PV написа:
Сега, преди да съм прочел съдебните решения (довечера ще ги прочета и пак ще коментирам), ще ти кажа следното:
1. В Перник 70% от делата срещу МВР в административния съд - МВР ги губи.
2. Тази статистика съм я направил за себе си, тъй като и аз съдих началника на РПУ Трън за проблеми при преиздаване на разрешително и спечелих делото.
3. Мисли и действай за обжалване, да не мине срока.
4. Тая работа със съхранението зависи от КОС-аджията. Снощи говорих с мой приятел, когото осъдиха за незаконно оръжие на 2-3 г. условно. Имаше и ловни, имаше и самоотбрана. Изтече му присъдата, настъпи реабилитация и всичките му оръжия бяха в районното. Изкара си ново разрешително, взе си оръжията. Това стана преди около или над 10 г. Наскоро си продаде пистолета, и си остана само ловец. Нарочно няма да назовавам в кое населено място е случая.
Проблемът ти подлежи на тълкуване, тъй като има настина жалба срещу теб, но има и дело и си оправдан.
Не приемай изходът за тебе да зависи от изходът от друго дело, ако то е негативно за теб, твоят случай си е отделен. А и съдията вероятно ще е друг, така че нищо не е решено още.
И още, цялата кореспонденция с КОС искай да става в писмена форма. Да остават доказателства кой какво е казал - искай всичко писмено, становища, откази, аргументи, решения на началника на РПУ. С изходящ номер и печат.
И първо напиши имаш ли срок за подаване на документи, ако има какъв е, и какво ще искаш - чисто ново разрешително или подновяване/продължаване на старото? Ако е вторият случай, кога ти изтече срока на старото? Съхраняват ли ти още оръжията в районното?
Благодаря за ценните съвети!
За съжаление разрешителното ми изтече месец след като ми ги прибраха (или по точно, аз доброволно ги предох)- през юли 2023.
Вече бях подал документи за подновяване и естествено получих отказ.
Юни тази година ми се обадиха, че 1-годишния срок за съхранение изтича и ще ми конфискуват, ако не ги прехвърля на някого.
Най-бързия вариант, който намерих е да ги прехвърля на Иво, който държи оръжейния магазин над МВР Перник- посока Брезник.
Сега са при него. Съхранява ги срещу определена сума, като ми каза, че може да ми ги продаде, ако реша.
Решението на съда е от 5 август, но още не са ми го връчили официално. Изпратих го по Вайбър на КОС Брезник, защото бяхме говорили преди, че като като го получат ще ми върнат пушкалата. За огромна моя изненада обаче ми казаха това, което съм написал по-горе.
Затова питах за добър адвокат в тази област, защото нещата са много заплетени, а аз съм се научил, че добрия адвокат е ключов фактор.