Не знам дали мотивацията на войниците е част от военното изкуство, но си направих труда да преведа нещо на което попаднах. Това е молитвата на украинските националисти. Същите тези, които воюват в полка "Азов" в баталионите "Айдар", "Днипро", "Шахтьорск", "Донбас", "Десен сектор" и др. успяват да спрат руската агресия през 2014г. повече с вяра и саможерта отколкото с дорба подготовка опит и оръжие.
Украйна, Света майко на героите,
Влез в сърцето ми с бурята на кавказките ветрове, с шума на карпатските потоци, с битките на славния завоевател батко Хмел, с триумфа и тътена на оръдията на революциите, с радостният звън на камбаните на св. София. Нека душата ми се прероди в теб, да се озари с твоята слава, защото ти, свята, си целият ми живот, защото ти си цялото ми щастие. Зазвъни в мен с дрънченето на оковите, със скърцането на бесилките в мрачните утрини, с дочутите виковете на измъчваните в мазетата, в затворите и в изгнание. Нека вярата ми бъде гранитна, нека силата ми расте с усърдие, нека смело да вляза в битка, както тръгнаха героите за теб Света, за твоята слава, за твоите свети идеи. За да отмъстя за позора на робството, за потъпканата чест, за подигравките на твоите палачи, за невинната кръв на твоите убити деца, за величествената смърт на героите на украинската нация и хиляди други незнайни, чиито кости са разпръснати или тайно погребани. Изгори с животворен огън цялата слабост в сърцето ми, нека не познавам страха и не знам какво е колебание. Укрепи духът ми, закали волята ми, всели се в сърцето ми, заведи ме в чистите редици на защтниците ти и нека за теб намеря в тези редици смъртта си, сладка смърт в мъки за теб, и да се слея с теб и да живея вечно във теб. Вечна Украйна: свята, могъща и съборна!
Слава на Украйна! Слава на Героите!
|