logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 15 Фев 2025, 11:11

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Дек 2024, 00:02       Заглавие:  Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

Търся съвет за избор на оптика до 2000 лева. Да е в първа фокална равнина (FFP) с увеличение минимум 18 пъти (18 Х може и 25 Х и 30 Х). Скала задължително с подсветка тип "елха" и корекции в MIL (MRAD).

Колебая се между тези няколко модела, но с благодарност приемам съвети и препоръки и за други видове оптики в този ценови клас.

1. Sightmark Presidio 3-18x50 LR2 - https://zarimex.eu/optika-sightmark-pre ... -18x50-lr2

2. Sightmark Presidio 5-30x56 LR2 - https://zarimex.eu/optika-sightmark-pre ... -30x56-lr2

3. Element Optics TITAN 5-25×56 FFP APR-2D MRAD - https://arms-bg.com/optiki/optika/optik ... -ffp-mrad/

4. Vortex Strike Eagle 5-25x56 FFP EBR-7C MRAD - https://zarimex.eu/optika-vortex-strike ... br-7c-mrad

Оптиката ще се ползва за прецизна стрелба по малки цели, ще се стреля от двунога и рамо без задни опори на пушката. Няма да се ползва за бенчрест, F-клас или каквито и да е състезания.

Интересува ме дали има смисъл да давам 2000 лева за Вортекса, при условие, че няма да ходя по състезания и ще си стрелям за кеф. Не съм сноб и ми дреме за усещането за престиж от притежание на определена "класна" марка. Никога не съм имал айфон и няма да дам пари за айфон, защото е престижно. По същата причина и никога няма да си купя БМВ. PDT_Armataz_01_22

За Сайтмарк Президио четох и гледах клипове с много добри отзиви. Но казват, че след 20 пъти увеличение почва да замазва образа, което е нормално за евтина оптика и няма как да е друго. Затова се чудя дали има смисъл да взимам Сайтмарк с по-голямо увеличение (30 Х) при условие, че образа над 20 пъти зум ще е замъглен. И дали не е по-добре да взема 3-18Х50. Същото ме притеснява и за другите оптики, които съм посочил. Защото са евтини и дори Вортекса е нисък клас и дали няма да имат същия проблем и да замазват образа над 20 пъти зум.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 25 Дек 2024, 13:36       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Ветеран
Ветеран
Аватар

Vortex Viper PST II 5 25x50 FFP EBR 7C mrad

https://defence.bg/viper-pst-gen-ii-5-2 ... 438kojWSML

Няма да съжаляваш за нито една стотинка над тези 2к лв.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Дек 2024, 11:25       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

kcv написа:
Vortex Viper PST II 5 25x50 FFP EBR 7C mrad

https://defence.bg/viper-pst-gen-ii-5-2 ... 438kojWSML

Няма да съжаляваш за нито една стотинка над тези 2к лв.

Благодаря ти за съвета! :armed: Вероятно имаш лични впечатления и посочената от теб оптика е супер добра за цената си.

Ако реша да давам към 3000 лева за оптика за този проект задължително ще отида при Краси от Дефенс и ще погледна през нея. Но в този ценови клас Елемент имат брутално добра оптика ето тази: Element NEXUS 5-20×50 FFP APR-2D MRAD - https://arms-bg.com/optiki/optika/optik ... -ffp-mrad/

Ще ми е много трудно да избера между Vortex Viper PST II 5 25x50 FFP EBR 7C mrad и Element NEXUS 5-20×50 FFP APR-2D MRAD. Но на този етап търся оптика до 2000 лева максимална цена. И колебанието ми е между Елемент Титан и Сайтмарк Пресидио.

Категорично се отказвам от Vortex Strike Eagle 5-25x56 след като видях тези три видеа. Имам изключително доверие на "Циклопа", защото съм имал четири различни оптики на които е правил ревюта. И на 100% това, което "Циклопа" казва за тези четири модела оптики съвпада напълно с моите лични впечатления. Циклопа е супер обективен и много умен мъж.

Без пари да ми я дават няма да взема Vortex Strike Eagle 5-25x56

Ето и трите видеа за тоя дръгел.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 26 Дек 2024, 15:40       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист
Аватар

Това дали го погледна:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Дек 2024, 09:09       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

Благодаря ти за съвета! :armed: Изгледах два пъти клипа, който ми препоръча, а след това потърсих и изгледах още няколко други ревюта на същата оптика. Отзивите на всеки от презентиращите бяха, че като цена - качество оптиката е номер едно!

Бих я взел без да се замисля, но за съжаление не отговаря на едно мое задължително условие. Скалата не е цялата с подсветка, а само съвсем малка част от центъра на скалата има подсветка.

Моята концепция е за прецизна, бърза тактически тип стрелба, а не лов или спорт. Тренирам стрелба от голям ъгъл на денивелация не само през деня, но често и вечер. Много е важно да мога да виждам цялата скала осветена.

Вероятно ще се спра на Елемент Титан или Сайтмарк Пресидио, защото отговарят напълно на моите изисквания. В по-високия ценови клас имам тотален фаворит - Element Theos 6-36x56 APR-2D MRAD и не искам да чуя за друга оптика.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Дек 2024, 19:24       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Трябва да я сложиш на окото си и тогава да решиш ддали ще ти върши работа.

Определи МОА или MRAD. Какъв reticle те устройва?
Виж как паралакса работи. Той определя дали ще гледаш мъгляво или не. Според мен по-добре е да имаш Range Finder отколкото да даваш повече пари за предна фокална.

Трябва да проверищ диапазона на вертикалната настройка в зависимост на какви разстояния ще стреляш.

И отново - спрях да купувам оптики след като взех два NightForce. Не е гъзарщина да имаш добра оптика.

Много е важно дали туретите ти гарантират точност - ако ги завъртиш до крайно горе или крайно долу и ги върнеш на мястото откъдето си тръгнал би трябвало да стреляш на същото място.

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Дек 2024, 19:00       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Подкрепям казаното от Янк за личното тестване и гледане през нея с твоите си очи!

Слагам и като сериозен приоритет в избора на оптика от среден клас, възможността за незабавна замяна в случай на проблем покрит от гаранцията и тук на 1во място идва SightMark заради сериозната складова наличност в София!

В Сърбия с тази оптика иначе стрелят успешно на лов и в тяхната снайперова стрелба Ф-Клас 100-300-500м по малки мишени!

Дано ти е полезно :armed:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 30 Дек 2024, 04:41       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

kouzi написа:
Слагам като сериозен приоритет в избора на оптика от среден клас, възможността за незабавна замяна в случай на проблем покрит от гаранцията и тук на 1во място идва SightMark заради сериозната складова наличност в София!

В Сърбия с тази оптика иначе стрелят успешно на лов и в тяхната снайперова стрелба Ф-Клас 100-300-500м по малки мишени!

Дано ти е полезно :armed:

Благодаря ти за съветите! :armed:

Да си жив и здрав, и много късмет през новата година!

Имал съм оптика на SightMark модел Citadel 3-18x50 LR2 образа беше кристално ясен дори на 18 пъти увеличение. Като качество спрямо цена мисля, че нямаше конкуренция.

Колебанието ми по скоро е между: Sightmark Presidio 3-18x50 LR2 и малко по-голямата Sightmark Presidio 5-30x56 LR2.

Четох отзиви в американски форуми, че при над 20 пъти увеличение образа започва постепенно да се замазва с нарастването на увеличението. Все едно гледаш през лека мъгла. Затова се чудя има ли смисъл да взимам по-голямата оптика Sightmark Presidio 5-30x56 LR2 при условие, че най вероятно ще стрелям с 20 пъти увеличение за да имам ясен образ?

Елемент Титан има 34 милиметра тръба, което значи че ще има повече светлина в образа нощно време, което също има значение. Защото много държа да мога да ползвам оптиката вечер с пусната подсветка на скалата.

Имам и друго питане в сайта на Заримекс пише, че скалата на Presidio 5-30x56 LR2 е в MRAD, а скалата на Presidio 3-18x50 LR2 е в MIL. Аз лично предпочитам MIL, защото това е стандарт на NATO и на снайперистите в NATO.

Ето информация за разликата между MRAD и MIL - https://www.inchcalculator.com/convert/ ... an-to-mil/

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 02 Яну 2025, 11:33       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Ветеран
Ветеран
Аватар

Моите 5 стотинки по въпроса:
1. В този ценови клас няма отлични оптики- всичките имат някякви недостатъци.
2. Гледах ревютата на този Циклоп и мога да кажа, че са профански. Освен, че водещият е палячо, методиката на изпитване е "0" ( по-точно няма методика). Оптика не се изпитва така.
3. Относно Сайтмарк- и двата прицела( 3-18 и 5-30) са с 6-кратен зуум. Няма логика, ако едната замъглява на големите увеличения другата да няма този проблем. :wink:
4. Относно гаранцията- Вортекс е с пълна, доживотна гаранция! И това не е само рекламен слоган. Няколко колеги от Т-Клас си повредиха оптиките (по тяхна вина :wink: ), но въпреки това им ги смениха с нови. Едната беше купена от Англия, а другите от тук. Никакви проблеми.
5. С Mrad се смята по-лесно. Един клик( 0,1Mrad) е 1см на 100м, 2см на 200м и т.н.

В заключение- каквото и да вземеш в този ценови клас няма да е идеално, но ще ти върши работа. У нас, от изброените оптики състезателите ползват най-много Вортекс, после е Сайтмарк, Делта, а Елемент въобще не съм виждал.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 02 Яну 2025, 18:49       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Баян написа:
....................
4. Относно гаранцията- Вортекс е с пълна, доживотна гаранция! И това не е само рекламен слоган. ........ Никакви проблеми.
...........

Потвърждавам - гарацията на Вортекс е истинска :tu: !
Свидетел съм на две случки - с една бюджетна оптика и една от най-високия им ценови клас - и в двата сучая от Вортекс действаха безапелационно и изпратиха нови оптики!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Яну 2025, 06:53       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

Баян написа:
1. В този ценови клас няма отлични оптики- всичките имат някякви недостатъци.
2. Гледах ревютата на този Циклоп и мога да кажа, че са профански. Освен, че водещият е палячо, методиката на изпитване е "0" ( по-точно няма методика). Оптика не се изпитва така.
3. Относно Сайтмарк- и двата прицела( 3-18 и 5-30) са с 6-кратен зуум. Няма логика, ако едната замъглява на големите увеличения другата да няма този проблем. :wink:
4. Относно гаранцията- Вортекс е с пълна, доживотна гаранция! И това не е само рекламен слоган. Няколко колеги от Т-Клас си повредиха оптиките (по тяхна вина :wink: ), но въпреки това им ги смениха с нови. Едната беше купена от Англия, а другите от тук. Никакви проблеми.
5. С Mrad се смята по-лесно. Един клик( 0,1Mrad) е 1см на 100м, 2см на 200м и т.н.

В заключение- каквото и да вземеш в този ценови клас няма да е идеално, но ще ти върши работа. У нас, от изброените оптики състезателите ползват най-много Вортекс, после е Сайтмарк, Делта, а Елемент въобще не съм виждал.

Благодаря ти за съветите! :armed:

Колега, имам лични наблюдения как при по-голямо увеличение евтините (до 1500 лева) оптики замъгляват леко образа все едно се гледа през лека мъгла. Говоря за зум примерно 30 пъти и дистанция над 600 метра

Имал съм оптики в ниския ценови клас до 1500 лева и такива за доста повече пари. Качеството на лещите и тяхното покритие оказва влияние при яснотата на образа на големи разстояния. Ако не вярваш погледни през една оптика за 1200 лева и една за 5000 лева.

Конкретно в случая със Сайтмарк казах, че съм имал такава оптика с 18 пъти зум и при 18 пъти увеличение образа е кристално ясен дори на 800 метра дистанция. Но въобще не съм сигурен, че при 30 пъти зум със същото качество на лещите образа ще има същата яснота на 800 метра дистанция както при 18 пъти зум.

Мнението на колеги американци в техните снайпер форуми не тежи по-малко от твоето мнение без да ми се сърдиш, защото и те са хора като теб и мен. Най-тъпите и необективни мнения съм чел по руските форуми. Не мразя руснаците имам доста приятели руснаци, но това не променя факта, че най-много идиоти и тъпаци пишат по техните форуми. Най-обективните мнения все в американски форуми съм чел. Не казвам, че в САЩ всеки е експерт. Но пишат доста бивши снайперисти от армията и опитни ловци на големи разстояния с опит.

Отново ти благодаря за съветите, но Вортекс НИКОГА НЯМА ДА ВЗЕМА, защото често се налага връщане за подмяна или ремонт и ти сам го каза това. Имам десетина приятели с Елемент и никой не е върнал оптика на тази фирма. Ползват ги дори на 300 Win. Mag без проблем. Това, че в Т клас никой не ползва Element NEXUS GEN2 4-25×50 FFP APR-2D MRAD или Element THEOS 6-36×56 FFP APR-2D MRAD е техен пропуск, защото оптиките са страхотни за цената си.

В конкретния случай ми трябва евтина оптика, която ще ползвам със субсоник до 300 метра дистанция. За по-големи разстояния съм направил своя избор и това са: Element NEXUS GEN2 4-25×50 FFP APR-2D MRAD и Element THEOS 6-36×56 FFP APR-2D MRAD.

Циклопа прави квадрата, което е класика при изпитание на оптиките. Много други правят същия квадрат. Според мен са си много добри ревютата на човека. В нета, ако не си "палячо" никой няма да те гледа. Хората се кефят на весели и ведри пичове, а не на кисели чичета с огромно самочувствие и поведение на балкански мутра. Само бай Ганьо се държи дървено като ботур, Баце. PDT_Armataz_01_22 Нормалните хора по света и най-вече в САЩ пускат майтапи и се държат все едно сте си приятели. :armed:

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Яну 2025, 08:30       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Ветеран
Ветеран
Аватар

За стрелба на 300м оптика с увеличение 10-12 ще ти свърши отлична работа.
Относно скъпи-евтини оптики: имал съм Вортекс Рейзър 4.7-27х56, имам Калес 6-24х56, Калес 5-25х56 и Вортекс Венъм 5-25Х56. Последната я ползвам на флоберка и знам за, какво говориш при голямото увеличение. Да замъглява, но виждам целта и уцелвам :wink: За толкова пари-толкова! По-важното е кликовете да отговарят( и да не отговарят можеш да заложиш грешката в калкулатора) и да не местят!!!( вертикалните кликове- хоризонтално, а хоризонталните кликове- вертикално). Това се установява с т.нар. "Квадрат", но със СТРЕЛЯНЕ, а не само с гледане през оптиката, както прави този Циклоп. За да е меродавно изпитанието корекциите трябва да са минимум 10 Милирадиана във всяка посока. Това означава, че мишената трябва да е минимум 2мх2м на 100м или 1мх1м на 50м. PDT_Armataz_01_22

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Яну 2025, 09:01       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Ветеран
Ветеран
Аватар

Сега погледнах споменатите от теб оптики Елемент Нексус и Теос. Те са 2000+ Евро и не са в тспоменатия от теб ценови клас. За тези пари( 2700Евро) вече можеш да вземеш Калес, което е Топ ниво!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Яну 2025, 10:29       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист

Не отричам, че Калес са супер оптики. Така е! Но аз съм избрал Елемент Теос и Нексус ген. 2 за високия клас оптики. Имам оптика с 10 пъти фиксирано увеличение и да ти кажа, когато гледаш монета от два лева на 300 метра почти не се вижда. Не се хваля, но стрелям по цели под 1 MOA и искам да ги виждам.

Не знам какви са тия "орли" дето виждат, че даже и уцелват цели 0.5 MOA с 4.5 пъти увеличение на оптиката.

Пробвайте да целите консистентно една стотинка на 100 метра това е 0.5 МОА. Аз съм бая точен с пушка и не мога 10 от 10 пъти да го направя. Не казвам, че няма такива хора. Но нека никой пусне клип с 10 залепени монети по една стотинка на една широка дъска и да ги изпердаши с точно 10 изстрела всяка по отделно. Нека го видим тоя пич.

Но без задна опора на пушката в торбичка и не от маса или бенч. Легнал от двунога и със задна опора на приклада само в рамото. Награда няма, ако иска някой да го покаже. 10 от 10 в цел една стотинка на 100 метра - 0.5 МОА. И много важно! Външният диаметър на дупката от куршума ДА ВЛИЗА В ЕДНАТА СТОТИНКА! Не да закачиме един аспирин в края и той да се взриви! Вътре в едната стотинка!

Аман от такива дето си го мерят откъде ташаците и си вЕрват, че им е 20 санта.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Яну 2025, 11:19       Заглавие:  Re: Съвет за избор на оптика до 2000 лева

Снайперист
Снайперист
Аватар

Имам и Nexus и Theos и оптиките са много добри и като стъкла и като функции.
На следващата Сливница който иска може да погледне през Теос-а и да си прецени. :)
Нексуса ми е на 223-ката и тя ходи само на лов. :D

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща