logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 23 Юни 2025, 08:44

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Юни 2024, 23:32       Заглавие:  AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Гледам, че доста колеги с артритни ръце минаха да стрелят IDPA с това малко чудо. Та мисля, че е време и аз да събера нещо подобно.

Гледам, че се продават uppers с 9мм цев. Първо колко дълга и с каква стъпка? Имам ли нужда да купувам болт или мога да използвам тези което имам? Мога ли да използвам моите настоящи receivers? Какви приставки се продават за дълги 9мм магазини?

В момента съм далеч от тях да ги питам, но идеята току що ми дойде. Едно оръжейно приятелче от БГ ще ми гостува през Август, та мисля да си направим двамата кефа с нещо ново.

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2024, 05:21       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Снайперист
Снайперист

Последно време АР9 стана доста популярна платформа и много фирми наскачаха с части или готови продукти, общо взето има за всекиго по нещо. Цените варират много в зависимост какво точно искаш и с каква цел - има готови карабини Extar за под $500 които са супер надежни и все още не съм чул някой да каже нещо лошо за тях, има и JP със roller-delayed механизъм която е супер попуряна с съзтезанията, но си струва като за JP.

Мисля че правилно си се насочил сам да си я сглобиш, мисля че ще е интересен проект, плюс че ще си направиш точно както искаш. Относно частите ще ги карам подред:

Цев - масово са 1/10 стъпка, като дължина предвид че са direct blowback си е изцяло твой избор, има от 4' до 16'. Имай предвид че ако е под 16ка ще трябва да го водиш pistol, и да слагаш brace а не нормален приклад, освен ако разбира се не искаш да я регистрираш като SBR. Аз лично бих взел такава с по-изразен feed cone така че да може да стреля и с hollow point патрони. Като марки може да погледнеш Macon Armory, Ballistic Advantage (Aero), RightToBear (изглеждат като правени от Ballistic Adv). За материал бих се спрял на 4150 стомана

Upper - става и стандартен АР15, но предвид че ще се сглобява от 0-та може да вземеш такъв проектиран специално за 9мм, които са обикновенно по-изчистени - нямат forward assist и тнт.

Затвор - изцяло proprietary за 9мм, аз бих се придържал към direct blowback системата, основно заради наличието на много части и опции от различни производители. Тук трябва да обърнеш внимание дали затвора е предвиден за типа пълнители които ще ползваш. Повечето последно време работят както с Глок така и с Колт, но все още има и такива които работят само с един от вариантите. Също така понякога идват с допълнителна тежест която може да е монтирана, а може и да не е, тя е за употреба със супресор.

Lower - стандартния АР15 ресийвър може да стане на 9мм с помоща на адаптори - има такива както за Глок пълнители така и за Колт СМГ. Недостатъка (поне за мен) при този вариянт е че освобождаването на пълнителя става със палец/лостче, на който поне аз не съм фен. Аз лично бих избрал dedicated лолър за който вече трябва да избереш с какъв тип пълнители да работи - има отново Глок, Колт, ЧЗ Скорпион, сигурно и други.
Тук трябва да вземеш и предвид дали искаш last round bolt hold open фунция - повечето производители я добавят към lower receiver, но има и такика при които е вградена в upper - Aero EPC for example.

Спусъков механизъм - използва се същия като АР15 така че всички които ги има за 5.56 ги има и за 9мм.

Буфер - тук според мен е най-сложно понеже опциите варират доста за теглото на самия буфер - виждал съм от 5.5 oz то 10 oz като последните са за употреба със супресори. Като цяло rule of thumb е комбинацията затвор+буфер да е около 22-24 oz. Също така самата буферна тежест е по-дълга за да не утива затвора в прекалено задно положение. Ако ползваш стандартна Carbine буферна тръба ще ти трябва spacer, бих препоръчал да си вземеш такава специално мислена за АР9 с цел елиминиране на проблеми.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2024, 11:53       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Ветеран
Ветеран
Аватар

Имам и доста често използвам за тренировки -Stern Defense AR-15 16.1 inch Assembled 9mm Upper Receiver w/15 inch MLOK Caliber: 9mm Luger с адаптор за пълнители Глок!Поставен на Карабина SIG Sauer M400 без да сменям буфера. бързомер Holosun HS510C......работи ,цикли дай и само патрони!Научих я да стреля с 124 грейнови ФМЖ....направо скучна работа на 50 метра си спрелям по 10 см плейтчета PDT_Armataz_01_22 Никога не съм имал засечка с нея!Не препоръчвам използването на помеднени и оловни проектили...от опит!Инак имам и JP-9 което използвам по състезания,но там си стрелям успешно с помеднени ЛОС :tu:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Юни 2024, 15:42       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Modular написа:
плюс че ще си направиш точно както искаш.

Там е проблема, твоите познания на AR platform са на ниво PhD. Моята е на street level. От няколко дни чета спесификации и не мога да си гарантирам интеграцията, камо ли да определя "както аз искам".

Единствено, за което имам мнение е вида на оръжието. Всички мои АР-ки изглеждат като от времето на войната във Вииетнам. С изключение на А2 дръжката (махнах я когато спрях да виждам през механичните мерници). Не мога да приема приклад, който прилича на патерица или на ортопедик накрайник. А от оргиналните hand guards трудно ще ми е да се откажа. Май вече никой не ги използва и са изчезнали от пазара.

Колегата axiles11, като сериозен стрелец, е взел интегрирана система и сега си стреля и танцува. Може би ше комбинирам неговия approach, гарниран с моите dinosaur прищевки. Или евентулно нещо с бутало :-) Just kidding!

Благодарв ви за знанията и ентусиазма.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Юни 2024, 23:47       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Снайперист
Снайперист

Yank написа:
Май вече никой не ги използва и са изчезнали от пазара.

О не, напротив, В момента бума сред хората правещи "клонинги" са именно тези с carry handle и класически хендгарди. Доста фирми извадиха uppers със интегрирана (като оригинала част ор ресейвъра) carry handles. Аз самия миналата седмица разкарах оптиките от един Delton, който съм пускал тук и му сложих А2 дръжка :DD
Предвид че това е визията която искаш ето една идея - сглоби си клонинг на Colt 635 (Colt SMG)

За ъпър може да ползваш - https://www.luth-ar.com/product/slick-side-a1-upper-receiver-stripped/
Цев - 10.5 Rock River ако ще е рег. като pistol/firearm (FPC members вчера спечелихме делото за braces) или 16 ако искаш карабина - https://www.rockriverarms.com/index.cfm?fuseaction=category.display&category_ID=292
Hаndguard - имам карабинен А2, ще ти го пратя.
BCG - Ако решиш да сглбояваш ще разгледам дали ъпъра има някакви ограничения (най-вероятно не), но KAK Industry са добри - https://kakindustry.com/9mm-enhanced-bolt-carrier-group
Lower - ако не ти е инвестира в изцяло нов - адаптора който ползва колегата axiles11 е най-добрия на пазара, но използва Глок пълнители които макар и по-надежни и достъпни няма да са clone correct. Ако искаш Colt пълнителите - https://kakindustry.com/9mm-colt-mag-well-adaptor

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Юни 2024, 00:38       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Wow, голямо домашно ми даде.
Sounds good :tu:

Първата ми АР-ка е Колт (1993).

Thanks

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Юни 2024, 05:48       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Modular написа:
За ъпър може да ползваш - https://www.luth-ar.com/product/slick-s ... -stripped/

Аз го намерих в една от кутиите - manufactured by Rock River. Има дотиквач и класическата "вратичка" от дясно. Ще мога ли да сложа Red Dot? Вероятно да.

Barrel ще го поръчам от тях. Трябва обаче да реша дължината - 10.5 или 16 инча.
Аз съм с доста дълги ръце и не знам кое ще е по удобно за IDPA.

Hand Guard - that's a deal, provided аз ще ти пратя дръжка, която се закача на picatinny rail или exquisite adult beverage. Въпрос - дължината на цевта зависи ли от този hand guard дето го имаш?

Modular написа:
BCG - Ако решиш да сглбояваш ще разгледам дали ъпъра има някакви ограничения (най-вероятно не), но KAK Industry са добри - https://kakindustry.com/9mm-enhanced-bolt-carrier-group

Bolt Carrier Group. Тук малко ми е мъгла. Да разбирам ли, че това замества нормалния AR-15 болт. Как се дърпа на зад?

Предполагам, че няма да имам проблеми с интегрирането слеd като всичко идва от Rock River.

Предполагам, че ще имам нужда от повече знания на тема buffers. Споменава се на много места. Може би като пипна частите, ще ми се изясни автоматично.

Моdular, I hate to be a pest. On the other hand, this would help to keep us calm until November.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Юни 2024, 20:02       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

https://getstern.com
Погледни тези ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Юни 2024, 03:31       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

.45 АСР може би ще бъде следващия :-) . Аз много ги харесвам в 230 гр.

Thanks

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Юни 2024, 17:25       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Снайперист
Снайперист

Yank написа:
Аз го намерих в една от кутиите - manufactured by Rock River. Има дотиквач и класическата "вратичка" от дясно. Ще мога ли да сложа Red Dot? Вероятно да.

Би трябвало да можеш, погледни ако има дупка от горната част на ръкохватката. Опцийте са или да монтираш пикатини релса, или да монтираш нещо с ACOG захват, например призмите на Primary Arms се монтират директно (аз имам тяхната 1х призма и честно казано я предпочитам пред тубуларен ред-дот), единствено е добра идея да си вземеш болта които те предлагат.

Yank написа:
Трябва обаче да реша дължината - 10.5 или 16 инча.
Аз съм с доста дълги ръце и не знам кое ще е по удобно за IDPA.

За състезания мисля че масово ползват 16', незнам дали е изискване или защото по-дългите цеви имат по-лек откат. За handguard няма грижи, като дойде време само ми пусни адрес и го пращам. Относно дължината, по-принцип зависи от дължината на газовата с-ма, тъй като при 9мм такава няма се гледа къде са монирали предния мерник, тази която имам аз е с Carbine дължина, така че ще стане за 10.5' и 16' ако последната е Carbine разтояние на мерника.
Yank написа:
Bolt Carrier Group. Тук малко ми е мъгла. Да разбирам ли, че това замества нормалния AR-15 болт. Как се дърпа на зад?

Да изцяло се заменя 5.56 затвора с такъв за 9мм, ползват се стандартни charging handles, аз бих препоръчал да вземеш такава с удължен latch. Ако ще ползваш адаптор на Stern Defense може би е добра идея да вземеш и затвора от тях: https://getstern.com/products/upper-components/ за по-сигурно. За буфера гледам че затворите масово са около 15oz, така че ще ти трябва буфер с тегло поне 5.5oz, най-често ползваните са 8oz.

Преди около 2 години сглобихме за на един притял жената 4' 9мм и се получи доста компакно и лесно за стрелба оръжие. Като решиш да я сглобяваш твоята пусни една тема (или пък може в тази) и ще ги бистрим частите и конфигурациите PDT_Armataz_01_22

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Юни 2024, 20:04       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Дупка има - после ще избирам през какво ще гледам

За сега избора е следният

Barrel:https://getstern.com/sd-barrel-9mm-16-1-inch/

Bolt Carrier: https://getstern.com/sd-bu9/

Charge Handle: https://getstern.com/sd-ch1/

Magazine Adapter: MAG-AD9 only https://getstern.com/magazine-adapters/adapters-glock/

Пълнители: Май дългите ги няма в CO. Ще ги ползвам в AZ.

PS: Тишо, съветът ти отиде на място.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Юни 2024, 02:33       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Снайперист
Снайперист

Yank написа:
За сега избора е следният

Добър избор, единствено за цевта имай в предвид че така както е няма да може да се монтира А2 handguard. Ще трябва да сложиш някакъв газов блок който да става за този вид хендгард, както и barrel nut + delta ring. Хубавото е че понеже няма да има истинска газова с-ма газовия блок може да е да не е солидно захванат с пинове и тнт, става и само clamp on с правилните нютон метри и малко Локтайд.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Юни 2024, 16:10       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Barrel Nut and Delta Ring
https://www.classicfirearms.com/ar-15-delta-ring-asembly-kit/

Препоръки за Gas Block - той участва в монтирането на hand guard-a?

Ако искам да инсталирам iron front sight той може ли да замести gas block-a в инсталацията на retro hand guard-s?

Как презарежда тази 9 милимитреова карабина без газова тръбичка?

Май ще ми трябва tool for the barrel nut. Или after the barrel is torqued (50-60 ftp) the nut can go by hand.

Pest again :-) , Thanks

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Юни 2024, 19:18       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

1 мушка на Хендгарда има милион вида
2 инерционен затвор

Sent from my iPhone using Tapatalk

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Юни 2024, 20:46       Заглавие:  Re: AR-15 с 9мм пистолетни патрони

Снайперист
Снайперист

Yank написа:
Препоръки за Gas Block - той участва в монтирането на hand guard-a?

Ако искам да инсталирам iron front sight той може ли да замести gas block-a в инсталацията на retro hand guard-s?

Да, при този тип handguard задната част се държи от делта ринга (пружина) а предната част влиза в handguard cap.
Ето едно видео в което е показано почно как става. При теб ще е същото без момента с газовата тръбичка.

Yank написа:
Май ще ми трябва tool for the barrel nut. Или after the barrel is torqued (50-60 ftp) the nut can go by hand.

При АР15 цевта не се завива както при bolt action rifles да речем, просто си влиза в ресийвъра и се индексира с пин който има. Вече barrel nut-а се натяга между между 30ft. lbs(минимум) и 80 ft. lbs (максимум), аз обикновенно ги натягам на около 35 ft. lbs. Важно е да намажеш резбите на ресийвъра с AeroShell грес, понеже те са алуминий, а гайката е стомана и може да се "вклинят". Ключ за гайки имам, ще ти го пратя и него, само трябва да го намеря че наскоро се местих и още всичко е по-кашоните.

Yank написа:
Как презарежда тази 9 милимитреова карабина без газова тръбичка?

На принципа на свободния затвор, масата и action spring (buffer) забавят отварянето на затвора докато налягането падне. Затова и обикновенно затворите и буферната тежест са по-тежки от тези на АР15.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща