И аз бих искал да споделя моите скромни първи впечатления от ZCO 527...
Няма да се спирам на подробностите, като фокусни разстояния, турети, тегло на оптиката и т.н. Тези са подробно описани и изследвани от много по-компетентни стрелци от мене.
Ще напиша чисто субективните си впечатления, пък макар и да се сторят нереални за някои...
1. Като легнеш зад тази оптика, първото което те удря в лицето е големият образ, който получаваш от окуляра. Не знам как се постига това, но при едно и също увеличение, на ZCO-то образът изглежда по-голям отколкото на моя Razor Gen II 4.5-27. Чисто визуално изглежда така, сякаш си по-близо, въпреки че самите обекти са с еднакви размери, защото увеличението е едно и също, обаче е факт.
2. Оптичните качества на оптиката - като разделителна способност, контраст и чистота на образа са по-добри от Вортекса и не мога да преценя - но са поне равни на другата ми оптика Scmidt&Bender PM II 5-25. Може би са по-добри и от нея, но нюансите са извън моята компетенция в този аспект.
3. От ергономична гледна точка - ZCO-то е по-добро от гореспоменатите две оптики, в смисъл - усещане за кликове, движението на капачките на туретите, както и на ринга за зуумването. Всяка от другите две оптики има някакви кусури в тази област, докато тази просто няма.
4. Всички казват, че тази оптика "реже" през миража по-добре от останалите. Това изисква малко повече време и опит, за да мога да го потвърдя. Имам база за сравнение с Вортекса..
5. Лошото е, че няма sun shade, което понякога е хубаво да го имаш, особено ако си цял ден на състезание и съществува реална опасност докато стреляш слънцето да те освети под определен ъгъл.
6. Другото лошо е, че няма капачки, но тях поне може да си купиш отделно, за разлика от sun shade-a. Има различни варианти - по-евтини и по-скъпи.
7. Някои колеги не харесват скалата, че била с много дебели линии. Аз лично не стрелям на максимално увеличение, и за мен по-дебелите линии са предимство, защото ги виждам по-ясно при по-малко увеличение. Когато стрелям за група на 100 метра и реша да използвам макс. увеличение - то централната точка е достатъчно малка, че да не ми закрива мишена от 1 см. Повече от това не искам.
В заключение ще кажа, че това е най-добрата оптика, до която съм се докосвал.
При първата ми визита с нея на стрелбището - с чисто нова, току-що сглобена пушка ми коства точно два изстрела за нулиране (след предварително поглеждане през празна цев, за настройка горе-долу на мишената на 100м). Монтажът ми е на Spuhr, с 20.6 MOA наклон, върху 20 МОА пикатини - т.е. общо 40 МОА наклон. Никакъв проблем при нулирането.
Следващите изстрели бяха на 1070 метра - с фабрични Хорнади ELD-X 6.5 Creedmoor - след два пробни изстрела за корекция на скоростта в балистичния калкулатор, на третия път гонгът беше уцелен. Лесно...
На този етап - не бих желал нещо повече... (освен sun shade).