logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 14 Дек 2024, 01:32

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2024, 08:44       Заглавие:  Дарение на КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Здравейте,

предварително се извинявам ако темата е дискутирана, търсих из форума, но не намерих подобно.

На баща ми му отказват да му подновят разрешението за КНО (поради възраст), за него има сантиментална стойност оръжието и иска да ми го дари, а аз нямам разрешително. Трябва да го предаде в КОС до края на месеца и имам няколко въпроса.

Дарението трябва ли да е нотариално заверено? Един приятел ми показа неговото от преди години за аналогичен случай – свободен текст с всички данни, без заверка на нотариус. Само че той си имаше от преди това разрешително и отделно друго оръжие.

Когато го оставя в КОС, трябва да остави и документа за дарение?

Аз трябва да си подготвя всички документи, да изкарам курс, да взема изпит и ако ми дадат разрешително – да го прибера от КОС.

Има ли нещо което пропускам и дали трябва в различен ред да се направи?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2024, 10:15       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Здравей и добре дошъл във форума!

При всички положения трябва да преминеш през процедурата за придобиване на разрешение за придобиване на късоцевно ОО на някое от законовите основания - самоотбрана, лов, спорт, колекциониране.

След това отивате с баща ти в КОС по местосъхранение на неговия пистолет (приемам, че докато вземеш разрешителното, той вече ще го е предал там) и въз основа на твоето разрешение за придобиване на КОО го прехвърлят на теб. За органите на полицията не е от значение какви са взаимоотношенията между вас с баща ти - важното е той да заяви, че иска да го прехвърли на тебе. В тоя ред на мисли всякакви писмени договори, че и с нотариални заверки, са напълно ненужни. Вземаш си пистолета, отиваш на технически преглед, вземаш удостоверение за годност и отиваш в твоя КОС за да действате нататък за прострелката. Това е.

Единствено не забравяй, че от момента, в който баща ти си предаде пистолета в КОС, за него започва да тече срок от една година, в която или да придобие ново разрешение за него, или да се разпореди с него. След изтичането на този срок оръжието се отнема в полза на държавата. Така че ако не ти издадат на тебе разрешение - търсете своевременно начин да се разпореди баща ти с това оръжие в рамките на остатъка от срока.

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2024, 10:37       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Благодаря за подробния отговор! Ще действам по процедурата.

Иначе не съм от скоро във форума, просто съм пасивен читател :)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Окт 2024, 16:51       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Във връзка с горното, ако малко преди изтичането на едногодишния срок направите договор, с който баща ти ти го продава, да кажем на стойност 1лв, а ти нямаш още разрешително, пистолетът остава в КОС, но вече ти имаш 1г срок за тапия или разпореждане, независимо от липсата на владение над движимата вещ, към момента?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Окт 2024, 11:04       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

skyforger написа:
Здравейте,

предварително се извинявам ако темата е дискутирана, търсих из форума, но не намерих подобно.

На баща ми му отказват да му подновят разрешението за КНО (поради възраст), за него има сантиментална стойност оръжието и иска да ми го дари, а аз нямам разрешително. Трябва да го предаде в КОС до края на месеца и имам няколко въпроса.

Дарението трябва ли да е нотариално заверено? Един приятел ми показа неговото от преди години за аналогичен случай – свободен текст с всички данни, без заверка на нотариус. Само че той си имаше от преди това разрешително и отделно друго оръжие.

Когато го оставя в КОС, трябва да остави и документа за дарение?

Аз трябва да си подготвя всички документи, да изкарам курс, да взема изпит и ако ми дадат разрешително – да го прибера от КОС.

Има ли нещо което пропускам и дали трябва в различен ред да се направи?

Какво значи отказват заради възраст?
Опцията за съд обмислихте ли я?
Ако желаеш, прати ми решението за отказ, аз веднъж съдих МВР за отказ и спечелих. Ако има и най-малкото, за което може да се хване човек, като например нарушение от тяхна страна, а те нарушават много, защото не ги интересува толкова закона, а да ти откажат под някакъв предлог, ще ти дам препоръки или ще ти напиша исковата молба за съда - безплатно. В най-лошият случай ще загубиш 10 лв. държавна такса и едно разкарване до съда.

Absolut написа:
Във връзка с горното, ако малко преди изтичането на едногодишния срок направите договор, с който баща ти ти го продава, да кажем на стойност 1лв, а ти нямаш още разрешително, пистолетът остава в КОС, но вече ти имаш 1г срок за тапия или разпореждане, независимо от липсата на владение над движимата вещ, към момента?

Боя се, че не става по описания начин, дискутирали сме го, в т.ч. и аз имам приятел с починал баща - собственик на оръжия. Оръжията се прехвърлят само на човек с валидно разрешение поне за закупуване, а в случая - моят приятел ги прехвърли на търговец с оръжеен магазин, т.е. също притежващ разрешение за закупуване, продажба и всичко.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 22 Окт 2024, 23:11       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

@PV: Да, така се тълкува чл.50, ал.(3) от ЗОБВВиПИ:
Цитат:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 44 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Лицата по ал. 1 и 2 могат да придобиват огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях чрез закупуване, дарение, замяна или по наследство след получаване на разрешение за придобиване, издадено от директора на ГДНП на МВР или от оправомощено от него длъжностно лице, или от началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.

Интересно ми беше:
1. Не трябва ли да има запетая пред "след получаване на разрешение"... за да се отнася до целия списък, а не само до последния му елемент. В други НА има и единия и другия вариант.
2. Тази формулировка, достатъчна ли е за дерогация на общите правила от ЗС, ЗН и ЗЗД?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Окт 2024, 20:49       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

PV написа:

Какво значи отказват заради възраст?
Опцията за съд обмислихте ли я?
Ако желаеш, прати ми решението за отказ, аз веднъж съдих МВР за отказ и спечелих. Ако има и най-малкото, за което може да се хване човек, като например нарушение от тяхна страна, а те нарушават много, защото не ги интересува толкова закона, а да ти откажат под някакъв предлог, ще ти дам препоръки или ще ти напиша исковата молба за съда - безплатно. В най-лошият случай ще загубиш 10 лв. държавна такса и едно разкарване до съда.

Благодаря, за предложението, но той вече се е отказал и е решил да ми го дари. Вече е обжалвал, има отказ и на жалбата. Всъщност аз разбрах, чак след втория отказ.

Аз си намерих дата за курс, извадих си снимки и онлайн свидетелство за съдимост, трябва само да мина за психото.

Ако ми дадат разрешително, мога ли да си закупя друго оръжие и след това да прибера това, което ми се дарява? Не ми се ще да го ползвам ежемесечно за стрелба.

Сега като ходя и стрелям с каквото има налично на стрелбишето.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Окт 2024, 21:39       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

След като изкараш курса и си подадеш документите за разрешение за закупуване на КНО, за самоотбрана или за каквато е там цел- можеш да си купиш КНО от магазин или частно лице, ако ти разрешат. Това, дето ти се дарява, ще да трябва ново разрешително за закупуване на КНО, пак след като си подадеш съответните документи и такси. За самоотбрана, едно дават трудно, за второ… още по- трудно. Общо взето за всяко оръжие, което искаш да придобиеш си подаваш документи и мотиви за него.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Окт 2024, 07:07       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Разбрах, благодаря.

Мислех, че е по-опростена процедура при дарение и вече налично разрешително. Един приятел, с който ходим да стреляме, при съществуващо разрешително и притежавано оръжие получи дарение второ и много бързо се случиха нещата.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Окт 2024, 18:41       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

Пак казвам, много зависи по какъв начин се придобива самото оръжие. Дали е за ловни, спортни цели и тн, или за самоотбрана. Да като имаш вече издадено разрешение за носене, съхранение и употреба на дадено оръжие, то придобиването на следващо е може би една идея по- "опростено", най- малкото става по- бързо, но пак след като минеш всички бумащини и такси, каквито са били и за първото. Доказване на необходимост и прочие. Що се отнася за самоотбрана, то мотивът "дарение" или "наследство", не работи от поне 20- 30 години. По- тегаво се издават такива разрешителни, каквото и да си говорим. Едно е за ловно оръжие, съвсем друго за самоотбрана. Който е минал по тези пътеки, знае. Пак казвам, говорим за наши дни. Поздрави.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Окт 2024, 10:37       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

Ако е наследство на починал родител, и си единствен наследник, но и да не си, с пълномощно от останалите, си спестяваш искането на разрешително за закупуване. Директно искаш разрешение за носене и употреба.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Окт 2024, 10:58       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

Така е, искаш разрешение, но КОС, не ги вълнува особено по какъв начин придобиваш оръжието. Дали го купуваш, дали е наследство, стига да е законен. Аз съм останал с такива впечатления поне. Поправете ме, ако греша.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Окт 2024, 22:18       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

PV написа:
с пълномощно от останалите
Пълномощно за...?

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Окт 2024, 02:19       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Картечар
Картечар

JDredd написа:
PV написа:
с пълномощно от останалите
Пълномощно за...?

Пълномощно, което един или повече от наследниците на починал собственик на оръжие дават само на един от тях:
1. Да ги представлява пред отдел КОС-МВР във връзка с уреждане на формалности на наследственото оръжие на еди кого си (починалият), с ЕГН, разрешително за носене и употреба №..., еди какво си ОО, калибър, сериен номер.
2. Да ги представлява във връзка с продажба на оръжието на трети лица, на юридически лица.
3. Да прехвърли, продаде тяхната част от наследственото оръжие сам на себе си (това за приносителя на пълномощното, ако желае да си подаде заявление за носене и употреба).

Това е с цел само един да ходи в КОС, а не двама или трима.
Такова пълномощно е удачно да се направи не само за оръжие, но и за други неща - за пред банки, телефонни оператори и др, където трябва да се закрият сметки, абонаменти, и се изисква присъствието на всички наследници.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Окт 2024, 19:52       Заглавие:  Re: Дарение на КНО

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Добре.

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ]