.38 Super написа:
Samael ` написа:
..заядливците зад голямата вода
ОК, как установи че куршума ти не е стабилизиран около тея 100-150м след дулото ?
Каза че сам си го установил, най-грубо казано - така е, но как си го забелязал ?
Обясни по-подробно ( кратко ако може) за да не ти звучи че се заяждаме и всичко си идва на местото.
Коментара ми беше в контекста на дискусията относно разликите между 5.56 NATO и .223 Rem. След като Иво сподели къде точно прогаря и се износва най-много неговата цев и направи съпоставка с нова цев и разликите в групите на 50 и 100 метра. Където сам каза, че групата на 50 метра е била по-голяма спрямо групата на 100 метра при износената цев. Тогава казах, че и аз съм забелязал подобна аномалия.
Установих го когато стрелях за група от легнало положение на дистанции 50 - 100 и 150 метра. След като измерих групите видях, че на 50 метра групата е по-голяма в МОА спрямо групите на 100 метра и на 150 метра. Предполагам, че причината беше, защото стрелях с леко подкалибрени куршуми. Предполагам, че причината за същото поведение на куршумите при износената цев на Иво е именно това, че цевта е с увеличен вътрешен диаметър спрямо новата.
Според мен дори при нова цев и подходящи куршуми за нея също има лека разлика в групите измерени в МОА поради влиянието на гравитацията. Не може да има идеална права в природата! И няма!
Не става въпрос за вятър, а за гравитация. Гравитацията изкривява дори времето. Айнщайн го е доказал.