moderna написа:
Преди време бях писал, че набира мода стрелба със скъпи въздухарки(въздушни пушки).
Има ги във всякакви калибри- 6.35, 9мм, дори в 50 калибър.
Това, че целят до 450м мен вече не ме учудва. Аз на такова разстояние мога да поставя мишени на моето стрелбище.
ТЕ ми разправят, че тези апарати хвърлят калайката и над 800м. Не им обръщах внимание, аз виждам ,че до 200м. правят групи като 2лв., ама чак 800м. мислех, че е хвалипръцковщина.
Те взели, че качили видео в Тубата
Стрелбата с въздухарка си има своите предимства. Няма Разрешително, няма КОС, няма барут, няма гилзи,капси, не подготвят гилзи, не снарядяваш....,абе, всеки който стреля надалеко знае...
Модерна, "модата" както я наричаш, въобще не е мода. Имам предвид сега не е мода. Мода беше, в далечните 2008-2009-2010г., когато навлизаха PCP мощни въздухарки, с калибри 6.35, 7.62, 9мм дори и .50. и в България станаха популярни бавно, но сигурно марки като "Еваникс", "FX", "Суматра" и прочее
Та, тия въздухарки не са никак за подценяване, по мощни са от "флоберка" .22LR, но не са оправдани (лично според мен), ако човек вече притежава дългоцевно огнестрелно оръжие. Всъщност, "инвестицията" в мощна PCP пневматика може и да си заслужава, ако човек е мераклия за дългоцевно оръжие, но не му се занимава, за да придобива право на лов и прочее.
Една такава ПЦП въздухарка, от добър корейски или шведски производител, струва почти колкото прилична AR-10 и над цената на бюджетна AR-10...