Yank написа:
Размера на цевта определя калибъра не патронника.
Но ако ти харесва да класифицираш патроните дето се продават по имента дето производителя им е дал by all means it is OK.
Не е съм съгласен. Вземи за пример .357 SiG - там диаметърът на цевта ти е 9 мм, а на патронника 10 мм. И двата боеприпаса може да ползват 124 грейнови куршуми, като разликата при .357 SiG идва именно от по-дългата гилза със специфична бутилковидна форма. Като гръмнеш 9х19 боеприпас от .357 SiG цев (лично съм правил тестове, споделял съм тук и снимки) - гилзата се раздува по "зиговия" патронник и част от нея става 10 мм.
Второ, аз единствено коментирам какво разбирам под КАЛИБЪР. Понеже стана въпрос за .357 Magnum и .38 Special, при положение че "магнумската" гилза е с 1/8 инча по-дълга от тази на "спешъла" - чисто теоретично, въпреки че е
splitting hairs, същите може да се класифицират като два различни калибъра.
При карабините обаче е друго - 5,56 NATO и .223 Rem са с едни и същи външни размери на гилзата. Прецизирам външни, понеже военното аммо е с по-дебели стени на гилзата, но това няма отношение към калибъра на боеприпаса. Разликата между 5,56 NATO и .223 Rem като цяло е само в НАЛЯГАНЕТО на боеприпаса.
А това, което пише на пушката, е CHAMBER DESIGNATION - или спецификация на патронника. Ха покажи ми боеприпас в калибър .223 Wylde!
Щото ако държим да сме максимално екзактни по казуса на Шерифа, щом на пушката му пиша .223 Wylde - той би трябвало да ползва боеприпаси именно в този калибър.
Откъдето именно иде и сбъркаността в цялата тази логическа постройка, която се коментира тук. От зор заман, може да стреляш 5,56 NATO и от .223 патронник, просто ще си скапеш по-бързо пушката. Никакви проблеми .223 Rem да се стреля от пушка с .5,56 патронник, единствено тази комбинация може би не би била оптимален вариант за спортен топ пърформанс. По-тесният .223 патроник, според американците - прави пушката по-точна.
.223 Wylde пък комбинира най-доброто от двете концепции при патронниците - по-голям потенциал за точност, като в същото време не компрометира функционалността на полуавтоматичната пушка при използването на най-различни боеприпаси. Но не различни КАЛИБРИ.