jaba написа:
За нашите армейци най им отива Берета 92. Ем е обемна и няма да я мъкнат по хоремаци, ем е ДА/СЕ, ем е с предпазител. Повече, при това ниво на подготовка е просто опасно. За редовия полицай задължително ПМ и ни крачка напред. Всичко друго им е много.
Е, що с лошо ся, и от армейците има момчета, които стрелят доста добре с пищова… без оглед на факта, че и те за последните 12 години бяха стрелково осакатени от предоставеното им по служба Зиг Про. Купуват си лични 17-ки, и дърпат напред с мат’риала. По стечение на обстоятелствата, аз също все още съм на служба… някой ако иска да си ги мерим с пищова—да заповяда!
Ще видим от М17 какво ще излезе, чистата 320-ка нещо не ме грабна. За компакта, нали в тази тема все пак хвърляме боб—залагам на Глок 19 Ген.4. След официалното спиране на Ген.4 за цивилния пазар (за да се продават новите модели), логично е останалите произведени “четворки” приоритетно да заминат по наши и чужди въоръжените сили и ведомства.
Виж, с щурмовата пушка нещата ми стоят доста по-сложни. Както писахме вече, в една бутална “арка” не можеш да й ръгаш каквото аммо ти изпадне. Хайде, пушката я йеби, но вследствие на един catastrophic failure… и човек може сериозно да пострада.
Второ, ХК416 е оръжие за въоръжените сили и спецчастите на БОГАТИТЕ държави. Един “колт” ти е $1К, а един “хеклер” $3К. Каква е тук идеята!?
Трето, БОЙНАТА ГОТОВНОСТ. Или ще държим на въоръжение два калибъра, или ще минаваме изцяло на 5,56х45. Ако е второто, колко десетки (или стотин) милиона М855 ще са ни нужни… откъде ще ги вземем и на какви пари (щото нашите .223 не стават за “арки”) и т.н. и т.н. При всички положения, на първо четене въпросите идват доста повече от отговорите.