logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 21 Яну 2025, 23:59

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 11:20       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Стрелец
Стрелец

Absolut написа:
Glamav написа:
Хайде и аз, като вече минал през курса...
Благодаря за споделеното мнение. Дори човек да не е съгласен с изложените тези, си струва да се запознае с вижданията на инструкторите, най-малкото за да е подготвен какво може да чака от съдебна експертиза, някой ден.

Точно това имах предвид.

@ubboto
Първо прочети внимателно какво съм написал. След това искам да осъзнаеш че има значение колко патрона си изстрелял и кога си спрял да стреляш. А когато си тренирал само бърз темп и алфи и те удари адреналина ще направиш точно това което си тренирал - много алфи. Както има значение дали си спазил още мисля 48 неща в процеса на законната употреба на КНО за самоотбрана.
Много яко звучи да си чешеш клавиатурата, но курса както казах е доста отваря очите. Това за който иска да чуе де, не за който иска да докаже своята си теза и да докара от сто кладенеца вода колко е прав.
Иди на курса, виж какво се опитва да установи следствието, виж какво, как и защо решава съда, помисли малко и ела да ми обясняваш.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 12:04       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Снайперист
Снайперист

Glamav написа:
@ubboto
Първо прочети внимателно какво съм написал.

Тук и аз ще се включа.
Много внимателно чета това, което сте написали колега и виждам това:

Glamav написа:
...Но пишещите, стрелящи по таймер и покриващи нормативите на всякакви агенции по света, тренират само и единствено за убийство - така ще го разглежда съда ако ви се наложи да се отбранявате и изпразните един пълнител....

Както и Убото, така и аз смятам, че това е безумно изказване.
За да се справим добре в критична ситуация на НО трябва да имаме знания и умения в няколко направления, като юридическите познания са задължителни (макар, за съжаление, често подценявани), но не и единствени.
Други умения са техническите - колко добре можем да стреляме, да се "бием", физическа подготовка и т.н.
Та, тези които покриват нормативи и стрелят по таймер работят именно върху тези си умения.
Така че, хайде да намалим малко категоричността на своите изказвания и преди да се възмутим на реплика от други колеги, да прочетем и осмислим какво я е предизвикало, за да не се свежда разговорът (който иначе е интересен) до лични нападки и "ад хоминем" аргументи.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 12:30       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Glamav написа:
Супер интересно е да разберете как гледа съда, какво се опитва да изясни следствието, къде са пределите на неизбежната отбрана, какви са изискванията към вас и тн.

Ще цитирам днес от статия!
Цитат:
Според Кашъмов съставът на Върховния административен съд, произнесъл се по делото на момчетата, е трябвало да обясни защо постановява различно решение от друг състав, който призна отговорността на държавата за трагедията и присъдил разноски на други наследници. "Това е формулата на безправието и на хаоса. Хората трябва да знаят, че правото се въздава по един и същ начин. Законът трябва да е един и същ, и при едни и същи факти да има идентични решения. Това не беше спазено. Различният извод тук дори не беше обоснован", посочи той.

Така първия ми сблъсък с реални проблеми искащи правна помощ и защита бяха следните думи на адвоката:
"Аз не мога да ви гарантирам правен резултат!" Как даден съдебен състав ще гледа и ще реши едно дело е неизвестно още повече, че различни състава по едно и също дело се произнасят различно така че. Всичкото което сте цитирали е просто една гледна точка, която в никакъв случай не е по-правилна или по-грешна от многото споделени не само в тази тема.
Много повече мисъл има в думите от поста на Amazona за едно видео „Математика не излиза“ TheGunMan • Виж темата - Неизбежна отбрана това по отношение на отбраняващия се. И понеже аз дълбоко уважавам физиката и произтичащата от нея математика считам че:
А ко ти се получи защитата ти 99.99% си превишил пределите на неизбежната отбрана защото:
1. Или си действал превантивно, както се описва във видеото за да спечелиш едни 200-300 стотни т.е. преди самото нападение.
2. Или си действал след края на нападението, което не е било с такъв интензитет, че да предотврати твоите действия

Горното е мое лично мнение.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 14:03       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Стрелец
Стрелец

Ivo 77 написа:
За да се справим добре в критична ситуация на НО трябва да имаме знания и умения в няколко направления, като юридическите познания са задължителни (макар, за съжаление, често подценявани), но не и единствени.

Аз през цялото време се опитвам да кажа точно това. Да стрелме всички в този форум можем, с различна успевамост, както още в първото си мнение написах. Юридически... още повече след писаниците на другите съфорумници горе, съм убеден че не сме подготвени.
Като част от курса има и справки от съдебни дела по темата. И там има достатъчно информация. Както казах, отидете, вижте и после пишете.
Останалото е чесане на клавиатура.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 15:41       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Eкспериментатор
Eкспериментатор
Аватар

Хайде и аз да се включа с въпрос за мястото на провеждане на курса. Предвижда ли се той да се проведе и в други градове? Мен специално ме интересува Бургас.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 16:16       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Glamav написа:
Първо прочети внимателно какво съм написал. След това искам да осъзнаеш че има значение колко патрона си изстрелял и кога си спрял да стреляш. А когато си тренирал само бърз темп и алфи и те удари адреналина ще направиш точно това което си тренирал - много алфи. Както има значение дали си спазил още мисля 48 неща в процеса на законната употреба на КНО за самоотбрана.

Стреляш толкова, колкото е нужно за прекратяване на НЕПОСРЕДСТВЕНОТО и ПРОТИВОПРАВНО нападение. Дори и да си превишил пределите на неизбежната отбрана, на обвинение в УМИШЛЕНО убийство трудно ще се отиде, като накзателната отговорност там е лишаване от свобода до 5 години. А ако съдът приеме психосъдебната експертиза, че си действал в условията на УПЛАХА и СМУЩЕНИЕ - ти остава само ГРАЖДАНСКАТА отговорност (плащането на кръвнина), а НАКАЗАТЕЛНАТА (излежаването на присъда) отпада. За справка: случаят с Лисичков.

Какви екзекутори след нам' си там кой изстрел, к'ви фантасмагории!

Още повече, че имате пресен пример за анализ: Обесилият се полицай миналата седмица. Обвинен в УМИШЛЕНО УБИЙСТВО заради ЕДИН ИЗСТРЕЛ (как и защо се е стигнало до това обвинение)?! Пълни глупости и от устата на един бивш МВР министър, че употребата на ОО в случая била ПРАВОМЕРНА. Дали и той толкова разбира от право, или си прави пиар - е без значение. Въпросът е, че и той не е прав.

IVAN69 ви го написа много правилно, но няма кой да чете! Оставате с крайно грешни представи за материята, а стигнат ли нещата до съдебна зала - незнанието никога не е било, не е, няма и как да служи за оправдание.

От разбиране на стрелянето също сте далеч, но в крайна сметка не това е темата. Аз бях дотук, с наистина най-добри чувство и то.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 19:28       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Автоматчик
Автоматчик
Аватар

ubboto написа:
Дори и да си превишил пределите на неизбежната отбрана, на обвинение в УМИШЛЕНО убийство трудно ще се отиде, като накзателната отговорност там е лишаване от свобода до 5 години.

Верно ли???

Много моля някой от другите сериозни юристи във форума да обясни на колегата Уббото(щото на мен все не ми вярва), че убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана(чл. 119 от НК) си е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО...

Толкова за правните знания на колегата Уббото... Аз лично СЪМ ПОТРЕСЕН... ОТНОВО!

Сега си обяснявам невъзвожността му да разбере, защо умишленото причиняване на смърт, дори при евентуален умисъл, си е умишлено убийство... Това беше една друга тема, дето май трябва да я отворим отново...

Ето го чл. 115 от НК:

Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.

С други думи, умишлено ли е причинена смъртта - убийство е...

..........

Чл. 119. За убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Аз сега да попитам - някой от форума дали му се лежи САМО до 5 години в затвора??? Едва ли... Сигурен съм, че на никого въобще не му се лежи в затвора...

ubboto написа:
Какви екзекутори след нам' си там кой изстрел, к'ви фантасмагории!

А тука вече разбирам, че колегата Уббото, въобще не е чел съдебното решение за Лисичков...
Ако го беше чел, щеше да знае, че до третия изстрел съдът признава, че Лисичков не е превишил пределите на неизбежната отбрана...
Срещу Лисичов са двама - един с палка и един с нож... Лисичков вади пищова и почва да стреля... Три пъти прострелва нападателя с палката, като единия от изстрелите дори предизвиква проникване в лява гръдна област и в раневия канал се намират големи кръвоносни съдове... Но до тук - няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана...
Но, четвъртия изстрел е този, заради, който съдът се произнася, че са превишени пределите на неизбежната отбрана и Лисичков е осъден по чл. 119 от НК... За УМИШЛЕНО УБИЙСТВО!

Ето малко от решението:

"Както вече бе казано, фатален се явява четвъртият изстрел в шията, след който пострадалият е паднал на земята. Поредността на останалите три изстрела е неустановима, но поне единият от тях е реализирал проникване в жизнено важна част на тялото на С.- пронизващо нараняване в лява гръдна област отпред с изходна рана на гърба. Тъй като във входа на раневия канал се намират големи кръвоносни съдове на белия дроб, е последвал кръвоизлив, установен в лява гръдна кухина. Този изстрел, който в полза на дееца следва да се приеме,че е бил трети, е бил достатъчен за преустановяване на нападението. Другите увреждания са по-леки и опасността с тяхното нанасяне не би отминала. С възпроизвеждането на четвъртия изстрел, който е довел до падане на С. на земята и летален край, защитата е излязла от дължимите предели и вече не съответства на характера и опасността на нападението."

А това, че Лисичков е освободен от изтърпяване на наказанието е било на косъм да му се размине... Защото по съдебното решение има особено мнение на председателя на състава... Ако още един от съдебния състав е мислил, като председателя на състава, Лисичков щеше да си търпи наказанието... Ама то трябва да се чете, за да се знае...

...........

Виждам, че все по - забавна става тази тема!!! А, даже аз още не съм се включил в нея... Но, ще взема да се включа - аргументирано и сериозно...

Тука още се шегувам... Най - приятелски...

Jericho 941F 9x19
CZ 75B 9x19
SAR M1F 7,62x39

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 20:13       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Цитат:
Този изстрел, който в полза на дееца следва да се приеме,че е бил трети, е бил достатъчен за преустановяване на нападението.

Оръжейно болен, хайде сега виж, моля, как започвам предходния си пост—стреля се до преустановяване на непосредственото и противоправно нападение. Като същото както може да се преустанови и с 1 изстрел, така може и 10 да не стигнат.

Привел съм и казус по-назад: Почвам да стрелям терористично с “калашник” в тълпа на обществено място, също така съм и с бронежилетка (реални сценарии отвъд Голямата вода, които някой не може да ти гарантира, че няма да дойдат и при нас)… ще ме стреляш в крайниците като си броиш изстрелите, или ще се стремиш към незабавно неутрализиране на заплахата?

Да, при всички положения е в пъти по-добре след стрелбата да не остава труп, но както всичко в ситуация е 50/50 на късмет… същото важи и за евентуалния летален изход на ответната страна.

Паро Боксьора като го пушнаха лятоска—превишаване пределите на неизбежната отбрана с ЕДИН изстрел. Щото има труп, най-вероятно. Но, това вече си го преценява и решава съдът.

Но когато няма налице непосредствено и противоправно нападение—вредоносните ти действия вече не са под закрилата на института на неизбежната отбрана. Съответно употребата на ОО няма как да се приеме за правомерна, затова е и последвало обвинение в умишлено убийство за показно обесилия се миналата седмица полицай. Един изстрел и там, нали?

Сега, далеч съм от нивото на хора с опит в съдебна зала като ivan69 (ако някъде бъркам—да ме поправя), за мен обаче една с една ситуации трудно ще се случат напълно идентични, така че шаблонни решения няма, няма и как да има.

При всички положения, законовата рамка трябва много добре да се знае, като същата впоследствие се налага на всяка една конкретна ситуация. Въз основа на което се излиза и със съответното решение как да се действа в конкретната ситуация.

С Уважение,

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Ное 2024, 22:50       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Цитат:
Верно ли???

Много моля някой от другите сериозни юристи във форума да обясни на колегата Уббото(щото на мен все не ми вярва), че убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана(чл. 119 от НК) си е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО...

Оръжейно болен, къде в чл. 119 НК видя да фигурира определението УМИШЛЕНО (убийство)?! Там пише онова, което съм го споделил и в по-предходното си мнение: “лишаване от свобода до 5 години”.

Основният състав на умишленото убийство се съдържа в чл. 115 от НК, като там наказанието е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Превишаването на пределите на неизбежната отбрана е УМИШЛЕНО, когато е извършено “без уплаха или смущение”, а непредпазливото им превишаване съставлява непредпазливо убийство.

Наличието на уплаха или смущение пък води до изключване на наказуемостта и на престъплението изобщо.

============

Горещо бих адмирирал да поканите някой юрист (срещу заплащане, или на добра воля—ваш си бизнес) с процесуален опит в съдебна зала като колегата ivan69 тук, който на вас първо да ви разясни основните принципни положения.

Това би било в огромен плюс както за вас самите, така и за хората, които обучавате. Успех!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Дек 2024, 09:12       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Благодарим на всички за проявения интерес!
Благодарим на всички, които се записаха за участие в семинара!
Бихме се радвали да има повече коментари от хора, които са посетили семинара!
Не приемаме внушенията, че подхода бил рисков и т.н., изказани в темата от хора, които
очевидно не са запознати с това, какво е съдържанието на семинара.
Разбира се, всеки има право на мнение, но да се говори за нещо, което не се познава - не е
много коректно. Защото това са приказки „на ангро”. Такива ли са хората, които пишат тези неща?
Обичат да се изказват за неща, които не са им познати? Те си знаят...
Горещо им препоръчваме да посетят семинара и после да пишат. Тогава ще е коректно,
защото каквото и мнение да изразят, ще знаят за какво наистина става въпрос. И оценките им ще се
базират на факти и личен опит, а не на предположения.
И когато разберат за какво наистина става въпрос – мнението им ще е друго! Знаем го от
коментарите на вече участвалите в семинара! Всички са много благодарни, че са имали възможност
да чуят това, което сме подготвили.
Всъщност, една от основните идеи за провеждането на семинара е, че: „Мъдрият човек се
учи от грешките на другите”!
Не даваме готови рецепти, а коментираме вече станали неща, за които конкретни хора носят
наказателна отговорност. И най – важното е, че караме хората да почнат да се замислят за важните
неща при употребата на огнестрелно оръжие в България. Кои са „големите препъни камъни” и т.н.
Водим се и от римската максима: „Предупреденият е (наистина)въоръжен”.

С цел да има повече яснота, съобщаваме, че център за професионално обучение „Тера
Академи”, ще провежда събитията и обученията, които организира под бранда: Академия
„Сигурност”.
Съобщаваме също, че поради ремонт на стрелбището на ВИП-комплекса и Коледно-
Новогодишните празници, през декември има само една свободна дата за провеждане на семинар, но
за същата групата вече е запълнена от хора, които са се записали през ноември.
Продължваме със семинарите през януари 2025 година. Планираме да има поне 3 дати, като
същите ще бъдат конкретно уточнени в началото на януари и ще бъдат съобщени и тук. Всички,
които се запишат за участие в семинарите за януари, още през декември ще са на декемврийска цена –
160 лева, без включени боеприпаси. От януари цената ще е друга.
Относно поставени въпроси за провеждане на семинари в други градове, освен София,
съобщаваме, че Академия „Сигурност” има готовност да провежда такива, но за целта е необходимо
да има събрана група в съответния град и да има подходящо стрелбище и учебна зала към него,
където могат да бъдат проведени семинарите. Всъщност, най – добре би било хората, които имат
въпроси и желание семинари да бъдат проведени в други градове, да се обаждат на посочения
телефон в началото на темата и въпросите да бъдат изяснявани в по – бърз порядък, отколкото да се
пише.
Весели празници!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 09 Дек 2024, 20:28       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Снайперист
Снайперист

ubboto написа:
Дори и да си превишил пределите на неизбежната отбрана, на обвинение в УМИШЛЕНО убийство трудно ще се отиде, като накзателната отговорност там е лишаване от свобода до 5 години.
Оръжейно болен написа:
"Както вече бе казано, фатален се явява четвъртият изстрел в шията, след който пострадалият е паднал на земята. Поредността на останалите три изстрела е неустановима, но поне единият от тях е реализирал проникване в жизнено важна част на тялото на С.- пронизващо нараняване в лява гръдна област отпред с изходна рана на гърба. Тъй като във входа на раневия канал се намират големи кръвоносни съдове на белия дроб, е последвал кръвоизлив, установен в лява гръдна кухина. Този изстрел, който в полза на дееца следва да се приеме,че е бил трети, е бил достатъчен за преустановяване на нападението. Другите увреждания са по-леки и опасността с тяхното нанасяне не би отминала. С възпроизвеждането на четвъртия изстрел, който е довел до падане на С. на земята и летален край, защитата е излязла от дължимите предели и вече не съответства на характера и опасността на нападението."

Принциипно не лошо решение, но изцяло в контекста на "книжниците" в съдебната практика. Очевидно съдебният акт е постановен при непълнота на доказателствата и произволното им тълкуване. Възможни са и други хипотези. Смъртоносният изстрел в шията да е третият, а четвъртият да е в гръдният кош. По делото изобщо не е изследвана терминалната балистика на оръжието и боеприпасът и не е отговорено категорично на въпросът - след изстрела в шията могъл ли е нападателят да остане прав и да направи дори и една крачка към Лисичков. Ако такава крачка след последният изстрел е имало и е била направена никакво превишаване на пределите на неизбежната отбрана няма, щото нападението не е спряло от третият изстрел и четвъртия е нужен. Това обсъждане съдията го е чепкал с дни и месеци, а Лисичков е действал в рамките на 2 - 3 секунди. Та понеже е трябвало да оправдаят Лисичков, поради правомерна неизбежна отбрана, а пък не им се е искало са го решили делото соломоновски - Лисичков освободен от наказателна отговорност, но осъден да плаща обезщетение/кръвнина/.
Апропо Лисичков не е осъден за деяние - убийство. Да съдът казва убил е, но не го е сторил умишлено, ерго няма престъпление, защото законът не прогласява това деяние за наказуемо.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Дек 2024, 14:50       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Принципно похвално начинание, тъй като е добре да се чуе различна гледна точка.
Идеята не е нова и мисля, че подобни курсове са правени още преди 10-на години. Има много теми, вр които са разисквани тези неща във форума.
Като човек, който се интересува мога да кажа че съм прочел, проучил и анализирал доста съдебни дела по темата. Те са свободно достъпни и всеки може да се запознае с тях. Два от случаите, които са най-показателни са този от бл. 634 във Връбница, София, където човека беше нападнат от 2.ма или 3 души, свален на земята, и беше произвал 2-3 изстрела, като беше ранил единия нападател. Оправдаха го. Вторият беше от някакво село, човек пак нападнат и заплашван от 2-3, опитал да избяга, отстъпвал, но в крайна сметка беше стрелял, присъдата беше оправдателна с мотива, че се е опитал да избегне конфликта ,но не е имало друг начин да се защити. Преразказвам по памет. С Лисичков и броенето на изстрелите там вече е ясно, че съда не прецени обективно нещата.
Да добавя и доктора от Пловдив, когото оправдаха за стрелбата и убийството на крадеца.
На интересуващите се и на участвалите в курса ще препоръчам две неща: Да приемат наученото осмисляйки го критично; и да разберат, че знанията от 2 часа лекция и 3 часа занятия не се превръщат автоматично в умения. В реалността нещата стават толкова бързо, внезапно, брутално и неочаквано, че последното, за което мислиш са юридическите тънкости. В критична ситуация човек прави това, което е тренирал до такава степен, че е станало инстинктивно.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Дек 2024, 10:30       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Автоматчик
Автоматчик
Аватар

ivan69 написа:
Принциипно не лошо решение, но изцяло в контекста на "книжниците" в съдебната практика. Очевидно съдебният акт е постановен при непълнота на доказателствата и произволното им тълкуване. Възможни са и други хипотези. Смъртоносният изстрел в шията да е третият, а четвъртият да е в гръдният кош. По делото изобщо не е изследвана терминалната балистика на оръжието и боеприпасът и не е отговорено категорично на въпросът - след изстрела в шията могъл ли е нападателят да остане прав и да направи дори и една крачка към Лисичков. Ако такава крачка след последният изстрел е имало и е била направена никакво превишаване на пределите на неизбежната отбрана няма, щото нападението не е спряло от третият изстрел и четвъртия е нужен. Това обсъждане съдията го е чепкал с дни и месеци, а Лисичков е действал в рамките на 2 - 3 секунди. Та понеже е трябвало да оправдаят Лисичков, поради правомерна неизбежна отбрана, а пък не им се е искало са го решили делото соломоновски - Лисичков освободен от наказателна отговорност, но осъден да плаща обезщетение/кръвнина/.
Апропо Лисичков не е осъден за деяние - убийство. Да съдът казва убил е, но не го е сторил умишлено, ерго няма престъпление, защото законът не прогласява това деяние за наказуемо.

Много съм разочарован от този пост на колегата Иван 69. Изключително повърхностни разсъждения в стил махленски разговор!
Как е възможно сериозен юрист да напише нещо такова???
Показва явно неразбиране на правната материя и начина, по който работи съдебната система.
Прочитайки горния цитат – за мен колегата Иван69 много рязко изчезна от списъка на сериозните юристи... С такива пропуски и разсъждения, няма как да има адекватно правно мислене и анализ!!
Но ще се обоснова по – подробно защо мисля така! Изречение по изречение от неговия пост...
ЧЕТЕТЕ ДОКРАЯ! ЩЕ ВИ Е ИНТЕРЕСНО!!!
Да започнем отзад напред... Твърде важно е!

ivan69 написа:
Да съдът казва убил е, но не го е сторил умишлено

АМА ВЕРНО ЛИ НЕ ГО Е СТОРИЛ УМИШЛЕНО???

Хайде да видим какво казва Върховния касационен съд в своето решение по случая Лисичков... Дали е УМИШЛЕНО???
Ще копирам и пусна точен цитат от съдебното решение... Всеки може да си го провери решението на ВКС. Четете първото изречение от цитата:

„То се дължи за отнет по престъпен начин човешки живот- умишлено. Водим от изложените съображения, Върховният касационен съд, Второ наказателно отделение:
Р Е Ш И :
ИЗМЕНЯВА решение № 57/02.05.11 г.,постановено от АС-Бургас по В.Н.Д. 45/11 г.,като: На основание чл.12,ал.4 НК подсъдимият П. Д. Л. не се наказва за извършеното от него престъпление по чл.119 НК. ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата част.
РЕШЕНИЕТО е окончателно. ПРЕДСЕДАТЕЛ: /О.М./ [подпис] ЧЛЕНОВЕ: 1. [подпис] 2. [подпис]”

И кво стана сега? ВКС казва – УМИШЛЕНО Е...!!!

Колегата Иван 69 казва, че НЕ Е УМИШЛЕНО...

Еми аз НЯМАМ ДУМИ!!!!

Само се чудя на какво се дължи това несъответствие...
Дали колегата Иван 69 не е чел и не знае, а е писал НАИЗУСТ...
Или е чел и знае, но нарочно иска да заблуждава форумната аудитория... Което е още по – лошо!!!
Мисля, че колегата Иван 69 дължи извинение на форумната аудитория... Ако е човек с достойнство е редно да го направи!!!

ivan69 написа:
Принциипно не лошо решение, но изцяло в контекста на "книжниците" в съдебната практика.

"книжниците", казваш... Как се предполага да разграничаваме кои съдии са „книжници” и кои - не?
Хайде сега да се върнем към реалността и да я коментираме такава, КАКВАТО Е!
Какви очакваме да са всички членове на съдебните състави? Командоси с 15 години боен опит в СОБТ с поне 10 престрелки зад гърба си?? Очевидно, че това няма как да стане... Те са си просто съдии...

Всъщност, съдиите имат съвсем други функции... Трябва да могат добре да анализират всички събрани в кориците на делото доказателства и да направят сериозен анализ на това, което е събрано, за да вземат решение по т.нар. „вътрешно убеждение”... При положение, че винаги има две страни в едно съдебно производство, винаги едната, а често и двете няма да са доволни от присъдата/решението на съда... Но съдът не трябва да се интересува от това кой ще е доволен, а от това какви са доказателствата и каква е обективната истина, доколкото е възможно да се установи... И справедиво да оцени извършено ли е престъпление и каква присъда е справедлива според доказателствата по делото!!!

Та, идеята е да приемаме съдът такъв, какъвто е... Съдебните решения не се коментират, а се изпълняват...

Ако нещо не ни се харесва – да вземем необходимите мерки да не стигаме до съд... Нали така?? Има какво да се направи!! Особено при евентуална употреба на огнестрелно оръжие!!! Адекватно, като за България обучение, адекватни навици, внимание и т.н.

От всички съдебни решения и присъди, които съм прочел, свързани с употреба на оръжие, имам много ясно формирано убеждение... Не са ни виновни съдиите, които често сме свикнали да обвиняваме... Просто, НИЕ с пищовите ТОЛКОВА СИ МОЖЕМ! Не знаем много неща, свързани с правомерната употреба на оръжие, не искаме да се учим, мислим, че всичко си знаем и ако стане проблем – ама той съдията е виновен... АМА ВЕРНО ЛИ??

Това, че не разбираме българското право си е наш проблем! Гледаме твърде много филми, клипчета в Тубата и очакваме законите да са същите като в „Дивия запад” или както в „Отвъд голямата вода”... Еми не са... Сори!

Та, важно е познаваме конкретната правна реалност в България и да се опитаме да разберем тук какви са нещата... А те масово не се знаят!
И се почват едни: „Ама те, там – „Отвъд Голямата вода” можели незнам си какво си...” И правели с пищовите незнам-си какво си...
Ами да се събудим и да осъзнаем, че тука сме в България! И „книжниците” си вършат работата, според българските закони и това с какви доказателства по конкретното дело могат да се запознаят и да анализират.
Та, „книжниците” са се произнесли на база доказателствата по делото... Толкова!

Да, „Отвъд Голямата вода” такава стрелба, като на Лисичков, вероятно щеше да е законна... Даже и още 10 патрона да беше изстрелял, вероятно пак щеше да е законна...

Но в България е друго...

Всеки ЕДИН изстрел може да се смята за ОТДЕЛНО правно действие, с което се нанася различен вредоносен резултат... А причинения вредоносен резултат може да има ПРЯКО значение към това кога съдът би сметнал, че е завършило нападението или дали сме превишили неизбежната отбрана... Защо е така??

Ами ако на база медицистка експертиза или друго доказателство по делото, съдът има вътрешното убеждение, че нападението е приключило, защото нападателят не е боеспособен и не може да нанесе повече вреди, то всеки един изстрел след този момент превишава необходимото и се явява извън закона...

Давам един малко странен пример, но мисля, че ще бъда разбран правилно...
Двама боксьори се боксират на ринга... единият получава повече удари... в един момент боксовият съдия преценява, че този, който е отнесъл повечето удари вече е небоеспособен... Съдията отива и го гушка... И мача приключва...! Защо приключва? Защото боксовият съдия е преценил, че бидейки небоеспособен, единият от състезателите нито е логично, нито е хуманно да получава повече удари... Е, ако обаче другият боксьор не се съобрази и продължи да удря този, който е небоеспособен? Това коректно ли е и законно ли е?? Дори само един тежък удар да му нанесе, може да му причини фатални вреди... Горе – долу по подобен начин стоят нещата и при делото на Лисичков... Той се явява този с удара в повече, след като съдията е прекратил мача... Само, че съдебните състави се произнасят не в реално време, както при бокса, а след това – при съдебния процес и на база изследване на всички доказателства в кориците на делото...

Разбира се, при Лисичков изстрелите са били много бързи - един след друг... И някой би си казал – е кво толкова – където са 3 там са и 4, там са и 5 или 6... Е, да, НО СЪДЪТ ЯВНО НЕ МИСЛИ ТАКА... И вместо да се критикува съда, (което е без никакво значение в практически план – това няма да промени решението) е важно да се разбере какво точно има предвид съдебния състав, за да сме подготвени за подобни ситуации...

А това най – общо казано е следното: Когато се защитаваш с най – интензивното средство – пистолет, а нападателят е само с палка, трябва да си много прецизен с употребата на оръжието... Един изстрел в повече може да е проблем...

И още нещо: Ако един нападател е прострелян три пъти – като има изстрел в белия дроб с масивна кръвозагуба(белия му дроб се пълни с кръв, почва да не може да диша добре, пада му кръвното и му причернява) и изстрели в дясно рамо и лява предмишница(след трите изстрела нападателят вероятно вече е стресиран и почти оглушал от шума), то такъв нападател какви точно тежки поражения може да ти причини с палката, която му е в простреляната ръка? Едва ли ще може да замахне силно! Та да можеш да обосновеш още един изстрел В ЗОНА НА ПОРАЖЕНИЕ, в която със сигурност(или почти сигурно) ще му причиниш смърт... А ако отстъпиш крачка – две назад, този с палката едва ли ще успее да те стигне...

Всъщност, предполагам, че е възможно дори и при такива наранявания нападател да успее да събере сили(докато го държи адреналина) за един последен удар, с който да опита да счупи черепа на нападнатия... Но това мнение ЯВНО не се споделя от съда, при анализа на НАЛИЧНИТЕ по делото ДОКАЗАТЕЛСТВА.... Това е ВАЖНО да го имаме предвид!!! Да си правим сметката как разсъждават съдиите...

Да се запитаме и нещо друго... До колко адекватно и тактически правилно е действал Лисичков???
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ЛИСИЧКОВ!!! ОЩЕ МНОГО ДЪЛГИ ГОДИНИ!!! ДА МЕ ИЗВИНЯВА, ЧЕ ЧЕСТО ГО СПОМЕНАВАМ, НО СЛУЧИЛОТО СЕ С НЕГО И РЕШЕНИЕТО НА СЪДА Е МНОГО ВАЖНО ЗА ХОРАТА, НОСЕЩИ ОРЪЖИЕ!
Защо когато към него се насочват/нападат двама души, (определяни от съда като: „двама много едри и значително помлади мъже”), единият без оръжие, но другият с нож в ръката, Лисичков вади палка, а не пистолета?? Ако беше извадил пистолета, щеше да има комфортна дистанция до нападателите и възможност да стреля. Ако им беше пуснал по един(или два) изстрела в подбедриците, докато се приближават към него (А ТОВА ПРИБЛИЖАВАНЕ СИ Е НАПАДЕНИЕ), то нападението лесно щеше да приключи, без да има причинена смърт...

А той е решил да се „дуелира” с тях с палка... И като му я отнемат посяга за пищова... Но вече ситуацията е „тяло в тяло”... Много не можеш да контролираш зоните на поражение и броя на изстрелите, като си „тяло в тяло”... Както знаем пищова не е препоръчително оръжие за от 50 – 60 сантиметра... „С пищов на кръста в бой не се влиза” – кой упорито го повтаря това?? И е много ПРАВ! Колегата Уббото!!! АДМИРАЦИИ!!!

Защото, когато закъснееш с ваденето на оръжието, това е СЕРИОЗНА предпоставка нещата МНОГО да се объркат, включително и в юридически план...

Кел файда, че правиш сплитове по 0,20 от секундата, като губиш 4 – 5 или 10 секунди, защото се чудиш дали да вадиш или не... Или да вадиш палката... А се ЧУДИШ, когато НЕ МОЖЕШ да си направиш адекватна преценка... АДЕКВАТНАТА ПРЕЦЕНКА, често зависи от ДОБРИТЕ правни знания...! Които много хора с оръжие НЯМАТ!

Обратното - когато си извадил навреме оръжието, имаш възможност да контролираш ситуацията и да си осигуриш малко повече време и дистанция при нападението... А това е много важно! Хем да оцелееш, хем и да можеш да действаш ПРАВОМЕРНО!
Ако Лисичков беше извадил по – рано пистолета, нямаше да му се налага да прави изстрели „тяло в тяло”... И вероятно нямаше да има труп... И според мен, това на 90-95 % би се приело за неизбежна отбрана... А дори да не се приемеше(няма причина за това – все пак има нападение) за неизбежна отбрана, то Лисичков щеше да е причинил вероятно само леки телесни повреди... За изстрелите в подбедриците имам предвид...

Това и съдът го коментира. Че нападението е можело да бъде отразено, без да се причинява смърт. Цитат от решението:
„Видно от мотивировката на първостепенния и второстепенния съдилища, за тях е безспорно, че подсъдимият е могъл да избегне нападението от страна на С. по друг начин, като не се стига до умъртвяването му.”

Ами да... И според мен е могъл да спре нападението, без да причинява смърт... Но е трябвало още като се приближават нападателите, от дистанция да извади пистолета и да бъде активен в отразяването на нападението... Но той е избрал палката... Защо е избрал това действие? Дали го е било страх, че ако направо извади пистолета ще е проблемно, от гледна точка на това, че той ще е с пистолет, а го нападат двама – единия с нож, а другия без оръжие...?? (Затова е важно да се знае, ако извадиш в такава ситуация и употребиш оръжие, това проблем ли е от юридическа гледна точка...)

Ако не е тази причината, защо Лисичков се бави с пистолета??? Нали е застрашен!!
Та, ако имаме притесненията, как съдиите ще разглеждат дадена ситуация, по – добре е предварително да имаме адекватна идея как те, според съдебната практика разглеждат нещата...
Иначе, само ще си коментираме „книжниците”...

Да го кажем ясно! Нито един от трите съдебни състава не смята, че има правомерна неизбежна отбрана в случая с Лисичков! Всички съдебни състави приемат, че е извършено престъпление по чл. 119 от НК – убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана... Просто последния съдебен състав – този на ВКС приема да приложи ал. 4 от чл. 12 НК и не наказва Лисичков...

А, убийството - по чл. 119 от НК, въпреки мнението на колегата Уббото, си е умишлено...
Като по скоро може да се приеме, че е евентуален умисъла, в този конкретен случай, ако някой това го интересува... Преди време бях писал в друг пост, че хората с оръжие масово не разбират какво означава евентуалният умисъл... Но пък съдът го разбира много ясно този въпрос... И последиците от това неразбиране си остават за хората с оръжие, а не за съда....
Едно от нещата, които подробно обясняваме на семинара е именно евентуалния умисъл...

ivan69 написа:
Очевидно съдебният акт е постановен при непълнота на доказателствата и произволното им тълкуване.

ОЧЕВИДНО!!!??????

Това как точно го разбра, колегата Иван69, че съдебният акт е постановен при непълнота на доказателствата ???!!!
ЧЕТЕ делото ли??? Запозна се С ВСИЧКО, което е МЕЖДУ КОРИЦИТЕ НА ДЕЛОТО ЛИ???

Защото АКО НЕ Е, това е крайно НЕКОРЕКТНО изказване!!! „Говори” за това, че някой(ТОЙ) е свикнал да си говори ей така – НАИЗУСТ... А, това никой сериозен юрист не го прави!!!

А за ПРОИЗВОЛНОТО тълкуване на доказателствата по делото??
Да напомня, че това дело е минало през Бургаски окръжен съд, Бургаски апелативен съд и Върховен касационен съд!!!
За кой точно съдебен състав от горепосечените съдилища колегата Иван 69 има предвид, че произволно е тълкувал доказателствата?? Или всички???

Особено пък едно дело, когато се разглежда във ВКС, там нещата са много сериозни и съдиите са наистина на много високо ниво!!!
Така, че смятам, че колегата Иван 69 тук пише НАИЗУСТ!!!

Три различни съдебни състави от по трима души съдии, ВСИЧКИТЕ ли да са направили „произволно тълкуване на доказателствата” по делото???
Това е ПОВЕЧЕ от НЕСЕРИОЗНО! Никой сериозен юрист не би твърдял подобно нещо...!!!

ivan69 написа:
Възможни са и други хипотези. Смъртоносният изстрел в шията да е третият, а четвъртият да е в гръдният кош.

ХА-ХА-ХА!!!
Възможно е и утре комета да удари земята...

Колега Иван69, ти въобще чете ли съдебното решение по това дело??

По делото ясно е установено, че четвъртият изстрел е този в шията... Невъзможно е да се установи поредността на останалите три изстрела... Това ясно го пише в решението! Пак питам – чете ли го? За да е написано така съдебното решение, явно има ДОСТАТЪЧНО доказателства, които да обосноват решението...

А ти си решил да ни занимаваш с ПРИКАЗКИ по КАРТИНКА... Възможно било...!!!
Ама те - решенията и присъдите се произнасят на база доказателства в кориците на делото... Това всеки сериозен юрист го знае! Щом и ВКС приема, че четвъртия изстрел е този в шията, какво има да се обсъжда???

Това, че си решил да занимаваш форумната аудитория с разсъждния от типа: „Ама, то можело и да е друго” си е изцяло твое виждане... Но не коресподира с установеното по делото на база анализ на доказателствата...!!!
Това последното – да ни разказваш разказ по картинка – сериозните юристи не го правят!!!

ivan69 написа:
По делото изобщо не е изследвана терминалната балистика на оръжието и боеприпасът и не е отговорено категорично на въпросът - след изстрела в шията могъл ли е нападателят да остане прав и да направи дори и една крачка към Лисичков.

Пак да те попитам – ЧЕЛ ЛИ СИ ЦЯЛОТО ДЕЛО – всичко, което има в кориците на делото???
Защото, ако не си, откъде знаеш какво е изследвано и какво не е изследвано?? И това твойто – отново са приказки НАИЗУСТ! Разказ по картинка...
Може да си го чел цялото дело, ако си участвал в някакво процесуално качество(и то не какво да е процесуално качество) в цялото дело или на даден етап от делото....
Но, ако си участвал, предполагам, че въобще нямаше да коментираш това съдебно решение и това дело... Просто така щеше да направи всеки един сериозен юрист!

Щом го коментираш, значи не си участвал в делото по някакъв начин. Щом не си участвал, значи няма как да знаеш какво точно има в кориците на делото. Щом не знаеш какво точно има в кориците на делото, значи пак говориш НАИЗУСТ! Разказ по картинка... А това е НЕСЕРИОЗНО!!!

ivan69 написа:
след изстрела в шията могъл ли е нападателят да остане прав и да направи дори и една крачка към Лисичков

Е, хайде де... Това го пише в решението... След четвъртия изстрел жертвата пада на земята...

ivan69 написа:
Ако такава крачка след последният изстрел е имало и е била направена никакво превишаване на пределите на неизбежната отбрана няма, щото нападението не е спряло от третият изстрел и четвъртия е нужен.

Ако ТОВА... Ако ОНОВА...
Ама нали има решение вече... Съдът се е мотивирал! Каква крачка ти се присънва??
И защо решаваш, че ако е имало крачка, то нападението е продължавало??

Кой тук е БУКВАЛИСТ и е от "книжниците"???
Това, че някой дето е прострелян три пъти е направил една крачка към някого(А ТОЙ НЕ Е), непременно не означава, че трябва да бъде спрян с още един изстрел...
Защото този с крачката може да е „ходещ труп” и практически да не може да нанесе вреди на нападнатия... Тогава нападнатия как ще обоснове защо нанася още ненужни вреди???

Защото защитата е правомерна, докато нападението продължава, но нападението означава възможноста да нанесеш още вреди... Съдът много ясно обосновава в решението защо смята, че нападателя след третия изстрел вече не може да нанесе вреди, които да обосноват още един изстрел...
Явно и тук решението не си го чел...

Голяма заблуда, за всички (дори за някои учили право – не казвам юристи) е това да смятат, че този, който се защитава ОПРЕДЕЛЯ кога нападението е завършило...

Това го решава само и единствено съдът на база на доказателствата по делото – свидетелски показания, експертизи, записи от камери и т.н.

Версията на този, който е стрелял е само защитна версия на един подсъдим... Така гледа съдът на думите на този, който е нанасял вредите. Щото Лисичков е стрелял 4 пъти в човек... Разследван е за убийство... Ясно за всички съдебни състави е, че той е подсъдим и има право да си изгражда защитна версия относно това кога според него е завършило нападението...

Та, мисълта ми е да не се заблуждаваме – съдът решава кога е завършило нападението, на база доказателствата по делото... В случая на Лисичков, съдът е решил, че след третия изстрел нападателят не е могъл ефективно да продължава нападението и да нанася вреди, които да обосноват 4-ти изстрел...

Мога само да предполагам, че вътрешното убеждение на съда кога е прекратено нападението се базира на задълбочена съдебно – медицинската експертиза, която вещото лице – медик е защитило в разпит пред същият този съд. Може би съответния доктор блестящо е защитил пред съда, тезата си, че след третия изстрел нападателя вече не е бил боеспособен и не е можел да нанесе вреди, които да обосноват още един изстрел... И вероятно съдът се е съобразил с тази експертиза... ТОВА МОГА САМО ДА ГО ПРЕДПОЛАГАМ ДЕ!

А това, че Иван69 си разсъждава, че ако е имало още една крачка на нападателя към стрелеца, четвъртия изстрел щял да бъде нужен си е само негово виждане... Не е правно релевантно и не е установено от доказателствата по делото...

ivan69 написа:
Това обсъждане съдията го е чепкал с дни и месеци, а Лисичков е действал в рамките на 2 - 3 секунди.

Това наистина е махленски коментар... !!! За съдията и трите секунди...

„СЪДИЯТА”???? „ГО Е ЧЕПКАЛ”...????

Сериозните юристи не говорят така... Не мислят по този начин...

Хайде пак да напомним, че не е един съдия... Три различни съдебни състава от три различни съдилища... 9 души...!!! И по делото всъщност е хвърлен много труд, за да се мотивира решението, което е взето!

А тази тема ми е любима! Как случка за 2-3 секунди после съдиите по делото я разглеждали с месеци!!!

Е, така де... Как да е иначе?? Някой да очаква цялата извършена работа по едно дело да се извърши за секунди и минути... ??? Ясно, че е необходимо съответното технологично време, за да се съберат доказателства по съответния законов ред... Да се анализират, да се вземе решение и т.н. Така, че на всеки с оръжие трябва да му е ясно, че делото ще е дълго...

А пък това, че при нападение се действа в дефицит на време, на кой не му е ясно?? Нещата се развиват точно за секунди... То, затова е важно как точно се обучаваме, какви навици си изграждаме и какво точно знаем в тактически и юридически план, за да може адекватно да реагираме на нападение... Ако някой не му е кеф, че може да му се наложи за секунди да трябва да отрази нападение, а пък съдебните състави, ще имат месеци да разглеждат, анализират какво точно се е случило на база събраните по делото доказателства и да постановят присъда или решение, то може да си върне пищова и да си стои в къщи...

Ако, обаче сме взели решение, че НИ Е НЕОБХОДИМО да се защитаваме с огнестрелно оръжие, ПОРАДИ ОПРЕДЕЛЕНА ПРИЧИНА, то трябва да приемем, че трябва да сме адекватни с оръжието в дефицит на време, така че хем да оцелеем, хем и да не получим присъда, заради това, че сме прЕдобрили нещата, докато оцеляваме...

Но за това – да се защитим адекватно в дефицит на време, но и да не получим присъда са необходими усилия... МНОГО!

Но дали всички с огнестрелно оръжие за самоотбрана полагат усилия, за да са адекватни в ситуация и да успеят??

Бих казал, че най – общо има два(със съответните вариации) типа хора, които носят оръжие...

Едните само разнасят(някой от тях даже не носят, а си ги държат по касите и много рядко ги вадят), не стрелят кой знае колко много и такива хора много трудно, ще се защитят адекватно с оръжие...

Вторият тип стрелят много, което е добре! Правят тренировки, ходят на състезания, стрелят дрилове и наистина боравят адекватно с оръжието... Със сигурност ще успеят да се защитят при нападение... Стига да внимават и да успеят да извадят на време, а не да се чудят „да вадя ли, да не вадя ли...?”
Проблема при такъв тип хора е (в зависимост от вида на нападението), че при по – голяма част от случаите, най – вероятно е възможно да превишат необходимите предели на неизбежната отбрана... Това е така, ЗАЩОТО ПОДГОТОВКАТА ИМ СЕ БАЗИРА и навиците им се изгражат НА БАЗА УПРАЖНЕНИЯ, СЪЗДАДЕНИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ, В КОИТО ПРАВНАТА РАМКА И КРИМИНОГЕННАТА ОБСТАНОВКА СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ... И в тези други държави са позволени неща, при защита с оръжието, които в България могат да донесат присъда... МОЖЕ БИ НЕ ГОЛЯМА, НО ПРИСЪДА...!

Защото в България повечето убийства са причинени не при престрелка и не от активен стрелец, а от нож, палка, метална тръба, или от удари с ръце и крака... А човек с оръжие е необходимо да може да се защити срещу такива нападения, без да превишава пределите на неизбежната отбрана...

Кел файда, че носиш оръжие, ако не смееш да извадиш и двама невъоръжени те пребият до смърт или те инвалидизират... Или те подпука някой с палката...

Да си спомним убийството на надзирателя Янко Янков в Красна поляна, пребит с метални тръби, защото са го поръчали хора от затвора... Ако си носеше пищова и внимаваше, сигурно още щеше да е жив...

Но на такива – невъоръжени или с палки(както при Лисичков) ако им резнеш по един дрил(щото такива са ти навиците – само това стреляш и е доведено до автоматизъм) и им разпробиеш сърцата... Еми много е вероятно да превишиш...!

В резюме, нека кажем две важни неща:
АДЕКВАТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ПО САМООТБРАНА С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ ЗАПОЧВАТ МНОГО, МНОГО ПРЕДИ ЦЕВТА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КОБУРА...

АДЕКВАТНАТА ТАКТИКА ЗА САМООТБРАНА С ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ СЕ БАЗИРА НА РАЗБИРАНЕ НА ДВЕ МНОГО ВАЖНИ НЕЩА:
1.ДОБРО ПОЗНАВАНЕ И ПРАВИЛЕН АНАЛИЗ НА ПРАВНАТА РАМКА В БЪЛГАРИЯ;(за разбирането на правната рамка най – важна е съдебната практика. НК и лекциите от трети курс по Наказателно право няма много да помогнат)

2.ДОБРО ПОЗНАВАНЕ И ПРАВИЛЕН АНАЛИЗ НА КРИМИНОГЕННАТА ОБСТАНОВКА ПАК В БЪЛГАРИЯ(кой, с какво и по какъв начин евентуално ще те напада)

И си мисля, че понеже интрукторите по стрелкова подготовка в България МАСОВО НЕ СА НАЯСНО с горните две неща, това което правят е да ВЗИМАТ НАГОТОВО упражнения и дрилове ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ (И ЧУЖДИ ПРАВОЗАЩИТНИ СЛУЖБИ ИЛИ ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ), където правната рамка и криминогенната обстановка са много различни от България. И това може да е една от важните причини, поради които биха могли да станат някои от проблемите при употреба на огнестрелно оръжие за самоотбрана, тук в БЪЛГАРИЯ... Да се прЕдобри употребата...

По стрелбищата често виждам хора да стрелят зад укрития или през малки изрязани прегради в укритията и какви ли не други упражнения, създадени за ТАКТИЧЕСКИ екипи...

Еми за 15 години, колкото пъти да съм вадил оръжие срещу човек на улицата, никога е нямало време да ида зад укритие... А съм бил прав срещу човека, който ме напада или който оказва съпротива при задържане...
Мисълта ми е, че масово се стрелят неща, които почти сигурно няма да потрябват при употреба на оръжие от законовъоръжен гражданин... А важните неща не се знаят и не се тренират...!

ivan69 написа:
Та понеже е трябвало да оправдаят Лисичков, поради правомерна неизбежна отбрана, а пък не им се е искало са го решили делото соломоновски

А тук пък съм повече от ОЗАДАЧЕН!!!

Три различни съдебни състава, от три различни съдилища...

Как така: „Е ТРЯБВАЛО”, „А ПЪК НЕ ИМ СЕ Е ИСКАЛО”...

Кой може да въздейства на три различни съдебни състави??? И как да им въздейства??
Съдебните състави се произнасят, както си решат! На база доказателствата по делото, разбира се!!!

ПАК ДА НАПОМНЯ!

Нито един от трите съдебни състава не смята, че има правомерна неизбежна отбрана по чл. 12, ал. 1 от НК, в случая с Лисичков! Всички съдебни състави приемат, че е извършено престъпление по чл. 119 от НК – убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана...

Така, че „Е ТРЯБВАЛО”, пък „НЕ ИМ СЕ Е ИСКАЛО” са приказки ЗА НАИВНИЦИ... Абсолютно в махленски стил...

Съдът не работи на база: „АБЕ ТРЯБВА, АМА НЕ ЩА...”!!!!

А „поради ПРАВОМЕРНА неизбежна отбрана”???
Това кой го казва??? Колегата Иван 69 ли го реши, че е правомерна??? По законите „Отвъд голямата вода” може и да е така... Но в БЪЛГАРИЯ от три различни съдебни състава нито един не оправдава подсъдимия на основание чл.12, ал 1 от НК – поради Неизбежна отбрана...

Да го кажем ясно!!!
Това, дали има правомерна неизбежна отбрана може да го решава само съдът, на база на доказателствата по делото... И той вече го е решил делото!!! Кой каквото и да си мисли друго – е само мнение по въпроса...

Та толкова за колегата Иван 69! Видно от гореизложеното, аз вече НЕ МОГА да го приемам за СЕРИОЗЕН ЮРИСТ!
Но това си е МОЯТА преценка! Останалите хора, може да не я приемат! Как беше? – „Всеки сам си преценя...!”

ubboto написа:
Горещо бих адмирирал да поканите някой юрист (срещу заплащане, или на добра воля—ваш си бизнес) с процесуален опит в съдебна зала като колегата ivan69 тук, който на вас първо да ви разясни основните принципни положения.

Колегата Уббото, май ще трябва да коригира това изказване за колегата Иван 69. Май той трябва да се учи от нас, а не ние от него...

Всъщност аз ЗНАМ защо на колегата Уббото му се иска ДА НИ ПОДХЛЪЗНЕ така, но това ще остане за друг пост...

За този като финал ще кажа следното:
Аз може да не съм най – сериозният юрист, но по отношение на правната рамка и последиците при употреба на огнестрелно оръжие съм доста в час! От 15 години се занимавам сериозно с тези теми!! Прекарам съм десетки и стотици часове, за да чета и да разговарям със сериозни юристи, които наистина ги разбират нещата... Та, затова и аз съм се научил...

А желанието ми да се науча дойде от ЗОР... От нужда!!!

Всичко започна през далечната 2010 година, когато за първи път ми се наложи да извадя пистолет срещу човек на улицата и за малко щях да го застрелям...

Тогава осъзнах, че с тази ми професия вероятно отново може да ми се наложи да извадя и употребя огнестрелно оръжие, за да си защитя живота и здравето, А МИ БЕШЕ МНОГО ВАЖНО - ТОВА, ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАЩИТЯ И ЩЕ ОЦЕЛЕЯ, ДА НЕ ГО „ПЛАТЯ” С НЯКОЛКО ГОДИНКИ...

Така, че ми беше важно МАКСИМАЛНО ДОБРЕ да си изясня цялата картинка относно правомерната употреба на огнестрелно оръжие, ТУК - в БЪЛГАРИЯ, а не в „Дивия запад”!!! И мисля, че го направих... Най – малкото, от 15 години оцелявам по улиците, с оръжие в ръка... БУКВАЛНО! Защото много пъти ми се е налагало да вадя оръжие в критични ситуации.

Всичко, което съм написал в този пост е мое лично мнение. Не представлявам никоя държавна институция или гражданска организация с мнението си. Написаното по горе не представлява правен съвет, нито съвет за действие. Напомням, че всеки гражданин носи лична отговорност за всичко, което прави с огнестрелно оръжие и боеприпаси и е длъжен стриктно и точно да спазва разпоредбите, които регламентират дейностите с огнестрелно оръжие и боеприпаси.

П.С. Нищо лично към колегата Иван 69! Не го познавам човека. ЖИВ И ЗДРАВ ДА Е!!! ИЗВИНЯВАМ МУ СЕ, ако съм го засегнал по някакъв начин!!!
Просто в последния си пост в тази тема е написал неща, който не са на ниво сериозен юрист!!! Мисля, че обясних защо смятам така...
Но пък това си е мое мнение... Може и да не съм прав...

Jericho 941F 9x19
CZ 75B 9x19
SAR M1F 7,62x39

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Дек 2024, 17:04       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

offtopic:

Както казваше моят научен ръководител по агрономство: когато цитираш един човек повече от 15 пъти, той ти става съавтор в статията.

Тук името на грешният ivan69 е споменато 25 пъти и верно няма НИЩО ЛИЧНО :D

Весели празници !

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 23 Дек 2024, 20:33       Заглавие:  Re: Стрелкови семинар "неизбежна отбрана"

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Оръжейно болен написа:
АМА ВЕРНО ЛИ НЕ ГО Е СТОРИЛ УМИШЛЕНО???

Хайде да видим какво казва Върховния касационен съд в своето решение по случая Лисичков... Дали е УМИШЛЕНО???
Ще копирам и пусна точен цитат от съдебното решение... Всеки може да си го провери решението на ВКС. Четете първото изречение от цитата:

„То се дължи за отнет по престъпен начин човешки живот- умишлено. Водим от изложените съображения, Върховният касационен съд, Второ наказателно отделение:
Р Е Ш И :
ИЗМЕНЯВА решение № 57/02.05.11 г.,постановено от АС-Бургас по В.Н.Д. 45/11 г.,като: На основание чл.12,ал.4 НК подсъдимият П. Д. Л. не се наказва за извършеното от него престъпление по чл.119 НК. ОСТАВЯ В СИЛА решението в останалата част.
РЕШЕНИЕТО е окончателно. ПРЕДСЕДАТЕЛ: /О.М./ [подпис] ЧЛЕНОВЕ: 1. [подпис] 2. [подпис]”

И кво стана сега? ВКС казва – УМИШЛЕНО Е...!!!

Оръжейно болен, безспорно е хубаво да се четат съдебни решения по темата, но при теб явно липсват нужните юридически знания и аналитични умения ПРАВИЛНО ДА РАЗЧЕТЕШ написаното в тях.

Пиша много бавно, с последна надежда да ме прочетеш внимателно и с разбиране!

Когато вредоносни действия са извършени под закрилата на ИНСТИТУТА НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА, може най-много да се стигне до обвинение в престъпно отнемане на човешки живот при УМИШЛЕНО ПРЕВИШАВАНЕ НА ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА , респ. оставаме си в сянката на чл. 119 НК.

ФОРМАТА НА ВИНАТА в качеството й на УМИСЪЛ идва доста по-различна в чл. 115 НК, с който продължаваш да правиш ГРЕШНА аналогия.

1.) Отнемането на човешки живот при УМИШЛЕНО ПРЕВИШАВАНЕ НА ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА (не умишлено убийство по чл. 115 НК) се наказава с лишаване от свобода до 5 години + гражданска отговорност (плащането на кръвнина).

2.) При превишаване на пределите на неизбежната отбрана в условията на УПЛАХА И СМУЩЕНИЕ (ал. 4, чл. 12 НК) остава единствено ГРАЖДАНСКАТА отговорност, а НАКАЗАТЕЛНАТА отпада.

3.) При отнемане на човешки живот в пределите на неизбежната отбрана, отпада НАКАЗУЕМОСТТА на престъплението изобщо!

==========

Бих желал да благодаря за компетентното включване по темата от страна на ivan69, както и задочно да му се извиня за подигравателните епитети по негов адрес! Форумната аудитория тук може само и единствено да спечели от безплатните негови юридически анализи и съвети.

п.п. Нямах АБСОЛЮТНО никакво намерение да се включвам в тази тема, но в крайна сметка активните лицензирани инструктори по стрелба на свободна практика в София към момента сме 10-на човека. И с квалификациите от страна на хора, много далеч от нашите знания и умения, кой се готвел за УБИЙСТВО, кой за нещо друго - чашата на търпението ми преля!

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща