boreto написа:
Ivo III написа:
целите бяха ОГРОМНИ (на Анево ударих мишената последователно 5-7 пъти прав с ремък)
На Анево това не беше проблем, на Сливница беше. Може да сме страшни леваци, но на 500 метра представянето на 223/556 , да не говоря за 7.62х39 е не е особено впечатляващо. Както видяхме даже и гонга на светкаше. Да знаем, че Жоро и на на 1000 удари, от него имаме доста какво да научим.
Ivo III написа:
надяваме се скоро наученото от снайперите да се приложи и в тази спомагателна дисциплина, която има за цел да подготви снайперистите и с други оръжия
Предполагам познавате състезателите и ако направите анализ на картотекиарните и най-вече идващите по състезанията, снайперистите в SBW не са много. Ние, които не сме като някакъв досаден придатък ли идваме? В смисъл не се вписваме в спорта или?
Ivo III написа:
вместо да се критикува дистанцията, може да се понаучи дадем стрележ да стреля
Първо - не сме критикували дистанцията. Обсъждали сме подходяща ли е за SBW, и второ - практиката на модерните армии ( а Т-клас нали беше практико-приложен спорт) има ДМР карабини за покриването на тия дистанции, което според мен си влиза в Мулти гън дисциплината перфектно. В обсъждането участваха не един и двама по мое мнение (а и по резутати) топ стрелци. Ми да вземата се понаучат да стрелят!
Ivo III написа:
да припомним отново
ние сме спорт, стрелкови спорт и с физическите натоварвания трябва да се внимава, за да не се предозират и да се измести фокуса от стрелковите умения
много често се бърка .. обучение със състезание, но е нормално и това
за да се познава спорт, трябва да се знаят добре елементите на даден спорт и основните спортни принципи
Извадка от описанието на спорта в правилника за 2022...
"Базовите упражнения при Т-Class стрелбата са предимно по малки цели със задължително опознаване на целите при зададени различни варианти за стрелба, динамична стрелба със снайперово оръжие, както и в комбинация с дългоцевно и късо нарезно оръжие, при бърза смяна на разнообразни по сложност позиции и стрелба на пределни дистанции по малки цели. Всички упражнения се провеждат от реалистични позиции за ограничено време и/или измерване на времето и при симулиран стрес."
50 метра тичане и 10 метра лазене не убиха никой, просто започна всичко да прилича на първоначалния замисъл, точно каквото и съм написал. Реализма, който привнесе към стрелковите упражнения се хареса определено. Колкото повече предизвикателства, толкова повече нови умения.
=====
Добър ден.
Винаги с интерес съм следял кой какво пише т.е. вижданията на всеки за практикоприложните стрелкови спортове.
Без да съм състезател искам да Ви обърна вничание на нещо свързано със стрелба и оръжие, като нежелая да упреквам или да хваля накой.
За да можете да стреляте ДОБРЕ трябва освен да можете да натискате спусъка, а и да познайвате някои нещица свързани с БАЛИСТИКА НА ОГНЕСТРЕЛНОТО ОРЪЖИЕ. Като за начало прочетете малко за вътрешната балистика, а след това за външната.
ЗАБЕЛЕЖКА: За да разберете за какво Ви казвам, накратко ще Ви споделя, че в една архаична бойна машина - танк Т - 55 АМ 2 има система за управление на огъня, която отчита следните поправки които трябва да се въведат за да има точен изстрел:
- Износване на зарядна камера;
- Темпаратура на заряд;
-температура на снаряд;
-Температура на околна среда;
- атмосферно налягане;
- вятър ...;
- дистанция;
- ъгъл на целта т.е. да се разбира от Вас денивилацията;
- скорост на целта.
Правилното определяне и въвеждане винаги дават точен изстрел.
ПРеди да ми кажете още нещо, ще ви споделя, че в едно място ... преди нещо да се направи ... се провежда рекогноцировка, а на друго брифинга + още нещичко. Та на брифинга .. и запознаването със сцената неможете да си решите мисленно стрелковата задача това означава голям проблем. Казвам стрелкова задача, защото изпълнението на сцената при Вас е точно такова говори за някакъв проблем...
Относно дистанциите за оръжията ще Ви намекна следното.
Вие имате една чудесна карабина за динамична практико приложна стрелба със страхотна цев ( за разлика от руските и български където монтират цеви с някакви дефекти, а качествените отивам за армейски оръжия), която съм уверен, че непознавате като възможности.
с почит към Създателя и неговите твари»