Баян написа:
Моите 5 стотинки по въпроса:
1. В този ценови клас няма отлични оптики- всичките имат някякви недостатъци.
2. Гледах ревютата на този Циклоп и мога да кажа, че са профански. Освен, че водещият е палячо, методиката на изпитване е "0" ( по-точно няма методика). Оптика не се изпитва така.
3. Относно Сайтмарк- и двата прицела( 3-18 и 5-30) са с 6-кратен зуум. Няма логика, ако едната замъглява на големите увеличения другата да няма този проблем.
4. Относно гаранцията- Вортекс е с пълна, доживотна гаранция! И това не е само рекламен слоган. Няколко колеги от Т-Клас си повредиха оптиките (по тяхна вина

), но въпреки това им ги смениха с нови. Едната беше купена от Англия, а другите от тук. Никакви проблеми.
5. С Mrad се смята по-лесно. Един клик( 0,1Mrad) е 1см на 100м, 2см на 200м и т.н.
В заключение- каквото и да вземеш в този ценови клас няма да е идеално, но ще ти върши работа. У нас, от изброените оптики състезателите ползват най-много Вортекс, после е Сайтмарк, Делта, а Елемент въобще не съм виждал.
Благодаря ти за съветите!
Колега, имам лични наблюдения как при по-голямо увеличение евтините (до 1500 лева) оптики замъгляват леко образа все едно се гледа през лека мъгла. Говоря за зум примерно 30 пъти и дистанция над 600 метра
Имал съм оптики в ниския ценови клас до 1500 лева и такива за доста повече пари. Качеството на лещите и тяхното покритие оказва влияние при яснотата на образа на големи разстояния. Ако не вярваш погледни през една оптика за 1200 лева и една за 5000 лева.
Конкретно в случая със Сайтмарк казах, че съм имал такава оптика с 18 пъти зум и при 18 пъти увеличение образа е кристално ясен дори на 800 метра дистанция. Но въобще не съм сигурен, че при 30 пъти зум със същото качество на лещите образа ще има същата яснота на 800 метра дистанция както при 18 пъти зум.
Мнението на колеги американци в техните снайпер форуми не тежи по-малко от твоето мнение без да ми се сърдиш, защото и те са хора като теб и мен. Най-тъпите и необективни мнения съм чел по руските форуми. Не мразя руснаците имам доста приятели руснаци, но това не променя факта, че най-много идиоти и тъпаци пишат по техните форуми. Най-обективните мнения все в американски форуми съм чел. Не казвам, че в САЩ всеки е експерт. Но пишат доста бивши снайперисти от армията и опитни ловци на големи разстояния с опит.
Отново ти благодаря за съветите, но Вортекс НИКОГА НЯМА ДА ВЗЕМА, защото често се налага връщане за подмяна или ремонт и ти сам го каза това. Имам десетина приятели с Елемент и никой не е върнал оптика на тази фирма. Ползват ги дори на 300 Win. Mag без проблем. Това, че в Т клас никой не ползва Element NEXUS GEN2 4-25×50 FFP APR-2D MRAD или Element THEOS 6-36×56 FFP APR-2D MRAD е техен пропуск, защото оптиките са страхотни за цената си.
В конкретния случай ми трябва евтина оптика, която ще ползвам със субсоник до 300 метра дистанция. За по-големи разстояния съм направил своя избор и това са: Element NEXUS GEN2 4-25×50 FFP APR-2D MRAD и Element THEOS 6-36×56 FFP APR-2D MRAD.
Циклопа прави квадрата, което е класика при изпитание на оптиките. Много други правят същия квадрат. Според мен са си много добри ревютата на човека. В нета, ако не си "палячо" никой няма да те гледа. Хората се кефят на весели и ведри пичове, а не на кисели чичета с огромно самочувствие и поведение на балкански мутра. Само бай Ганьо се държи дървено като ботур, Баце.

Нормалните хора по света и най-вече в САЩ пускат майтапи и се държат все едно сте си приятели.