skyforger написа:
Здравейте,
предварително се извинявам ако темата е дискутирана, търсих из форума, но не намерих подобно.
На баща ми му отказват да му подновят разрешението за КНО (поради възраст), за него има сантиментална стойност оръжието и иска да ми го дари, а аз нямам разрешително. Трябва да го предаде в КОС до края на месеца и имам няколко въпроса.
Дарението трябва ли да е нотариално заверено? Един приятел ми показа неговото от преди години за аналогичен случай – свободен текст с всички данни, без заверка на нотариус. Само че той си имаше от преди това разрешително и отделно друго оръжие.
Когато го оставя в КОС, трябва да остави и документа за дарение?
Аз трябва да си подготвя всички документи, да изкарам курс, да взема изпит и ако ми дадат разрешително – да го прибера от КОС.
Има ли нещо което пропускам и дали трябва в различен ред да се направи?
Какво значи отказват заради възраст?
Опцията за съд обмислихте ли я?
Ако желаеш, прати ми решението за отказ, аз веднъж съдих МВР за отказ и спечелих. Ако има и най-малкото, за което може да се хване човек, като например нарушение от тяхна страна, а те нарушават много, защото не ги интересува толкова закона, а да ти откажат под някакъв предлог, ще ти дам препоръки или ще ти напиша исковата молба за съда - безплатно. В най-лошият случай ще загубиш 10 лв. държавна такса и едно разкарване до съда.
Absolut написа:
Във връзка с горното, ако малко преди изтичането на едногодишния срок направите договор, с който баща ти ти го продава, да кажем на стойност 1лв, а ти нямаш още разрешително, пистолетът остава в КОС, но вече ти имаш 1г срок за тапия или разпореждане, независимо от липсата на владение над движимата вещ, към момента?
Боя се, че не става по описания начин, дискутирали сме го, в т.ч. и аз имам приятел с починал баща - собственик на оръжия. Оръжията се прехвърлят само на човек с валидно разрешение поне за закупуване, а в случая - моят приятел ги прехвърли на търговец с оръжеен магазин, т.е. също притежващ разрешение за закупуване, продажба и всичко.