logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 14 Дек 2024, 03:02

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 10:05       Заглавие:  Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте братя по оръжие! Имам един въпрос.
Предварително се извинявам, ако не уцелил правилния раздел.
Преди година бившата ми жена, ми скалъпи обвинение по ЗЗДН.
Пусна го месец след като я изхвърлиха с полиция от вкъщи. И като доказателство приложи становище от частен психолог, че се чувствала "подтисната".
За съжаление това се оказа достатъчно, служба КОС да ми изземе оръжията. Делото мина преди 4 месеца. На 99% съм сигурен, че ще ме оправдаят, но съдийката още не се произнесла.
Проблемът е, че срокът за съхранение в КОС изтича след 10 дни. Говорих с КОС-аджията и го питах дали не може да се удължи срока на съхранение, с бележка от съда, че се чака решение. Каза ми, че не можело. :sad:
Бях намерил човек на когото да прехвърля оръжията (Глок 19 и Ловен автомат Стожер), но днес ми звънна, местният КОС-аджия не му е издал разрешение за придобиване.
На практика вече нямам време да търся друг човек и той да си вади разрешение за придобиване.
Имате ли някакви идеи какво мога да направя в тази ситуация?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 10:37       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Наистина лоша работа PDT_Armataz_01_30

КОС са прави: няма как да се удължи този срок.

Търси търговец с лиценз за търговия с оръжие и му ги прехвърли на него с уговорката да си ги купиш обратно когато се сдобиеш с разрешение.

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 12:35       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Нещо не схващам. Какъв е този срок? Оръжието е иззето с прокуроско постановление, нали? И пак прокурор трявба да постанови връщането. И се задържа до излизане на решение на съда. Поне при мен беше така(не по ЗЗДН, а за друго, но е все тая). Минахме на две инстанции, след окончателното решение на СГС адвокатът подаде към прокуратурата заявление за освобождаване на оръжието и толкова. Цялата дандания продължи към 2 години и нещо.

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 14:33       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

TheBoss написа:
Нещо не схващам. Какъв е този срок? Оръжието е иззето с прокуроско постановление, нали? И пак прокурор трявба да постанови връщането. И се задържа до излизане на решение на съда. Поне при мен беше така(не по ЗЗДН, а за друго, но е все тая). Минахме на две инстанции, след окончателното решение на СГС адвокатът подаде към прокуратурата заявление за освобождаване на оръжието и толкова. Цялата дандания продължи към 2 години и нещо.

Трябва да погледна точно какво пише в протокола, но нямам спомен да е имало прокурорско постановление.
Обади ми се кварталния, че трябва да го занеса на КОС-аджия, където оформихме приемо-предавателен протокол.
КОС-аджията ми се обади преди 2 седмици ми каза, че имам по-малко от месец, или да донеса решение на съда, или да намеря да го прехвърля на някой.
Ако до 21 юни няма някое от двете неща, го конфискува в полза на държавата.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 14:34       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

JDredd написа:

Търси търговец с лиценз за търговия с оръжие и му ги прехвърли на него с уговорката да си ги купиш обратно когато се сдобиеш с разрешение.

Ходих до VIP-a, но ми казаха, че не се занимавали. Казаха ми ч е малко вероятно някой да се навие, защото трябвало да си губи времето да ходи да ги взима и т.н.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 15:04       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

JDredd написа:

JDredd,
Имаш почерпка от мен.
Намерих правилния човек.
Дай ми координати на лични, да ти изпратя една бутилка. Ако си от София или района, ще ти донеса бутилката лично.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 15:13       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

0g0b0g0 написа:
Трябва да погледна точно какво пише в протокола, но нямам спомен да е имало прокурорско постановление.
Обади ми се кварталния, че трябва да го занеса на КОС-аджия, където оформихме приемо-предавателен протокол.

А има ли издадена заповед за защита или заповед за незабавна защита от първоинстационен съд? И, ако има(а то, най-вероятно има), какво точно пише в тях. Това е важно!
Но, като се разрових, подозирам, че спестяваш обстоятелството, че са ти отнели разрешителното.

ЗОБВВПИ:
Чл. 155. (1) (Доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) При настъпване на някое от обстоятелствата по чл. 58, ал. 1, т. 2 - 8 ... издаденото разрешение се отнема с решение на органа, издал разрешението.
(2) Решението по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като обжалването не спира изпълнението му.

Чл. 58. (1) Разрешения за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, разрешения за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издават на лице:
...
8. спрямо което през последните три години са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие;

Въобще, с такава оскъдна информация си е гадаене на боб какво се случва.

Иво "TheBoss" Босев
DSC ALPHA

Изображение
"...await the right moment for one, and only one, well aimed shot..." V. Zaytzev

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 15:34       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

TheBoss написа:
0g0b0g0 написа:

А има ли издадена заповед за защита или заповед за незабавна защита от първоинстационен съд? И, ако има(а то, най-вероятно има), какво точно пише в тях. Това е важно!
Но, като се разрових, подозирам, че спестяваш обстоятелството, че са ти отнели разрешителното.

ЗОБВВПИ:
Чл. 155. (1) (Доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) При настъпване на някое от обстоятелствата по чл. 58, ал. 1, т. 2 - 8 ... издаденото разрешение се отнема с решение на органа, издал разрешението.
(2) Решението по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс, като обжалването не спира изпълнението му.

Чл. 58. (1) Разрешения за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, разрешения за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издават на лице:
...
8. спрямо което през последните три години са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие;

Въобще, с такава оскъдна информация си е гадаене на боб какво се случва.

1-во колега, заповедната за незвана защита е срещу НЕЯ, а не срещу мен. Като ТЯ няма право да доближава мен и децата на по-малко от 100 мера.
2-ро на база на нейни донос, имам НАЙ-ЛЕКАТА възможна мярка - предупреждение да се въздържам от насилие. Не заради друго, а просто защото съдът е ДЛЪЖЕН да постанови нещо, когато има подобна жалба по ЗЗДН. И тъй като на съдията са му ясни тези номера с доносите по ЗЗДН, ми наложи тази най-лека мярка.
За съжаление делата в София се точат с години и макар делото да приключи преди 4 месеца, още няма решение и не е ясно кога ще има.
3-то колега не ти спестявам нищо. Разрешително ми изтече СЛЕД като оръжието беше предадено за съхранение и логично няма как да го подновя, докато всичко не приключи.
Но и да не беше изтекло, пак след 1 година, процедурата по изземване е същата. (Поне така ми обясни КОС-аджията)

Предлагам ти преди да правиш генерални изводи, да си направиш труда да попиташ.
Не съм навлизал в подробности относно личните ми драми, защото форумът е с друга тематика и не исках да го разводнявам с офтопик.
Опитах се да съм максимално кратък и максимално близо то оръжейната тема.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 22:23       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Ако са спретнали протокол за доброволно предаване, защото на някой не му се е занимавало да измисля основание, за изземване, то нещата стоят точно така, както ти е обяснил служителя на КОС.
Добре е, че е намерен начин, който решава въпроса!
Категорично не искам да се бъркам в отношенията ви с JDredd, но дали бих могъл да предложа, да го видите на някое състезание (можете да видите календара в спортния раздел). Пък кой знае, след успешното решаване на делото във Ваша полза, бихте могли да се присъедините към един млад, но много бързо развиващ се и атрактивен спорт. На децата също може да им хареса...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Авг 2024, 20:56       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Картечар
Картечар

Аз подобен проблем знам при 2-3 колеги, в смисъл на иззето оръжие поради различни причини.
Мисля си първо, че не по телефон се правят тези неща. Този, който се е обадил знае много добре, че кореспонденцията между МВР и респективно КОС от една страна, и гражданина от друга, става в писмена форма. Телефонно обаждане е допустимо по закон, ако е нещо страшно неотложно и спешно. Ако е толкова спешно, следва КОС-аджията да дойде на постоянния ти адрес, и да изземе оръжията. Това не го пиша като упрек, а просто да знае от други колеги при евентуални подобни случаи в бъдеще. Работата на КОС е да намери основание да ти изземе оръжието при налично разрешително.
Второ, мисля че колегата - Босът има право - срока за съхранение в КОС от 1 година би трябвало да спира да тече, ако се води досъдебно производство и след това прокуратурата обвинява и тече съдебно следствие. Това, в което не съм сигурен е, че същото важи и при гражданско дело.
Не съм сигурен и доколко има значение дали е доброволно предаването или иззето принудително. Ще попитам хората и ще пиша пак, но напълно допустимо е да е доброволно предаването, човек като е в стрес, като му се изтърсят няколко полицаи и се почне вербален тормоз, заплахи е ясно, че може да подпише, че доброволно го предава.
Първият случай, който знам, е че на човека му иззеха ловната пушка поради "неправилно съхранение". Води дело, спечели го, МВР обжалва, пак спечели и пак не му върнаха пушката, но след намеса на адвокат стана. В случая обаче не знам дали му е било изтекло разрешителното, ще попитам. Но и да е изтекло междувременно, хубавото в случая беше, че му го иззе КОС от друга област, различна от тази, от която му беше разрашителното.
Другият случай е за иззето (не знам дали е с доброволно предаване) и досъдебно производство, след това съд, там съм сигурен, че е изтекло разрешителното, и е минала повече от една година откакто е станало това. Човекът не е получавал известие, че ще бу бъде конфискувано оръжието поради изтичане на срока.
Третият случай е за иззето оръжие пак по ДП, пак с обвинение и доколкото разбрах там вече делото е загубено и ще попитам дали е изтекла едната година и каква точно е процедурата по конфискуването.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Авг 2024, 15:49       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте колеги,
По моя казус има ново развитие!
Вчера получих съдебното решение! Обвиненията срещу мен са обявени като НАПЪЛНО НЕОСНОВАТЕЛНИ!
Сега говорих с моя КОС-аджия и той ми каза, че не можел да ми върне (издаде) разрешителното, защото в ЛАЙНЯНИЯ закон пишело, че ако срещу теб има подавана декларация по ЗЗДН (няма значение дали е доказано невярна) няма право 3 години да издава разрешително. Така му казала юристконсултката на пернишкото МВР.
Въпросът ми е - Има ли някой познат адвокат, който да работи по казуси с откази за издаване на разрешителни?
КОС-аджията ми каза, че един човек с аналогичен случай вече е завел дело в Пернишкия съд, ако съм искал да чакам да видим какво ще се реши.
Аз обаче не искам да чакам. Това си е гавра. Хем си набеден, хем си нае..н! :evil:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Авг 2024, 17:31       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Прикачени файлове:
IMG_2880.jpeg
IMG_2880.jpeg [ 97.78 KiB | Прегледано 5511 пъти ]

Новият знак на българската правораздавателна система.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Авг 2024, 18:05       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

@0g0b0g0: Това не е чисто оръжеен специализиран казус. Какво му е казала юристконсултката на РПУ-то, трябва да ти го напише в отказа. Или да направи мълчалив отказ на молбата ти за издаване на искания документ. При всички случаи, недей да чакаш делото, защото едно че може да се проточи и второ, че решението по него може да се обжалва на втора инстанция. Намери си по-бързо добър адвокат по административни дела и гледайте да не изпуснете сроковете за обжалване на отказа на КОС. Никак не е приятна процедура, но поне на такова ниско ниво съдебната система все още работи.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Авг 2024, 09:05       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Absolut написа:
@0g0b0g0: Това не е чисто оръжеен специализиран казус. Какво му е казала юристконсултката на РПУ-то, трябва да ти го напише в отказа. Или да направи мълчалив отказ на молбата ти за издаване на искания документ. При всички случаи, недей да чакаш делото, защото едно че може да се проточи и второ, че решението по него може да се обжалва на втора инстанция. Намери си по-бързо добър адвокат по административни дела и гледайте да не изпуснете сроковете за обжалване на отказа на КОС. Никак не е приятна процедура, но поне на такова ниско ниво съдебната система все още работи.

Той моя КОС-аджия е много разбран и добронамерен, но е и много уставен. Изпълнява стриктно каквото му кажат.
Аз официално не съм пуснал документите. Просто му изпратих съдебното решение и се обадих да го питам кога ще ми върне разрешителното и той ми каза, че ще ми издаде отказ, защото така му е казала юристконсултката. Пък аз като имам мерак да съдя МВР. Вече имал един случай, по който тече дело и в зависимост от изхода му ще решават и за мен. Т.е. ако човека спечели и на мен ще ми върнат разрешителното. Ако не спечели ще ми откажат, а аз като искам да си завеждам отделно дело. Просто искаше да ми спести едни пари.
Аз вчера се позарових в аналогични дела и за съжаление всичко което излезе са потвърждение на отказите от съда. В това число полица и военни, на които им е постановен отказ. Мотивите според мен са абсурдни, но явно има някаква логика, защото и на по-горни инстанции се потвърждават.
Въпросът е дали някой е печелил подобно дело

Ето решения от 4 областни съдилища - Хасково, Шумен и В. Търново, Стара Загора

https://dela.bg/Acts/02be830f-6e3d-4091-971e-acdd20778849
https://dela.bg/Acts/61de8122-1f32-45c9-855f-1b88fea6ac77
https://www.adms-sz.com/pages/0061d819/09241819.htm

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Авг 2024, 09:14       Заглавие:  Re: Изтичащ срок за съхранение в КОС!

Eкспериментатор
Eкспериментатор

0g0b0g0 написа:
Absolut написа:

Той моя КОС-аджия е много разбран и добронамерен, но е и много уставен. Изпълнява стриктно каквото му кажат.
Аз официално не съм пуснал документите. Просто му изпратих съдебното решение и се обадих да го питам кога ще ми върне разрешителното и той ми каза, че ще ми издаде отказ, защото така му е казала юристконсултката. Пък аз като имам мерак да съдя МВР. Вече имал един случай, по който тече дело и в зависимост от изхода му ще решават и за мен. Т.е. ако човека спечели и на мен ще ми върнат разрешителното. Ако не спечели ще ми откажат, а аз като искам да си завеждам отделно дело. Просто искаше да ми спести едни пари.
Аз вчера се позарових в аналогични дела и за съжаление всичко което излезе са потвърждение на отказите от съда. В това число полица и военни, на които им е постановен отказ. Мотивите според мен са абсурдни, но явно има някаква логика, защото и на по-горни инстанции се потвърждават.
Въпросът е дали някой е печелил подобно дело?

Цитат:
"Ограничение, но пък вече със срок, е въведено и по отношение на разрешенията, които се издават за придобиване и/или съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия, разрешения за придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, доколкото е налице забрана такъв административен акт да се издава по отношение на лице, спрямо което през последните три години са налагани мерки за защита по ЗЗДН – чл. 58, ал. 1, т. 8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия[19]."

Ето решения от 4 областни съдилища - Хасково, Шумен и В. Търново, Стара Загора

https://dela.bg/Acts/02be830f-6e3d-4091-971e-acdd20778849
https://www.adms-sz.com/pages/0061d819/09241819.htm

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща