Хм, каква хубава тема.
Като ползвател на КНО с РД, мога да споделя личните си впечатления и да изкажа мнението си по отношение на предимствата и недостатъците на РД. Моите доводи, вече съм изказвал някои от тях, едва ли ще се различават от тези, които са посочени в доста публикации и видеа в НЕТа, но ще споделя това, което лично съм усетил като плюсове и изпитал като минуси на РД, като ги подредя според значимостта им.
Плюсове:
1. Възможността да се фокусирам върху мишената. За мен, и в моята работа, това е от огромно значение. Първо, така имам по-добър визуален контрол върху обекта и ми позволява да забелязвам детайли (движения, реакции, поведение), като точката седи там където трябва и в случай, че се наложи, мога да пусна изстрел, без да "превключвам" фокуса, така да се каже. Не, че това "упражнение" не може да се прави и през "стрес мерна картина", но когато не е на много близко разстояние... бе сложна работа.
След това, когато се фокусираме върху мерните прибори, чисто физиологически, изпадаме в "тунелно зрение", което драстично намалява обхвата на периферното такова. Убото бе споменал в негов пост, че не се сканира през мерник - съгласен, като една от причините е "тунелното зрение".
2. Стрелбата на далечни за КНО дистанции - тук няма какво толкова да се каже. Просто "хващането" на целта става по-бързо (не си играя с наместване на равна мушка) и по бързо пускам изстрел, пак защото не е необходимо да превключвам фокуса.
3. Авторът на темата го е намекнал. Стрелбата при различните условия откъм осветеност. За мен РД е край на чуденето, какви мерни прибори да поставя на пистолета. В зависимост от светлината просто увеличавам или намалявам интензитета на точката.
После, при липсата на достатъчно светлина, ако мишената е на разстояние, че едва се вижда, когато се фокусираме върху нея, то при изграждането на мерната картина, където фокуса е върху мушката, а мишената е силно размазана, произвеждането на прецизен изстрел е силно затруднено. Тук РД помага много.
4. При тренировка се получава по-добра обратна връзка между мен и оръжието. Тоест, по-лесно следя точката и виждам дали се връща на същото място след изстрел, което пък е от полза за диагностициране на грешки при хват, стойка, спускане...
Минуси:
1. Еми... може да се прецака. Изпитах го няколко пъти с различни марки. Губи прострелката, примигва при стрелба.
2. При недостатъчна подготовка и недобра презентация на оръжието... точката я няма и може да мине известно време докато я намериш или иначе казано, трябва си работа за да усвоиш добре РД.
3. Има особености при отваряне на ъгли, но ми е трудно да го обясня само с думи без да го демонстрирам и ще се въздържа. Свързано е с възможност да простреляш укритието си и....оф, не мога.
3. Има особености при избора на интензитета на точката, когато е в съчетание с фенер на тъмно. Не може да е много ярка, защото ще ти пречи (заслепява/изпълва целия прозорец и почти не виждаш през него), но не може и да е много "заглушена", защото при включване на фенера, светлината от него ще я заличи.
4. За да нямаш проблеми (или да минимализират вероятността за такива) - струва пари. Доста
П.П.
Убо, имам желание и с най голямо удоволствие бих участвал във всякакви стрелкови експерименти... само да успеем да се засечем.