mecho написа:
Здравейте,
Имам един въпрос относно смяна на цевите, дали е възможно чрез смяната да се смени и калибъра?
Например имам 308win и искам да му сменя впоследствие цевта с 6,5 CM. Знам че е възможно технически да се изпълни, питането ми е по-скоро за това как стои въпроса спрямо закона, как би се изпълнил един такъв проект и дали ми е позволено изобщо. Става дума за ловно оръжие.
Благодаря ви.
деликатно е положението
зависи от системата на пушката - ако заводски/технически е предвидено .. няма да има никакви проблеми с КОС
има много Мултикалибърни системи - като Блазер, АИ, Сако и подобни
за пушки от типа Тика и подобни .. вече излиза въпроса - има ли заводски произведена цев за въпросната пушка
разрешителните които получават Оръжейниците у нас .. дава право само за подмяна на детайли и възли и леко напасване (съгласно ЕУ директивата са описани дейностите)
за производство на цев за дадено оръжие се иска - отделно разрешение за производство, където лицето има право да нанася заводска маркировка, серийни номера и калибри, да издаде сертификат за качество
и т.н.
и т.н.
но опредлено КОС решава дали да ти я впише в разрешението, тихо мълком ... или да те даде на прокуратурата по чл. 337
https://lex.bg/laws/ldoc/1589654529Чл. 337. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г., предишен текст на чл. 337, изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 47 от 2016 г., доп. - ДВ, бр. 84 от 2023 г.) Който произвежда, преработва, видоизменя, ремонтира, разработва, изследва, съхранява, търгува, транспортира, внася или изнася взривни вещества, огнестрелни, неогнестрелни, химически, биологични или ядрени оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия или унищожава касетъчни боеприпаси, противопехотни мини и други изделия по смисъла на Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, без да има право за това по закон или без разрешение, издадено от надлежния орган на властта, когато такова се изисква, или извърши това не съгласно даденото му разрешение, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, ако деянието е извършено:
1. от длъжностно лице, което се е възползвало от служебното си положение;
2. повторно, в немаловажни случаи.
(3) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато предметът на престъплението е в големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.
(4) (Нова - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(5) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За приготовление към престъпление по ал. 1 - 4 наказанието е лишаване от свобода до две години.
у нас .. нищо не е ясно как ще приключи - ако имаш връзки/парички, ще ти се размине, Булгаристан сме
въпроса е .. трябва ли ти приключение или има по важни неща в които да си вложиш енергията, времето и парите
но едно е сигурно - по лесно/вероятно и по ефтинко/ е да се купи нова пушка в желания калибър, отколкото да се тръгва по пътя с тръни и рискове