ubboto написа:
Дори и да си превишил пределите на неизбежната отбрана, на обвинение в УМИШЛЕНО убийство трудно ще се отиде, като накзателната отговорност там е лишаване от свобода до 5 години.
Верно ли???
Много моля някой от другите сериозни юристи във форума да обясни на колегата Уббото(щото на мен все не ми вярва), че убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана(чл. 119 от НК) си е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО...
Толкова за правните знания на колегата Уббото... Аз лично СЪМ ПОТРЕСЕН... ОТНОВО!
Сега си обяснявам невъзвожността му да разбере, защо умишленото причиняване на смърт, дори при евентуален умисъл, си е умишлено убийство... Това беше една друга тема, дето май трябва да я отворим отново...
Ето го чл. 115 от НК:
Чл. 115. Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години.
С други думи, умишлено ли е причинена смъртта - убийство е...
..........
Чл. 119. За убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
Аз сега да попитам - някой от форума дали му се лежи САМО до 5 години в затвора??? Едва ли... Сигурен съм, че на никого въобще не му се лежи в затвора...
ubboto написа:
Какви екзекутори след нам' си там кой изстрел, к'ви фантасмагории!
А тука вече разбирам, че колегата Уббото, въобще не е чел съдебното решение за Лисичков...
Ако го беше чел, щеше да знае, че до третия изстрел съдът признава, че Лисичков не е превишил пределите на неизбежната отбрана...
Срещу Лисичов са двама - един с палка и един с нож... Лисичков вади пищова и почва да стреля... Три пъти прострелва нападателя с палката, като единия от изстрелите дори предизвиква проникване в лява гръдна област и в раневия канал се намират големи кръвоносни съдове... Но до тук - няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана...
Но, четвъртия изстрел е този, заради, който съдът се произнася, че са превишени пределите на неизбежната отбрана и Лисичков е осъден по чл. 119 от НК... За УМИШЛЕНО УБИЙСТВО!
Ето малко от решението:
"Както вече бе казано, фатален се явява четвъртият изстрел в шията, след който пострадалият е паднал на земята. Поредността на останалите три изстрела е неустановима, но поне единият от тях е реализирал проникване в жизнено важна част на тялото на С.- пронизващо нараняване в лява гръдна област отпред с изходна рана на гърба. Тъй като във входа на раневия канал се намират големи кръвоносни съдове на белия дроб, е последвал кръвоизлив, установен в лява гръдна кухина. Този изстрел, който в полза на дееца следва да се приеме,че е бил трети, е бил достатъчен за преустановяване на нападението. Другите увреждания са по-леки и опасността с тяхното нанасяне не би отминала. С възпроизвеждането на четвъртия изстрел, който е довел до падане на С. на земята и летален край, защитата е излязла от дължимите предели и вече не съответства на характера и опасността на нападението."
А това, че Лисичков е освободен от изтърпяване на наказанието е било на косъм да му се размине... Защото по съдебното решение има особено мнение на председателя на състава... Ако още един от съдебния състав е мислил, като председателя на състава, Лисичков щеше да си търпи наказанието... Ама то трябва да се чете, за да се знае...
...........
Виждам, че все по - забавна става тази тема!!! А, даже аз още не съм се включил в нея... Но, ще взема да се включа - аргументирано и сериозно...
Тука още се шегувам... Най - приятелски...