ubboto написа:
Няма обсесии - просто се опитваме да осмислим историческите факти без излишни емоции и най-вече предразсъдъци. Като "турското РОБСТВО", когато българите са плащали данък десятък (сега ти какви данъци плащаш)?! Но, окей, били сме роби!
Точно това съм цитирал в червеното. Исторически факти част от родовата ми памет , без "страшното" от този край рода нямам. Не ми трябват историци, нито тълкуватели, нито анализи. Аз разсъждавам простичко.
Българите не са били собственици на земята която са обработвали, тя е била на Бея и на рода на бея. Има едни хора пишат истории на своите села имам две такива истории едната е на селото на родата на жена ми, другото е на баща ми. Ами има няма 300 км едно от, друго но историята, но генезиса е един и същ. Бунт, палежи бягство, молба до бея да се заселят едно и също. Да отричам родовата си памет в името на днешната конюнктура или келепир не е за мен. Скоро четох един историк по повод процеса срещу Левски та той там каза нещо от рода на "за 300 години 60 въстания", това винаги съм го знаел броил съм ги още 5-клас прочетох история на България 3 те тома дето имахме вкъщи. Не е вярно че българите не са се бунтували или че не са се борили напротив. Няма друг народ от баланските народи който да е се борил колкото нашия.
Защо ли са станали тези около 100 бунтове и въстания? Като потушаването винаги е било заличава се селото, рода.
Майка ми ми е разказвала когато тя е била малка за една баба "
събрали цялото село в църквата и ги запалили" само тя оцеляла в краката на възрастните изпълзяла. Явно на турците им писнало от смърт и я оставили това става 1903 "Илинденско преображенското въстание". Те не са имали неудачата и нещастието да бъдат освободени чака ли са политически правилния освободител.
Това са голите факти без емоция. Емоцията е днес. В името на временни политико-финансови интереси да си изкривим душата. Е не мога и не искам, а и не ми е нужно.
Дали трябва да сме "благодарни", ако този въпрос е толкова важен за някого! НЕ, категорично НЕ!
Ще цитирам противния ми и омразен френски посланик дьо Кабан нещо си.
"България не дължи признателност на Путин и днешна Русия, ако дължите признателност някому то е на Руския цар и войниците от руската имперска армия".
Паметник на най-личното място в Републиката има ли? Има. Това е. Така са решили нашите предци.