още го чакам от миналия Ноември. Поне си затвори плямпалото.

Та, ко ще и със сарбакани да ни въоръжат (службата си е служба), но да не се опитват за пореден път да изкарат бялото черно. Щото това би било обида както към интелекта, така и към уменията ни. И пак ще се скараме!

Интересно е инак, на база идващите бутални “арки”, какво ще се случи с 7,62х39, респ. за какъв период от време камерни въоръжени сили като нашите ще поддържат два калибъра.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 08:35       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Снайперист
Снайперист

Ще се случи точно това, което се случи с АК-74 ще бъдат продадени в САЩ на цивилния пазар. Въпроса е да не вземат карабини с къси цеви за армията. Защото войната в Украйна показа за сетен път, че на война се стреля на 400 - 500 метра от окопи и укрития. Около 6 - 7% от убитите са от снайперисти с DMR или тежкокалибрени снайпери. Компактните къси карабини са подходящи за полицията основно при работа в сгради и близо около сгради. При война градовете опустяват и се стреля от укрития и засади на големи разстояния. Там трябва цев 18 инча с оптика или LPVO, което пак си е оптика. Ред дот и къса цев е за стрелба до 150 метра и работа в сгради или в близост до сгради.

Аман от дебелогъзи чичачци, които нямат един ден бойна мисия, но взимат решения за хора работещи на терен. Да вземат да пратят една група експерти в Украйна да видят какво върши работа на терен. В Израел също пердашат здраво със снайпери и DMR. Късата цев е за полицията и спец. части към полицията работещи в сгради и непосредствено близо до сгради.

Най-добрият избор на карабина за армията е MK 12 SPR MOD 0/1 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mk_12_S ... pose_Rifle

А това е патрона подходящ за тази карабина: Mk 262 https://en.m.wikipedia.org/wiki/5.56%C3 ... ATO#Mk_262

Понеже Китай не е изостанало блато като Путинистан вижте с какво пердашат китайските военни:

Карабина: QBU-88 https://en.m.wikipedia.org/wiki/QBU-88

Патрон: 5.8×42mm / DBP10 https://en.m.wikipedia.org/wiki/5.8%C3%9742mm

А тук бай Ганьо още спори, че от АК-47 и 7.62х39 по убаво нема. Да не забравяме и портрета на джуджето Путя в рамчица сега прибран в бюрцето докато спечели войната с омразния запад. PDT_Armataz_01_22 Само лудница за такива педали неосъзнати дето пърдят и дремат по бюрата.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 10:20       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

От 7,62х39 имаме много излишъци, а и сами можем да си произведем от този боеприпас. Докато с .223, правен за “калашници”, ако почнеш да го ползваш и за “арки”, хеле пък “буталки”—пиши ги пушките бегАли в рамките на една година в най-добрия случай. Или ако стане нещо подобно както в един специализиран наш отряд—“арките” ще ги вдигнат на трупчета много по-рано. До изясняване на случая.

А случая е, че на “арката” трябва да се гледа като на луксозен автомобил, който не може да върви с нашия ГСМ. Трябва да й се кара и бензин отвън (докато ние не се научим да произвеждаме такъв за нейните спецификации). След М16, за М4 се разработва изцяло нова линия боеприпаси (с различни налягания, заради по-дългата цев).

Ние нямаме, правим търг за 5,56, вземаме от каквото изпадне и почваме да го ръгаме в “буталките”—рецепта за неминуем disaster е това!

А и “арката” е много по-сложна като система от “калашника”… аз лично я изучавам (и редовно стрелям) с нея вече 5-та година, и още има какво да се желае. А тази работа, без око да види и ръка да пипне—не става!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 11:42       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Samael ` написа:
Най-добрият избор на карабина за армията е MK 12 SPR MOD 0/1 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mk_12_S ... pose_Rifle

Зависи! За обучение, аз лично се спрях на три “рюгера”, вместо на едно D&D. Последното догодина си го вземам за лично, а не да се упражнява и сили на него куцо и сакато. Не знам какво са правили, но бяха успели да счупят ръчката за зареждане на една от служебните “арки”.

Тъй, хипотетично трябва да вземем 1К пушки. Аз лично бих се спрял на “Колт” М4 (MILSPEC пушка по американските стандарти, ти няма какво да умуваш и да тестваш тука), а останалите $$$ бих ги вкарал в аммо и обучение. Боецът нали лично трябва да я разглоби и почисти тази пушка, като преди това се е запознал теоретично с нея… за тази цел трябва да имаш достатъчно на брой подготвени служебни инструктори, оръжейници и пр.

А да се изсилиш директно на най-луксозното и скъпото, освен бутикови ВС като численост, трЕбе и парАта яко да те бие отгоре по главата! Инак тия “буталки” ще се вадят само на паради и демонстрации/ съвместни учения. А после ще се заключават. И ако трябва да залагам—бих заложил именно на такъв сценарий.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 14:02       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ubboto написа:
Боецът нали лично трябва да я разглоби и почисти тази пушка, като преди това се е запознал теоретично с нея… за тази цел трябва да имаш достатъчно на брой подготвени служебни инструктори, оръжейници и пр.

Това поражда един въпрос - нашите военни дали са се сетили да заделят някой лев за “dummy”- та, на които именно да се учи устройство и начини за разглобяване, а после на реални пушки да се води огневата подготовка?

:??:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 14:10       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Е какво толкова и е сложното на устройството на арката?
И Колт и ДД са еднакви като система
Та толкова за “луксозното”

Sent from my iPhone using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 14:43       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

ti6kata написа:
И Колт и ДД са еднакви като система
Та толкова за “луксозното”

В заданието за щурмова пушка пише 5,56 с къс ход на буталото, респ. АК вариантите отпадат по подразбиране заради дългия ход на буталото… съответно отиваме на “арка” с къс ход на буталото (че има и такива с дълъг ход).

Един ХК416 примерно… естествено, че е луксозна пушка в сравнение с един газов “рюгер”… х4 като пари… или х3 MILSPEC “арки”.

Дори буталният “рюгер” като пари е х2 в сравнение с газовия.

И, почни за продължителен период от време да ръгаш в един ХК416 арсеналски .223, или турско аммо с неясни спецификации… какъв според теб ще бъде крайният резултат?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 15:35       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

ti6kata написа:

Не, не питам за това. Имам предвид, че като бяхме гащници в родната казарма имахме такива “учебни” какалашки, на които не можеше да се стреля, а само ги разглобявахме, сглобявахме и зубрехме “Устройство на АК”.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Ное 2024, 16:32       Заглавие:  Re: Задание за подмяна на ОПМ за МВР и БА

Снайперист
Снайперист

Вай, на офицера му трябва нещо дето се побира в джоба на клина, като ходи да пие в кръчмата с униформа, което ще е задължително във военно време, кви пълноразмерни пищови, кви пет лева ?!?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 680 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46  Следваща