Amazon написа:
А на който точиларството не му се отдава до степен, че е изпаднал в дълбоко отчаяние?
Преди 15 години, хубавите си остриета тогава ги носех да ми ги точи един майстор в София, който правеше ножове - камъка, стропа накрая и пр. Исках и фикс да ми направи, но човека просто не можеше да излезе от концепцията за "ловното", а аз исках бойно острие. И, може би нормално - като си правил цял живот ловни ножове, чисто боен нож като "Тайпана" примерно, да измислиш и да направиш - трудна работа!
После като си взех ДМТ-то, сам почнах да си постигам дори по-задоволителни за мен резултати - просто трябва да фиксираш неподвижно ножа, да си нагласиш ъгъла, и да работиш плавно с диаманта, без да натискаш. За половин ден, за експеримента, направих и едно мачете да бръсне.
Професионалните майстори-точилари в САЩ също използват механични системи с фиксирани ъгли за къстъм остриетата, далеч по-ъпгрейднати и скъпи от ДМТ-то разбира се - но принципът е същият. Когато иде реч за микорни - потенциалната грешка на ръката трябва да се изолира. Само че изцяло серетирано острие - там няма как.
.38 Super написа:
Ами аз дефакто това и съм написал батко, само дето бих предпочел камъка щото колана винаги ти дава малко заобляне и освен това нагрява повече тънките върхове на серетацията и ебава метала, нищо друго.
Чисто теоритично, откъде ще дойде това заобляне?! Питам не да споря и да се заяждам, а защото наистина не разбирам идеята. Може би имаш предвид, че като натиснеш цялото острие откъм гладката му страна на колана - същият неминуемо ще поддаде малко, и ще дойде повече натиск към краищата (където именно ти е и серетацията). Има резон!
Може би именно по тази причина, за точене на серетирани остриета си има отделен колан, който е по-фин от всички останали - само да обереш с него "косъма", без да е в състояние осезаемо да ти заобли по погрешка серетацията.
За нагряването вече - не знам! С Кен Ониона още точа на най-ниските обороти, отделно понякога още намалявам скоростта и с копчето (за разлика от грайндъра, тук я има и тази опция). Това го правя с цел не толкоз да не нагрявам острието, а да изолирам до максимум възможността за грешка. Щото като надуеш на средни или високи обороти, трепне ти малко ръката - и обърка нещата, хеле пък към връхчето вече! А така по-бавничко, да, ще повториш още веднъж - два пъти, ще станат нещата малко по-бавно, но като цяло ще се получат както трябва и без още да си свикнал на този туул. Да гледаш майстор-точилар как точи тука, и ти веднага също да пробваш така - не е добра идея!