logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 02 Дек 2023, 09:48

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2965 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 198  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 07:33       Заглавие:  Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Продължение от другата тема е, която я напраихме нашенска караница и мерене кой по най...
тука може да сравним различни полицейски методи тактики с конкретни казуси...
например Пелов.
Случая е Бг христоматия по криминално дело... PDT_Armataz_01_22

Ясни са нещата...питам аз...как се търси избягал от Правосъдие?

https://btvnovinite.bg/bulgaria/begalci ... obzor.html

не се ли проверяват периодично поне най-близките на избягалия ...любовници...приятели /понеже е скъпо постоянно наблюдение/
как е възможно да се скриеш при старо гадже и...да не се провери това !? :shock: , но грешки при издирването нямало?
...а хората се хващат за това с брадата та и златен скункс връчиха на министъра
https://www.24chasa.bg/novini/article/6907465
това са глупости...хората не схващат...просто това с брадата е полицейски моабет...да кажат нещо...при тоя провал...

разбирам лесно е да се критикува от дивана...и ясно много сигнали и адреси са проверени...момчетата са работили наистина...но все пак тази жена при която са били месец е старото му гадже...аджеба?????

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 07:46       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Хубавата тема замина по пътя си.
Поне направи чест на Убото да си признае че е сгрешил.
Стана въпрос за хеликоптерите - винаги има един екипаж на смяна, ако не са във въздуха, могат да се вдигнат за минути и да пристигнат. Ползва ги целия район, ако има нещо активно - бягащи престъпници, издирване на изчезнали хора.
FLIR не винаги работи в гъстите гори, но най-често успяват да намерят къде се е сврял.
Често ги ползват да следят отдалеко коли, които бягат, така ония си мислят че са се отървали.
Много рядко отказват да летят- мъгла, силен вятър.
Разбира се, ако са на друго повикване най-вероятно няма да го оставят и да дойдат при нас, но се случва рядко.

https://www.ocso.com/Services/Operation ... ation-Unit

П.п. Модераторите ако може да изтрият другата, която отворих.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 07:58       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Но затова пък вече имаме нова тема...
така мислим напрежението ще се разтовари...
А ако се продължи с изисквания за легитимации в тоя раздел...публични разследвания кой кой е...заяждания че некой е прос тъп и прочие ...и двете теми заминават под карантина ...ще ги разглежда форумното ръководстсво...
това не изключва разбиване на неуместни или погрешни мнения обаче!

не ме карайте /Геле/ да се изчервавям, като пиша месечния отчет по действията в раздела...

а като се почна с хеликоптерите...наши два паднаха..за година...
единя модерен беше , закачи мачтата на кораба Дръзки разби се и загина пилота
https://www.vesti.bg/bulgaria/radev-za- ... ko-6070163

вчера се разби стар Ми 17
https://www.dnes.bg/stranata/2018/06/12 ... tno.379084

дадохме три свидни жертви за по-малко от година време...
това са машини обаче...огрешаваш се нещо и риск има...

но това не пречи да се иска оставка на правителството...нашенска работа ...
не знам ако падне някое хели във Флорида ше искат ли оставка на губернатора...или на президента най добре...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:06       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Poseidon написа:
...питам аз...как се търси избягал от Праводсъдие?
Отговарям веднага аз с нещо, дето съм го писал многократно: въвежда се възможно най-бързо институтите на ловците на глави и паричното възнаграждение за информация, явяваща се ключова за залавяне на беглец от правосъдието - така, както го има в САЩ: с лицензите, проверките и другите задължения на оторизираните лица.

При положение, че в България има ЧСИ, не виждам къде би бил проблема да има и ловци на глави.
И хайде да видим брадата как ще го спаси беглеца.

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:21       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Не знам как е закона в бг, тук не може просто да потропаш на нечия врата и да влезеш вътре да търсиш някого. Ако ти кажат, че не в там, и нямаш сигурни данни че е вътре, трябва учтиво да благодариш и да си тръгнеш.
Най-често хващаме търсени по сигнали - тук има организация наречена crimeline, която публикува на сайта си списък на издирваните лица. Ако дадеш сигнал, който доведе до ареста на търсвнито лице, получаваш парично възнаграждение.
Веднъж се срещнахме с някаква тяхна шефка, мисля че каза че само 1/3 от обадилите се всъщност идват за парите си, много го правят за отмъщение.
Проверяват се известни адреси, честа които посещават, известни познати, роднини. Разбира се, ако се премести всичко това е нахалост.
Снощи хванаха един, дето го търсихме от няколко седмици, карал колело без светлини в тъмното, клето е нарушение, колега го забелязал и опитал да спре заради нарушението. Кратка гонитба и сега е в затвора.
Тук има израз "felony tag light" - много издирвани се хващат при трафик стопове на коли за дребни нарушения като изгоряла крушка на номера на колата или стопове.
Предполагам, че са го правили и колегите в БГ, понякога обаче трябва и късмет.

Последна промяна minavasht на 13 Юни 2018, 08:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:21       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Да, това би работило, ...в конкретния случай обаче Дред...мисля ще стане нашенско мазало...
Пелов е движил с два пистолета и мешка с гранати и тротилови шашки...
а няма какво да губи...
лаици с чифтета ще дадат фира при среща такъв тип си мисля...

Тука би требвало се действа аналитично...ЦЕЛИЯ обем инфо един екип го анализира...правят предположения и наред и периодично проверяват адреси...
НЯМА КАК да не знаят ченгетата, че тази жена му е била любовница преди време...Ако не са го знаели това ...значи да ходат да садат домати...не стават!

Конкретно с този обаче трябва много внимателно и отдалече...да се локализира и вечер как е излизал да се свитне или арестуват от ама наистина спецове...
Щото ако го сгащат в апартамента...с една две гранати е пробил и ще открадне патрулката ше избие ченгетата ако са двама трима патрулни и е избегал ПАК...

са...четат се и такива неща в пресата...именно локализиран е и са го дебнали за удобен случай да го пипнат...
дори човека дето го застреля е бил мюре...да го примамат да го нападне, че му е имал гарес че е свидетелствал по делото
Нещо повече Пелов е застрелян е от ченгетата докато се е опитал да думне оня свидетела...
но това са хипотетики...и не се връзват по една причина...ако е контролиран Пелов къде изчезна втория пандизчия?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:22       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

JDredd написа:
При положение, че в България има ЧСИ, не виждам къде би бил проблема да има и ловци на глави.

Когато става въпрос за събиране на кинти/ дране на кожи на раЯта и пр... тогава може, в случая ЧСИ. Но не и когато ще се дублират функциите на репресивния апарат на държавата. Гледай сега какво става тук: "МВР няма възможност да има полицай във всяко село":
http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 49579.html

И когато раЯта реши да се самоорганизира и да вземе нещата в свои ръце: "Президентът и главният прокурор атакуваха в КС частната охрана на цели села":
https://www.mediapool.bg/prezidentat-i- ... 76565.html

Начи, ние работа не можем да свършим поради еди какви си причини /малко полицаи, неискащи да стават полицаи, 1,3 милиарда бюджет на годишна база ни не стига/... но не даваме и на друг да върши тази работа, щото това се водело "разпад на държавността". :punch:

За другото, Дорси написа много умни и точни неща по темата... но гражданите не го разбраха. Начи, ти няма как да целенасочено да си съсипеш АГЕНТУРНИЯ АПАРАТ... и да чакаш само на слухтене по телефоните и нета. При това положение, кой луд ще отиде да съдейства на полицията /освен лудите, разбира се/... при условие че името му рано или късно ще лъсне открито в публичното пространство?!

Като това е естественото продължение на бастисването на Първо главно... да слагаш под един знаменател политическите доносници и действащите си агенти - това може да го направи само отявлен национален предател... или агент на чужда разузнавателна служба, разбира се.

п.с. Може и да не съм прав за горенаписаното, просто така си го мисля. Ако някой може аргументирано да ме обори и да развие друга теза - ще се радвам.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:28       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Poseidon написа:
НЯМА КАК да не знаят ченгетата, че тази жена му е била любовница преди време...Ако не са го знаели това ...значи да ходат да садат домати...не стават!

Те и да са знаели, за 24/7 наблюдение само на нея... е нужен повече ресурс, отколкото е налице в ботевградското РПУ. 15-20 човека с 5-6 коли трябва да командироват отнякъде другаде /а хората там едва ли познават града/... за да се свърши някаква работа.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:31       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

minavasht написа:
Не знам как е закона в бг, тук не може просто да потропаш на нечия врата и да влезеш вътре да търсиш някого. Ако ти кажат, че не в там, и нямаш сигурни данни че е вътре, трябва учтиво да благодариш и да си тръгнеш.
Най-често хващаме търсени по сигнали - тук има организация наречена crimeline, която дава списък на издирваните лица

О..какъвто и да е закона и в щатите и у нас и в Чили даже... при такъв мнооого опасен тип...дори да се спазва закона да не тропаш по вратите...поставя се адреса под наблюдение...и дори да не видят пандизчията ...когато жената рязко почва да купува от бакалията за по 200 кинта храна.../както е станало и тука/
вече ше заиграе дебелата гега...

за инфо...кримлайн това онова е ок, но у нас това не работи много...а ако се обаждат се обаждат откачалки...на ден по 20 сигнала са получавали
сметай колко работа е това за месец...а за 6 месеца???

затова частично бих оправдал министъра...сам каза...огромен обем данни получавахме...а и проверявахме всички му познати и прочие...ама те изплъзна се за малко...
в резултат Пелов от затвора избяга с 35 год присъда ...и уби човек на улицата...кофти...

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:31       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Poseidon написа:
вчера се разби стар Ми 17

Същият този хеликоптер е откривал парада на 6-ти май... и ми мина през акъла какви биха били последствията, ако се беше стоварил тогава на жълтите павета. PDT_Armataz_01_30 Лека им пръст на военните пилоти! Миналата година по същото време май имаше идентичен такъв случай.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:38       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

JDredd написа:
Отговарям веднага аз с нещо, дето съм го писал многократно: въвежда се възможно най-бързо институтите на ловците на глави и паричното възнаграждение за информация, явяваща се ключова за залавяне на беглец от правосъдието - така, както го има в САЩ: с лицензите, проверките и другите задължения на оторизираните лица.

Не става Дред.

Това е правено в България.
Виж "Закона за разбойничеството" и ЗЗД от преди 9-ти ... по 50 000 лв. са давали за партизанаска глава и въпреки , че е имало еденични случаи , то тази практика не се е наложила.

А не се е наложила , по две причини:

- народопсихология: генетично заложен антагонизъм към властта от всякакъв вид

- население: ние сме малка държава и всички се познаваме. И ако ти заловиш (изпържиш) моя син (който се укрива) , то твоите роднини в съседния град ще бъдат пред очите ми докато съм жив.
А и ти самия ще припкаш по улиците (щото няма как да летиш).
И тука нямам предвид личното брутално отмъщение.

Все някой от твоите роднини ще попадне в сферата на влияние на роднините на човека , за чиято глава си взел голямата награда.
Ще отидеш в КАТ да си регистрираш автомобила - вуйчо му ще е на гишето.
Ще отидеш в общината да си вадиш някакви разрешителни - леля му ще е там.
Ще си заведеш детето на детска градина - неговото дете ще е в съседната група.

Просто няма как.

P.S. Изобщо тука не отваряме дума за организираната и неорганизираната престъпност , където бойните му другари също са в движение.

Пресен пример с убийството на Пелов в Ботевград.
Избягва от затвора и първата му работа е да опъне куршумите на човека , който го е предал. И ако беше проявил малко въображение , то можеше още да си го издирват

Последна промяна Dorssay на 13 Юни 2018, 08:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:41       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Не знам нищо по случая, предполагам, че не са знаели че е въоръжен с пистолети и гранати?
Ако са, евала че пак са го търсили.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:42       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Poseidon написа:
Да, това би работило, ...в конкретния случай обаче Дред...мисля ще стане нашенско мазало...
Пелов е движил с два пистолета и мешка с гранати и тротилови шашки...
а няма какво да губи...
лаици с чифтета ще дадат фира при среща такъв тип си мисля...
Много е вероятно точно така да стане.
Но по този начин в бизнеса ще останат най-добрите и ще вършат работата така, както трябва да се върши. В България например ври и кипи от бивши полицаи с огромни (по БГ стадарта) пенсии, които си мрат да работят някъде. Ето добър шанс за тях да свършат нещо полезно (и заплатено), а не да се чудят как да останат на друга длъжност в МВР, че да не секва кранчето. Не казвам, че това е единствената възможност - само давам пример. А и никой не е казал, че ще бъде лесно. И ловец на глави няма да става Сульо и Пульо - както е например в охранителния бизнес.

Замислете се за генералната превенция от въвеждането на такъв институт. Няма да има вече страх само от полицията за такива хора. Страхът ще е от всичко и всички, щото не знаят от кой ъгъл ще им дойде изненадата. Като знаят какво ги чака навън - доста биха се замислили дали да бягат от затвора.

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:45       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Crimeline е анонимна система, като се обадиш ти дават номер, с който после получаваш парите, никой не знае кой си и как се казваш наистина.
Както го обясниха, и им вярвам, е невъзможно да се разбере кой те е натопил.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Юни 2018, 08:48       Заглавие:  Re: Различните полицейски методи по света и у нас

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

minavasht написа:
Crimeline е анонимна система, като се обадиш ти дават номер, с който после получаваш парите, никой не знае кой си и как се казваш наистина.
Както го обясниха, и им вярвам, е невъзможно да се разбере кой те е натопил.

Повярвай ми на доверие Минаващ.
Това няма как да стане в България.

т.е. , допускам за възможно някой да натопи другарчето си ей така без нищо. Но да вземе пари за това и да не се разбере откъде ги е взел .......... това е пълен АБСУРД

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2965 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 198  Следваща