Знам само, че докато не опитам няма да разбера., че когато опитвам нещо шансът е 50/50 - или ще стане или няма да стане, но ако скръстя ръце шансът е нула. Чудеса стават всеки ден.[/quote]
Точно с този протокол едва лище успееш да се сдобиеш! Зададох ти въпрос, на който ти така и не отговори, а те попитах непредубедено и добронамерено! Притежаването и носенето на КНО е отговорност! Сигурно ще ме репликираш, че си отговорен, в което нямам основания да се съмнявам към момента. Само че се замисли, необходимо ли ти е да носиш КНО за самоохрана и какви обстоятелства при теб обуславят тази необходимост? Склонен ли се съобразяваш с това, че носиш оръжие, да го правиш така, че никой да не разбира, че си въоръжен и това да е през четирите сезона. Същевременно да го носиш така, че в случай на нужда, да можеш ефективно да го използваш, а не да си просто преносител на това оръжие. На следващо място, склонен ли си да причиниш на човек телесни повреди, от които ще го боли и ще кърви. В резултат на евентуално прострелване спрямо теб ще бъде образувано наказателно производство. То вероятно ще бъде за тежко престъпление - опит за убийство или убийство. Възможно е да бъдеш задържан за 24 часа или повече. Ще трябва да ангажираш адвокатска защита, която ще ти струва пари, които няма да ти бъдат възстановени, дори и да бъдеш оправдан. В случай на превишаване на пределите на неизбежната отбрана, дори и оправдан на някакво основание, ще остане деликтната отговорност, т.нар. кръвнина към пострадалия и неговите близки. Та, за това те запитах, чувстваш ли се застрашен от нещо, което да си струва носенето на оръжие? Мисля си, че е по-вероятно човек да пострада от поведението на неквалифициран водач на МПС, отколкото от нападение на някой, срещу когото да може да използва законосъобразно законното си КНО. С горното не искам да създавам впечатление, че съм против притежаването на оръжие. Самият аз имам няколко. Носил съм около 15 години почти непрекъснато. В момента смятам, че най-удачно е човек, който има право и съответното желание, да придобие КНО за ловни цели. На първо място, възможните обструкции от страна на разните му там началници в МВР-то са изключени и второ, придобиването на боеприпаси е лишено от формалности, при подновяване на разрешителното не е нужно да доказваш, че си ходил да се обучаваш, което е досадна формалност. Иначе, личното ми мнение е, че разрешително за придобиване и съхранение трябва да се издава без особени формалности. По-сложно трябва да е издаването на разрешително за носете. Според мен, този, който иска, когато отговаря на съответните изисквания - възраст, изкаран курс за безопасно боравене, съдимост, психическа годност, следва да може да придобие оръжие и да си го държи в къщи. Ако иска да стреля, да си го прибере в калъф, кефар или каквото има, и да си го занесе до стрелбището. Съхранявайки го в къщи, може да го използва за защита на дома, но да няма право да го носи по улиците.
|