logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Дата и час: 01 Окт 2022, 07:33
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 01:17       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
Deviant написа:
Павлин Андреев написа:
Баян написа:
Не, американските компании не искат природните ресурси на най- богатата в това отношение държава! Въобще!!! :happy:


Спокойно, скоро ще си ги търгуват (природните ѝ ресурси) с китайците... ;)

Хахаха...амии бъркаш са! Виж, Русия с Китай да го набият на УСА е друга история.. То и без туй краката на Байгън се клатят, буквално и преносно.Ти го остави Байдън! Байдън е само върхът на айсберга на естаблишмънт-а в САЩ...И да, въпреки, че е против "black rifles", по отношение на външната политика ме кефи.
За исторически непросветените, само да кажа, англосаксонците ГОЛЯМА ВОЙНА НЕ СА ГУБИЛИ!
Това е хубаво да си го спомнят онези, които чакат и се надяват а-ха а-ха САЩ "да се гътнат"...Е не, нема да стане.
И така, тихо-мълком, тайно и полека, САЩ си разработват изтребители шесто поколение....
Па некои нека ги броят, че били "умрели"...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 01:38       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
PV написа:
Мариупол е темата, която е част от по-голямата тема - войната в Украйна, а тя предизвиква редица асоциации у нас - като например последствия от нея, а даже и това, което може да стане след нея. Мариупол беше един преден пост, който беше предопределен да нанесе максимални загуби на противника за колкото се може повече време, и той изпълни задачата си, даже повече от очакваното, като се има предвид, че е на самата граница с Русия. Последствията вече се чувстват - блокада на износа на Украйно по море, оттам - невъзможност за износ на пшеница и продоволствена криза, която, както казват и в един доклад на Международния икономически форум в Давос, е вече факт. Друга хипотеза гласи, че продоволствената криза е умишлено предизвикана от Русия - глад в Африка, той става причина за мигранстска вълна към Европа - оттам огромен проблем пред социалните системи в Европа.
Аз нямам предвид, че Русия ще нападне България, но руската агресия с всички невоенни средства ще намери много плодородна почва в България. Няма нужда от пряка руска военна атака, където рускатата политика и пропаганда намират плодородна почва. Русия държи широка пета колона тук - политически и икономически кръгове, Лукойл, много обществено известни фигури явно вземат руски пари, за да пропагандират руските идеи, много вероятно е преподавател в НВУ, който има достъп до вътрешна информация да е агент на гру, и т.н.
А относно НАТО не съм обнадежден, мантрата е, че НАТО ни пази, но с армия, която не е готова за война помощта от НАТО не е решение, чл. 5 и въобще във Вашингтонския договор военната помощ е според желанията и възможностите, не е задължителна. Политическата подкрепа е едно, да пратиш бойна техника е друго. Преди да чакаме помощ от НАТО трябва първо сами да си почистим кочината, няма да стане, докато 70-80% от народа приемат т.нар. натовски войски в България като едва ли не окупационни формирования.


Уви, прав си! България е жертва и може би най-голямата жертва на руската хибридна война...Обществото ни е тотално разделено, именно в резултат на тази целенасочена хибридна война. И преди си имаше социални различия, диференциация, отчуждение на хората от държавата, но сега се стигна до нещо много по-лошо - разделение в обществото...
Руската федерация (засега поне) не е тръгнала с открито военни средства да ни превзема. Причината основно е една, на Москва й и необходима България в НАТО и ЕС, като руски аванпост, или ако щете "троянски кон". Случаят с непредоставянето военна помощ е особено показателен..Много по-изгодно за русия е да има такава сива зона, която реално не е нито пълноценен член на НАТО, нито на ЕС. Че даже от ЕС, търговски дружества свързани с РФ биха могли да печелят пари от европейски фондове.
А това, дето евентуално преподавател в НВУ, е агент на руското военно разузнаване, би следвало да бъде предмет на оперативна дейност на една доста сериозна институция.
А, че НАТО ни пази, да наистина пази ни, при условие, че ние реално с нищо не допринасяме за НАТО, а сме консуматор на сигурност, в чисто военният аспект на това понятие. Насаждането и поддържането на "анти-НАТО" настроения, сред една част от българското общество, която дири и да не е мнозинство, все пак е много добре организирана, финансирана от Русия си е целенасочена политика и резултатите са такива - сериозни.
Руската пета колона прави всичко, за да докара нещата до референдум за излизане на България от НАТО. Това е ясно на всички...И като гледам и интелектуалното "ниво" на масата от нас българите...жалка работа сме..

Това за чл.5 от договора за учредяване на Организацията на Северноатлантическия договор, че цитирам:
"чл. 5 и въобще във Вашингтонския договор военната помощ е според желанията и възможностите, не е задължителна." не е точно така, като ти го интерпретираш.

Ето ти го чл. 5 от Северноатлантическия договор, цитирам без редакторска намеса:

"[i]Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.

Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност."


А преди чл.5, има един друг чл.3, съгласно който, цитирам:

"За по-ефективно постигане на целите на настоящия Договор страните по него, поотделно и съвместно, като развиват непрекъснато и ефективно собствените си възможности и си оказват взаимна помощ, ще поддържат и развиват своите индивидуални и колективни способности да се противопоставят на въоръжено нападение."Ето го и пълното съдържание на Северноатлантическия договор, страна по който е и Република България:

СEВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИ ДОГОВОР
Обн. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г.; в сила от 29.03.2004 г.; Ратифициран със закон, приет от 39-то НС на 18.03.2004 г. - ДВ, бр. 22 от 18.03.2004 г. Издаден от министър на външните работиВашингтон, 4 април 1949 г.
Страните по настоящия Договор потвърждават своята вяра в целите и принципите на Устава на Организацията на обединените нации и желанието си да живеят в мир с всички народи и правителства,
Решени да защитават свободата на своите народи, тяхното общо наследство и цивилизация, които се основават на принципите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона,
В стремежа си да съдействат за повишаването на стабилността и благоденствието в Северноатлантическата зона,
Решени да обединят усилията си за колективна отбрана и за запазването на мира и сигурността, сключват настоящия Северноатлантически договор:

Член 1

Страните по Договора се задължават в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации.
Член 2
Страните по Договора ще допринасят за по-нататъшното развитие на международни отношения, насочени към мир и приятелство, като укрепват своите свободни институции, осигуряват по-добро разбиране на принципите, на които се основават тези институции, и като съдействат за повишаване на стабилността и благоденствието. Те ще се стремят да не влизат във взаимен конфликт при осъществяването на своята международна икономическа политика и ще насърчават икономическото сътрудничество както между отделни, така и между всички страни по Договора.

Член 3
За по-ефективно постигане на целите на настоящия Договор страните по него, поотделно и съвместно, като развиват непрекъснато и ефективно собствените си възможности и си оказват взаимна помощ, ще поддържат и развиват своите индивидуални и колективни способности да се противопоставят на въоръжено нападение.

Член 4

Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

Член 5
Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Член 6
За целите на член 5 за въоръжено нападение срещу една или повече от страните по Договора ще се смята въоръжено нападение:
срещу територията на някоя от страните по Договора в Европа или Северна Америка, срещу Алжирските департаменти на Франция, срещу територията на Турция или срещу островите в Северноатлантическата зона на север от Тропика на рака, намиращи се под юрисдикцията на някоя от страните по Договора;
срещу въоръжените сили, кораби или самолети на някоя от страните по Договора, когато те се намират върху или над тези територии или друг район на Европа, в който от датата на влизането на Договора в сила са били разположени окупационни сили на някоя от страните по Договора, в Средиземно море или в Северноатлантическата зона на север от Тропика на рака.

Член 7
Настоящият Договор не засяга и няма да се тълкува като засягащ по какъвто и да било начин правата и задълженията, произтичащи от Устава на Организацията на обединените нации за страните по Договора, които са членки на Организацията на обединените нации, или главната отговорност на Съвета за сигурност за поддържането на международния мир и сигурност.

Член 8
Всяка страна по Договора заявява, че няма нито едно действащо международно споразумение между нея и която и да е друга страна по Договора или между нея и някоя трета държава, което да противоречи на разпоредбите на настоящия Договор, и се задължава да не поема никакви международни ангажименти, противоречащи на Договора.

Член 9

С настоящия Договор страните създават Съвет, в който ще бъде представена всяка една от тях и който ще разглежда въпроси, отнасящи се до прилагането на Договора. Съветът ще бъде организиран по такъв начин, че да може да се събира незабавно и по всяко време. Съветът ще създаде такива помощни органи, каквито могат да се окажат необходими; по-конкретно, той ще създаде незабавно комитет по отбраната, който ще препоръчва мерки за прилагането на член 3 и член 5 .

Член 10
Страните по Договора могат, при единодушно съгласие, да поканят да се присъедини към Договора всяка друга европейска държава, която е в състояние да съдейства за осъществяването на принципите на настоящия Договор и да допринася за сигурността в Северноатлантическата зона. Всяка поканена по такъв начин държава може да стане страна по Договора, като депозира документа за своето присъединяване при правителството на Съединените американски щати. Правителството на Съединените американски щати ще уведомява всяка от страните по Договора за депозирането на всеки такъв документ за присъединяване.

Член 11
Страните по Договора ще ратифицират настоящия Договор и ще изпълняват разпоредбите му в съответствие със своите конституционни процедури. Ратификационните документи ще бъдат депозирани във възможно най-кратък срок при правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява всички останали държави, подписали Договора, за всяко едно депозиране. Договорът ще влезе в сила по отношение на ратифициралите го държави веднага след като бъдат депозирани ратификационните документи на мнозинството от подписалите го държави, включващи тези на Белгия, Канада, Франция, Люксембург, Нидерландия, Великобритания и Съединените американски щати, а по отношение на други държави ще се прилага от датата на депозиране на техните ратификационни документи.

Член 12
След изтичане на десет години от влизането на Договора в сила или по всяко време след това страните по него, ако някоя от тях поиска това, ще се консултират съвместно относно необходимостта от преразглеждане на Договора, като вземат под внимание действащите в дадения момент фактори, които засягат мира и сигурността в Северноатлантическата зона, включително универсалните и регионалните споразумения за поддържане на международния мир и сигурност, в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации.

Член 13
След изтичане на двадесет години от влизането на Договора в сила всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след изтичане на една година от датата, на която нейното известие за денонсиране на Договора е било предадено на правителството на Съединените американски щати, което ще уведомява правителствата на останалите страни по Договора за всяко депозиране на такова известие за денонсиране.

Член 14
Настоящият Договор, чиито текстове на английски и френски език имат еднаква сила, ще бъде предаден за съхранение в архивите на правителството на Съединените американски щати. Това правителство ще предостави на правителствата на другите държави, подписали Договора, надлежно заверени копия от него."


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 01:50       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
Amazon написа:
kcv написа:
Blade ™ написа:
... Може би това, че 1000 келеша с татуировки на Хитлер живеят в Украйна???? По тази логика над 10 000 такива келеши с татуировки на Хитлер живеят в Русия. Тогава САЩ да пуснат стелтовете и да изравнят Москва със земята. Така ли????


...


Грешна логика, ма много грешна.

Точнно тия 1000 келеша в Окраина издевателстват над рускоезичното население на собствената си "държава", което се явява причина за всичко сшучващо се в момента. И къде тука са намесени интересите на САЩ, та да с впускат и те в авантюрата? М?

Точно това е проблема. Хората в Одеса не искат да ги управлява “рускоезичното население”. И реагираха грозно. Много грозно за съжаление. Обаче така биха реагирали и хората в Поморие, ако виждаха, че искат да ги управляват руснаците от съседните къщи. Обществото се развива и то бързо. Никой вече не иска да му налагат “култура” която носи тъпота, лъжа, обърната социална еволюция, неуважение към закона, лицемерие и жестокост.


Амазоне, не отваряй темата за Поморие, че именно там, в Поморие, през 2015-2016г., руската наглост, примесена с шовинизъм лъсна наяве. Тогава руските пришълци поискаха от Община Поморие, с публични средства (разбирай, със средства на Община Поморие), да им открие Руско училище, в което само да учат руски деца...Защото нашите, българските деца, видиш ли им били прекалено смугли, за да учат заедно...„
Тъй, че моли се за нас, дълго да е Живо и Здраво НАТО и ние в него, че без него сме беззащитни, като гол охлюв!

Както се видя, днешна Русия е като националсоциалистическа Германия от 1938-1939г. Харесва си някоя територия и/или държава, обявява я за "изконно руска" такава и я окупира/анексира територията, че дори и ликвидира държави - първо Австрия с аншлусът 1938г., сетне Чехословакия, при което след Судетската област 1938г,. анексира и Бохемия и Моравия 1939г., а на 1 септември 1939г,. напада и Полша, отричайки въобще правото на Полската република да същества. Апропо, в това нападение, руснаците са верен съюзник на "Хилядолетният райх", като и те руснаците (СССР)на 17 септември 1939г,. нападат Полша от Изток, след което Хитлер и Сталин осъществяват Четвъртата подялба на Полша...А до 22 юни 1941г., националсоциалистическа Германия и СССР са директни вонени съюзници, които в периода: 17 септември 1939г. - април 1941г., по взаимно съгласие, разбирай съучастие си поделят Източна Европа
Въобще,...."прекрасни" съседи са руснаците...

И руснаците така-харесват си територия - отиват, изпращат "зелени вежливи човечета" и ти я отнемат...Ако се дърпаш, ти изпращат не толкова важливи човечета и пак ти я отнемат...Харесват ти жената, дъщерята - идват и изнасилват. Харесват ти къщата-мародерстват, грабят, палят и разрушават...И това в XXI век, не територията на Европа...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 02:11       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
ubboto написа:
b5202s написа:
Yank написа:
Статистически, обикновенно агресора губи.


1. Дайте да дефинираме какво е загуба и какво печалба!

Имам приятел който е в такава сфера дето теченията надолу веднага ги усеща. В икономиката има принцип на мултиплициране, като вкараш 1$ и да речем ефекта е на 5$ или на 7$. Да де ама какво правим ако загубиш 1$?

В момента големите европейски компании правят разчети за -20% спад на продажбите. Може ли да си го представите. В Европа идва тайфун. Като по ефекта на мултиплициране ние в периферията го усещаме по 10.

Та както той (моя приятел) каза, "не мога да ги мисля другите" - ипотека, малко дете едвам мене си смогвам да мисля.

Така че това изтощение ще е различно за всичкио, дайте да видим ние в БГ какво ни чака, другите не ги мислете.

Ангел (учили сте заедно в уни-то, знаеш го кой и къде е в момента, седяли сме на един чин в английската) още като като стегна схемата “ковид” ми го каза 1:1. Да изкопам земята и да си връщам заемите, нови—само при здравословни проблеми. Не за капризи! Още 2 години минимум ще е курец, заради напечатаните вповечко хартийки. Снишаване и пазене на здравето. А ако имаш скатана кешовица—в инвестиционно злато.

Дърлиме се тук за глупости, но истината е, че сме разделени на тарикати и балъци (рая). Аз съм от вторите, и вече на русофилите не се ояждам, щото сме на един кораб. Вносната инфлация е голямата схема, по което големите тарикати и понстоящем ни прибират парите!

В този ред на мисли, конфликтът според мен няма да се ограничи само в Украйна. За да продължи схемата—най-вероятно ще пламнат и Западните Балкани.


Съвсем реална е опасността то пламване на Западните Балкани. По традиция, биомасата у нас, това не го и усеща, разбира се..Ама как да го усеща, като биомасата си остава биомаса. Стига й да има ракия, салата, Телевиpия "Россия 24" "бессвъртный польк", да пеят "Крым наш" и колко е "Велика Русия". И как, нали мантрата за "славянското и православно братство". То без нея не може, тя е върховната опорка, светая светих на родният русофил..Тя, ако не беше биомаса, нямаше и така левашки-елементарно да й приберат парите с финансовите пирамиди и хиперинфлацията през 90-те години на ХХ век. ..Но да не се отклоняваме за биомасата у нас.

Правилно си се ориентирал Убо. Много правилно. Ако има нова война на Балканите (във формата на нискоинтензивен, но жесток етноконфесионален локален военен конфликт си нисък интензитет), Вероятно е да пламне в Босна и Херцеговинна и по-точно, по стара сръбска традиция, ще разпалят нещата сърбите от Република Сръбска..Там много сериозно и целенасочено се работи от страна на ГРУ, сръбското разузнаване също, но водещата прокси личност е едно много долно и опасно-вредно човече Мирослав Додик (той е на къс повод на Москва)...А Додик, какви машинации прави, доста опасно, хитро човече е, просто идея си нямат незапознатите със ситуацията в Босна и Херцеговина. Работи се целенасочено от поне 7 години за подриване и сриване на Босна и Херцеговина, а това означава и на мира в Западните Балкани.
Само едно нещо ще кажа, сърбите са впримчили в плановете си и хърватите от югозападна Босна ( в територията на бившата, съществувала в периода 1992-1995г. "Херцег-Босна"-квази хърватска държава). От седем години всячески сърбите саботират на честно и на централно ниво конфедеративната държава Босна и Херцеговина. АМа всячески. Така, че ве в Косово, а в Босна и Херцеговина ще бъде новата (поредната) "Балканска война"
Та, в стремежа си да дестабилизират тази и без това нестабилна още от Дейтънския договор конфедерация, наречена Босна и Херцеговина, босненските сърби и самата Сърбия стимулират хърватите също да ритат срещу конфедерацията, че видиш ли "в Босна и Херцеговина националните права на хърватите не се спазват в пълен обем". Така напрактика, в Босна и Херцеговина само бошняците (мюсюлманите) реално искат държавата да се запази в същите й граници (да не забравяме, че Босна и Херцеговина е класическа кантонизирана федеративна държава). Тия твърдения за потъпканите хърватски права в Босна и Херцеговина, разбира се не кореспондира с действителното положение. Но просто сърбите търсят съюзници, дори и сред изконните врагове - хърватите, в стремежа си да дестабилизират Западните Балкани..Ако има дестабилизация на Балканите, няма да бъде в Косово, а ще бъде в Босна и Херцеговина.
Ей го, онзи ден настоящият министъра на вътрешните работи на Сърбия Вулин, ти говори за "сръбски свят", че Белград "бил столицата на всички сърби по света" и прочие шовинистически простотии, които обаче разпалват простите луди глави..

В Брюксел много добре усещат накъде отиват нещата в Босна Херцеговина и затова се бърза с интеграцията на Западните Балкани и в ЕС. Това е единственият работещ начин за туширане и преодоляване на старите национално-териториални проблеми, ав Босна и Херцеговина, те са основно етнически и в по-малка степен конфесионални такива...Но въпреки това, проблеми има..
Затова беше и закономерният натиск към нас, да снемем ветото за стартиране на преговорен процес за присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз..
Много мрачни времена се задават...Много. Още един военен конфликт, вътре в Европа, в периферията и по границите на ЕС, ще съсипе Европа окончателно....От това в краткосрочен план печелят Руската федерация и Сърбия, а в средносрочен и в дългосрочен план печели Китайската народна република.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 02:36       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
PV написа:
ubboto написа:
PV написа:
Не знам как да си обясня факта, че хора които познавам или които знам, че са или бяха добри офицери, добри военни експерти, преподаватели във военни училища - като Гергин Гергинов, който има и книги и научни разработки написани, в момента са направо откачили и пускат по вестници и сайтове някакъви неща от типа на "в украински лаборатории в Мариупол се създава вирус, който да атакува само руския геном"!!!??

Рибата се вмирисва откъм главата, нямам как начело си да имаш НАТО-ски генерал - кремълска лимонка, и да очакваш надолу да е нещо по-различно от господството на мръсната гняс уйсофилска!

Хвърлих едно око на ФБ профила на ВНВУ "В. Левски" в Търново (аз като го завършвах с отличие през 2000 г. - си беше военно училище), и се хванах за главата:

1.) Реставрират Т-34, за да се учили курсантите (бъдещите НАТО-ски офицери) на патриотизъм - точно с танка, с който Червената армия ни окупира!

2.) Лекции за специални служби и разузнаване пък им чете уйсофилът Боян Чуков. :punch: Та, размъти му още отсега на младока главата, и гледай после шоу без завеса - да ти изгонят като мръсни котета американците двама от нашите млади кандидат-пилоти за Ф-16, защото почнали да хвалят в Америка МиГ-вете (по думите на моята позната), а кой още са хвалили (Путин?!?!) - само те си знаят! ХИБРИДКАТА продължава да си върви с пълна сила по хоризонтала и вертикала - това ми е мисълта!

Решението - бурна ответна реакция на мислещите хора от обществото, щото ние все още - няма как! Дори публично сме принудени да пишем завоалирано.

Иначе каквито книги и научни разработки да имаш, ако не следиш развитието на нещата в УКРАЙНА - си назад във времето! За артилерията специално, разузнавателният дрон ти подава информация на мобилния телефон, и чрез приложение на мобилния телефон - се управлявал огънят на артилерията! :smoke: Това къде го има описано на български?!

С едно банално стреляне и тактика - същата работа! В доста топли отношения сме с украинските топ инструктори, и след края на патакламата - ще ходим в Украйна със сигурност! Като техника и да ни дърпат, е с малко, но като работеща ТАКТИКА - много неща изкристализирани вече има там вследствие на реален боен опит.

Да не сме голословни, ето ни с пищова: https://www.youtube.com/watch?v=-di7m9oyrI0&t=13s Като отговор на брилянтната работа на един от украинските инструктори.

С дългото също в общи линии са ясни нещата. Спецчастите им имат доста нови и много мислени неща като тактика. Имаме самочувствието да отидем и да гръмнем там на терен след края на патакламата (поканата си ни стои), и остава да чакаме ДС-та и уйсофили да си заминат безвъзвратно в историята!

А и да не заминат - ще продължаваме да се учим и да си се развиваме самосиндикално както досега.


За Б. Чуков, като чета какво пише по медиите, за мен си е на ведомост в гру. По-лошото е, че почвам да виждам мнозина мои познати, които и те може да са пак там на хранилка.

А от това, което показваш на видеото, съм впечатлен наистина. Много добро. Това е, за което тренираме. Правиш нещата, както и аз мисля, че трябва да се правят. Доста труд си хвърлил. Следващото ми опреснително обучение ще е при теб, ако може.
Няма начин украинците да не дръпнат доста напред с тактиката - колкото по-малки са формированията, толкова по-важна е тактиката и индивидуалните качества и подготовка. В общовойсковия бой няма как да има съществени промени в тактиката, тъй като въоръжението и техниката са общо взето същите, като от 80-те години, с леко усъвършенстване в областта на електрониката.
Като гледам войната ще продължи доста време, с променлив успех за двете страни. Засега основания за трайно приключване на бойните действия не виждам. Запада няма да позволи Украйна да бъде победена и окупирана. Руския диктатор също няма да отстъпи. Но и решителна победа няма как да стане. Войната става на изтощение - който издържи повече, печели.За Чуков си много прав! Доста личи този уклон в публичното му поведение и говорене. Оттук, нататък всеки сам може да си направи изводите, дали това поведение, това говорене е "случайно" или е целенасочено, добре осмислено и провеждано. Апропо, сега станал и почетен член на поредната псевдопатриотарска - русофилска организация.
Иначе, като качество на анализа, Боян Чуков е много зле! Това и в този форум тук е обсъждано преди години. Изключително некачествен аналитик Боян Чуков. Направил съм си труда да му следя протяжните публикации и медийните му изяви и прогнозите, които ги ръси от 2014г., насам и ,какво да кажа-нищо от това, което е прогнозирал, не се е случило..Доста скучно за гледане е в интерес на истината. Още по-зле са хората, които вярват на думите на човек като Боян Чуков...Същият няма нищо общо със задълбочеността на анализа на по-малкият брат - проф. Владимир Чуков.
Боян Чуков може да бъде авторитет само за нечетящи, незапознати хора..


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 02:40       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 24 Окт 2018, 17:22
Мнения: 1063
Баян написа:
Не, американските компании не искат природните ресурси на най- богатата в това отношение държава! Въобще!!! :happy:

На кой точно ресурс е най-богата? Извън нискокачествена дървесина. Можеш ли да отговориш, или си повтаряте до амок едни и същи простотии? Кой ресурс?

- Повечето нефтени находища са съсипани, заради нискотехнологичните методи за добив.

- Делът на РФ в износа на редки метали е под 5% от световният(пет!).

- По производство на стомана са след Китай, Индия и САЩ.

- По производство на алуминий и титан са в графата “и други”.

Повечето разкрити залежи са вече разработени и добивът е скъп, въпреки ниската цена на труда(и живота), заради суровите условия и одържествената чиновническа корупция и ниската работна култура на руснаците.

Та да попитам отново: кой е този магически ресурс, дето американците вместо да купят на безценица, ще ходят да си го копат сами? Кой? Ако може и с малко фактология а не само русофилски кръчмаски лакърдии…


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 10:28       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Картечар
Картечар
Offline

Регистриран на: 03 Дек 2018, 16:44
Мнения: 138
Цитирам популярен източник Уикипедия:

"[Русия]Притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси и е на първо място в света по добив на нефт и природен газ. Русия е често определяна като енергийна суперсила от запада."

То бива фенство, но когато говоренето и писането се разминават драматично с реалността човек просто се излага.


Последна промяна Павлин Андреев на 28 Юни 2022, 19:24, променена общо 1 път
Поредно словоблудство.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 11:16       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 06 Ное 2006, 10:15
Мнения: 372
Популярен, не означава достоверен, еле пък в Уикипедия всеки може да пише квото си иска.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 17:30       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 25 Сеп 2013, 22:49
Мнения: 2666
bgarmy написа:
...........
"[Русия]Притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси и е на първо място в света по добив на нефт и природен газ. ......


Също така, вероятно, хипотетично, може би :D :x (толкова да ги мразя тези изрази)
Русия притежава: запаса от най-много олигарси в световен аспект, свързани с номенклатурата от бившата ссср-1, забогатели на гърба на народа им, ресурсите на земята му и експлоатиращи безжалостно, както Народа на Русия, така и ресурсите им.
В това безспорно са на първо място в света, галактиката и космоса.

Запада (т.нар. "англосакси") са кат безобидни "чавдарчета" в сравнение със съвецката номенклатура и експлоатационните им методи, установени по времето на ссср-1 и в последствие - през "перестройката".

Наистина ми е жал за руския народ.
Но, те самите са си виновни, че траят тез изедници да ги управляват.
Както е казано в една притча, преразказвам по спомени:
Единственото нещо, което е нужно на злото за да победи е безразличието на добрите хора.

_________________
"Лесно желязото тегли мъжете"


Последна промяна Павлин Андреев на 28 Юни 2022, 19:25, променена общо 1 път
Коригирано е показването на цитата.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 18:49       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Яну 2012, 20:59
Мнения: 1279
bgarmy написа:
Русия е често определяна като енергийна суперсила от запада."

Ха, пропагандиста, отново започна ""невинно", ""случайно" и между другото, да си прокарва пропагандата! PDT_Armataz_01_22
И колко често е определяна?
Много често или, не много често? PDT_Armataz_01_22

Защото също, ама много често е определяна, като ""Горна Волта със ракети""!
Сега, пропагандиста не знае какво е Горна Волта и къде е...и за да му спестим усилието, ще му предложим да види, колко често и кои, са използвали това сравнение:

"ГОРНА ВОЛТА С РАКЕТИ": КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА КОЙ КАЗА?

Та така, невинно и между другото, случайно и без да иска, пропагандиста, си пуска пропагандата!

bgarmy написа:
То бива фенство, но когато говоренето и писането се разминават драматично с реалността човек просто се излага.


Пропагандиста, не ти ли минава през ума, че след толкова опровержения на пропагандата ти, а и след непрекъснатите ""уточнения"", защото ""разбира се"" не си разбрал и си мислел за друго, то ти самият се излагаш за пореден път?

Нямаш срам!!!
Не, нали?

П.П. Колкото до това, кой е и какъв е Жозеп Борел, хей, пропагандиста, не можеш да не знаеш, че не е ""чиновник"", както го наричаш, а:
Европейския върховен представител по външната политика и сигурността!
И като ти казва, че ""нещата ще се решат на бойното поле"", това вече не е пропаганда, а общата визия на една коалиция сумираща над 67% от Световният Брутен продукт!
А тези над 67%, се отнасят само за Г7, хайде прибави към тях и останалите от ЕС, за да ти светне в пропагандната главица, за какво иде реч!

Та като дрънкаш глупости "случайно" и без да искаш и между другото, та стига с тази пропаганда, защото:

bgarmy написа:
То бива фенство, но когато говоренето и писането се разминават драматично с реалността човек просто се излага.


Това по горе казаното, се отнася основно за теб!

_________________
Tolle lege!
Невежеството убива!
Хората се раждат НЕ равни!


Последна промяна Павлин Андреев на 28 Юни 2022, 19:27, променена общо 1 път
Коригирано е показването на цитата.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 19:10       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 09 Юли 2011, 14:43
Мнения: 2367
Местоположение: София
tsb написа:
Също така, вероятно, хипотетично, може би :D :x (толкова да ги мразя тези изрази)
Русия притежава: запаса от най-много олигарси в световен аспект, свързани с номенклатурата от бившата ссср-1, забогатели на гърба на народа им, ресурсите на земята му и експлоатиращи безжалостно, както Народа на Русия, така и ресурсите им.
В това безспорно са на първо място в света, галактиката и космоса.

Запада (т.нар. "англосакси") са кат безобидни "чавдарчета" в сравнение със съвецката номенклатура и експлоатационните им методи, установени по времето на ссср-1 и в последствие - през "перестройката".

Наистина ми е жал за руския народ.
Но, те самите са си виновни, че траят тез изедници да ги управляват.
Както е казано в една притча, преразказвам по спомени:
Единственото нещо, което е нужно на злото за да победи е безразличието на добрите хора.


А на мен пък, грам не ми е жал за рашките! Това си заслуважават тея челобитни..Винаги са били ретроградни, изоставащи в културното си развитие, спрямо запада. Гнус ме е от тях и съм потресен от това, което извършват! Това е естествената реакция на нормалните хора..Потрес и погнуса от престъпленията! руската армия днес е армията на държавата, претендираща да бъде "алтернатива", моля Ви се на "гнилия англосаксонски запад и на САЩ"..
Да, обикновеният мужик е отишъл в чуждата държава по заповед, но с удоволствие избива, мародерства, унищожава домове и друга инфраструктура, изнасилва (включително и деца на 14 години и възрастни жени) и след това се хвали по телефона на жена си и на приятелите си, колко украинки е на...л.. Руският мужик беше в състава на ескадронът на смъртта в Буча.
В момента да се изпитва съжаление или съчувствие, към "обикновения руснак", е равнозначно на това да се съчувства на германците през лятото на 1940г. и през лятото на 1941г....или към личния състав на "айнзацкомандо" групите.
Руският мужик изпитва страх от репресии в родината си, а същевременно неистово ненавижда Украйна и украинците, защото населението на Украйна е свободолюбиво и тръгна по свой път. Видя, се че украинците могат и без россия, при това се справяха добре. И затова, рашките много ги е яд, като гледат къщите, вилите, оборудването и покъщината на украинците..Дотам са стигнали руснаците, че да мародерстват и тоалетни чинии (използвани)...Въобще, светъл пример...
Че и програма за "денацификация" написали и следват, моля Ви се..


Последна промяна Павлин Андреев на 28 Юни 2022, 19:27, променена общо 1 път
Изтрити излишни части от цитата.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Юни 2022, 19:29       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 20 Фев 2019, 18:18
Мнения: 625
Колеги, моля, не хранете трола! Аз ще трия плявата, когато я видя! ;)
Благодаря.
:smoke:

_________________
FN Barracuda .357 Magnum
MP-446 Викинг 9x19
Astra Cub .25ACP


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 29 Юни 2022, 10:24       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Стрелец
Стрелец
Offline

Регистриран на: 19 Ное 2009, 22:42
Мнения: 53
Лично мое мнение е, че ако разгледаме внимателно, особено думите "такива действия, каквито смята за необходими" , може да се заключи, че оказването на всестранна, всеобхватна военна помощ съвсем не е задължително. В това словосъчетание е казано всичко.

andrei p226 R написа:
Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила,


Това имам предвид, не че няма да има помощ или подкрепа. Но ето, тежката бойната техника се пренася бавно и трудно, а и бойната авиация на Западноевропейските страни, която е най-бързото и ефективно средство е, както видяхме преди 10-а години в Либия с неособено големи възможности.
Но важното е, че сега имаме голяма нужда и необходимост от НАТО. Преди 20 г., като ни поканиха, армията ни имаше сравнително нормални способности, за да допринесе нещо в отбраната. По критериите на НАТО е необходимо да имаш минимум 3, а за предпочитане 5 формирования, за да може едно да бъде на ротационен принцип на мисия в чужбина. Но сега например инжернерната бригада като стана на батальон, какво може да се отдели за чужбина, ами по критериите на НАТО реално нищо. Още по критериите на НАТО 40% от въоръжените сили на една-държава членка трябва да са готови за действия извън страната си. Колко и кои от държавите в Европа са готови на това, оставям на вас да прецените.
Просто това е още една много широка тема, та предпочитам да не задълбавам в нея.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Авг 2022, 09:27       Заглавие:  Re: Мариупол
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 07 Май 2022, 15:35
Мнения: 204
Местоположение: South America
Да се върнем на темата Мориупол

https://istories.media/investigations/2 ... rasstrela/

Стройка после расстрела

Подряды на восстановление Мариуполя получают компании, связанные с российскими силовиками, чиновниками и девелоперами


"Это больше похоже не на войну, а на террористическую операцию со стороны России в отношении Мариуполя и жителей этого города. Там разрушено все — 95–98 % всех зданий, всего, что там есть. Мы говорим с вами о школах, детских садах, обычных жилых кварталах, заводах, набережной, это же морской город. Все!» — заявил в конце апреля президент Украины Владимир Зеленский.

20 мая Россия окончательно оккупировала Мариуполь — в плен сдались последние находившиеся на заводе «Азовсталь» военные. К тому времени в Мариуполе артиллерийскими, ракетными и танковыми обстрелами были повреждены или полностью разрушены около 90 % многоэтажных жилых домов, до 60 % частных. Погибли тысячи людей, уехали из города сотни тысяч. Украинские власти оценивали число погибших в 20 тысяч, российский «мэр» Мариуполя — в 5 тысяч , ООН пока подтвердила гибель 1348 мирных жителей. Население Мариуполя до войны, по данным ООН, составляло около 440 тысяч, число уехавших, по разным оценкам, составило 250–350 тысяч.

Еще в апреле в городе была создана оккупационная администрация; мэром назначили депутата Мариупольского горсовета, гендиректора завода «Азовмаш» Константина Иващенко. Вскоре глава ДНР Денис Пушилин анонсировал «стройку беспрецедентного масштаба». «Россия с нами — это главное! Все регионы Российской Федерации пришлют к нам своих специалистов, и процесс восстановления закипит», — написал Пушилин в своем телеграм-канале в начале мая.

В Министерстве строительства РФ уже появился отдельный департамент по реализации «специального инфраструктурного проекта» — по восстановлению ДНР и ЛНР. Вице-премьер Марат Хуснуллин, который курирует этот вопрос в российском правительстве, заявил о создании «специального штаба», который займется вопросами восстановления «освобожденных территорий Украины».

Украинский мэр города в изгнании Вадим Бойченко считает, что на это нужно около 14 миллиардов долларов. Кому достанутся эти деньги?

По данным Минстроя ДНР, Мариуполь отстраивают 15 компаний из России. «Представлено около 15 строительных подрядных организаций, которые изъявили желание помочь в восстановлении населенного пункта», — заявил директор департамента развития строительной отрасли Минстроя ДНР Руслан Теряев.

Как именно компании получили эти подряды, неясно. На портале госзакупок не нашлось ни одного тендера на строительство в Мариуполе. На пропагандистском портале «Украина.ру» (владелец — МИА «Россия сегодня») утверждается, что «список подрядчиков определялся Министерством строительства РФ» и за каждой компанией закрепили несколько микрорайонов.

«Важные истории» изучили сайты с вакансиями строителей в Мариуполе, местные СМИ и паблики и составили небольшой список.

ППК «Военно-строительная компания» (ВСК)

Подведомственная Минобороны ВСК — генподрядчик нового жилого микрорайона, медицинского центра и нескольких бетонных заводов в Мариуполе. Представитель компании Максим Пастухов не стал отвечать на вопрос «Важных историй» о том, как ВСК получила эти подряды.

До октября компания планирует сдать 12 пятиэтажек, потом — «еще больше», рассказал замминистра обороны Тимур Иванов: всего около 2,5 тысячи квартир. В микрорайоне будут детские сады, школы, каток и бассейн.

ППК «ВСК» была создана в октябре 2019 года по указу Владимира Путина. Предшественник ВСК — компания «Спецстрой» — была расформирована после нескольких громких коррупционных дел. ВСК было решено передать всю военную стройку.

Главная цель создания ВСК — «вывод строительства военных объектов из коммерческого сектора экономики», чтобы «обеспечить максимальный статус имущественной безопасности комплекса». «Мы хотим уйти от субподрядчиков», — рассказывал замминистра обороны Тимур Иванов в интервью «Новой газете».

Однако полностью «раскоммерциализироваться» не удалось. Например, заключив в июне этого года контракт со Следственным комитетом на реконструкцию и строительство зданий кадетского корпуса СК в Санкт-Петербурге, ВСК без проведения конкурса отдала работы на субподряд компании «Геоизол».

На стройки в Мариуполь ВСК также нанимает в качестве субподрядчиков обычные коммерческие компании. Например, исполнитель работ по строительству жилого микрорайона не ВСК, а некая компания «Олимпситистрой» — это следует из паспорта объекта строительства, который вывешен на месте стройки.

«Олимпситистрой»

На паспорте объекта в Мариуполе не указаны никакие данные, которые могли бы позволить идентифицировать компанию с названием «Олимпситистрой». Однако на видео, где замминистра обороны Тимур Иванов инспектирует стройку в Мариуполе, можно заметить Александра Фомина — гендиректора одноименной московской компании.

На сайте «Авито» есть вакансия этой компании: требуется бригада бетонщиков-затирщиков для работы в Мариуполе, объем работы до 60 тысяч квадратных метров.

«Олимпситистрой» был зарегистрирован в 2006 году и регулярно, часто без конкурса, получает подряды от структур военно-строительного комплекса. Компания участвовала в строительстве войсковых частей, военных городков, нескольких кадетских училищ, пансиона воспитанниц в Санкт-Петербурге, медицинских частей Минобороны и других объектов, связанных с военным ведомством. В 2021 году ее выручка превысила 21 миллиард рублей.

Несмотря на то что на видео с Ивановым Фомин в офисной военной форме, с шевроном Министерства обороны на одной руке и нашивкой с буквой Z — на другой, формально эта компания не имеет никакого отношения к МО.

У нее два учредителя — Александр Фомин и Дмитрий Хавронин. В соцсети «ВКонтакте» Фомин отмечен на фотографии встречи Владимира Путина с выпускниками военных училищ; судя по всему, он окончил Военный инженерно-технический университет в Санкт-Петербурге. Раньше работал в строительном управлении Московского региона Минобороны. Про прежние места работы Хавронина нет информации в открытых источниках. Однако в начале нулевых он был зарегистрирован в общежитии по адресу Хорошевское шоссе, 76б, — там находится комплекс зданий ГРУ Минобороны.

«Важные истории» не смогли получить комментарии от владельца компании Александра Фомина — он попросил задавать все вопросы представителю «Военно-строительной компании» Минобороны.

ГК «ЕКС»

Строители ГК «ЕКС», как сообщает РИА «Новости», в Мариуполе живут в палаточном лагере с колючей проволокой по периметру. Ими руководит заместитель гендиректора компании полковник запаса Вадим Куц, который занимался военным строительством в Чечне, Южной Осетии и Абхазии. Из его слов следует, что у компании в Мариуполе 235 объектов: жилые дома, школы, детские сады — что-то восстанавливается, что-то строится с нуля (в этом видео Куц говорит, что ЕКС отвечает за пять микрорайонов и 231 многоэтажный дом). Издание «Украина.ру» в своем материале восхищалось тем, какая жесткая «армейская дисциплина» царит на объектах ЕКС.

На сайте по поиску субподрядчиков ГК «ЕКС» искала исполнителей на все виды работ по строительству и восстановлению различных объектов. На низкоквалифицированную работу — расчищать завалы — компания нанимает местных жителей (вице-премьер Хуснуллин озвучивал примерную зарплату таких работников — около 25 тысяч рублей, «Медуза» писала про 32 тысячи).

ГК «ЕКС» — один из крупнейших строительных подрядчиков в России. Выручка компании в 2021 году — 64,6 миллиарда рублей.

О ЕКС подробно рассказывало издание «Проект». Сейчас владельцем компании значится ее гендиректор Алексей Власов. Но реальным владельцем, по мнению сотрудников и партнеров ЕКС, является Максим Крылов — выпускник московского Суворовского училища и Военного университета Минобороны (гендиректор Власов окончил тот же университет). Отец Максима Крылова Николай учился в Суворовском училище вместе с бывшим вице-премьером и экс-замминистра обороны Юрием Борисовым и мог иметь отношение к ГРУ.

Успех ЕКС собеседники «Проекта» связали с близостью к семье Ротенбергов. При этом между собой сотрудники компании называли ее «кадетским братством»: «Случалось, что основным мотивом для приема на работу топ-менеджера была его учеба в Суворовском училище». В 2017 году ЕКС была перерегистрирована из Москвы в Ярославскую область, где правительство возглавил бывший сотрудник ФСО и еще один выпускник Суворовского училища Дмитрий Степаненко.

«Р-Строй»

В конце июля некая компания «Р-Строй» разместила на электронной платформе Газпромбанка заказ на перевозку из Таганрога в Мариуполь железобетонных панельных конструкций для жилищного строительства. За максимально короткий срок компании нужно перевезти шесть тысяч таких панелей. При условии, что одна машина может перевезти три-четыре такие панели за раз, компании-поставщику необходимо было бы совершить 1500 рейсов в Мариуполь.

Шесть тысяч панелей необходимы для строительства примерно восьми пятиэтажных четырехподъездных домов, подсчитал для «Важных историй» инженер-конструктор строительной компании. У «Р-Строй» также опубликовано более 40 вакансий в сфере строительных работ в Мариуполе на сайте hh.ru.

Компания «Р-Строй» была создана в мае этого года, у нее два владельца — Николай Милькис и Константин Нуриев. Милькис — бывший заместитель губернатора и директор департамента экономического развития ХМАО, ушедший в отставку в январе 2021 года. В марте 2022 года он возглавил компанию «Амсел» (интернет-аптеки «Еаптека»), владеет которой Алексей Репик — основатель холдинга «Р-Фарм», крупнейшей фармацевтической компании России.

«Испытательный центр „Стройэксперт“»

Во время обстрелов Мариуполя местные жители прятались в здании городской филармонии. Оно стало убежищем для тысячи человек. После оккупации города в филармонии разрешили репетировать актерам местного драмтеатра — тот был полностью разрушен российским авиаударом 16 марта, жертвами которого стали несколько сотен человек (от 300 до 600 по разным оценкам).

В сентябре актеры должны были сыграть свой первый спектакль, но здание у них отобрали, говорится в статье «Аргументов и фактов». «Нам отдали под репетиции другое здание, мотивировав это тем, что филармонию готовят под заседание суда над батальоном „Азов“ и другими военными преступниками», — рассказал «АиФ» актер драмтеатра Дамир Сухов. В телеграм-канале Мариупольского городского совета говорится, что на сцене филармонии уже смонтировали клетки для будущих заседаний.

Сейчас в здании филармонии, пострадавшем от обстрела, идет ремонт. Один из сотрудников, занимающийся восстановлением здания, попал на видео российской спортсменки-пауэрлифтерши, сотрудницы «Первого канала», которая снимает репортажи в оккупированном Донбассе. Согласно сервису FindFace, рабочего зовут Павел Золотухин, он родом из Санкт-Петербурга и по крайней мере в 2021 году числился в петербургской компании «Испытательный центр „Стройэксперт“». Один из сотрудников компании подтвердил «Важным историям», что «ИЦ „Стройэксперт“» работает в Мариуполе.

Владельцы бизнеса — Денис Мотуз и Галина Архипова, родственница местного девелопера Глеба Архипова. Мотуз и Архипов — владельцы группы компаний «Стройэксперт», проектировщика и застройщика жилых домов в Санкт-Петербурге.

5 июля они оба, по данным местного издания 47news, были задержаны по уголовному делу о растрате бюджетных средств в Фонде помощи обманутым дольщикам — проектно-изыскательские работы были заказаны по заведомо завышенной цене.
Есть и другие компании, которые получают подряды в Мариуполе

Полностью отстроить Мариуполь, заявил вице-премьер Марат Хуснуллин, планируется за три года. Город «благоустроят», создадут транспортно-пересадочный узел, сделают «рекреационные зоны» и будут развивать туризм. Реконструируют аэропорт и построят автостанцию «для обслуживания пригородных направлений с Российской Федерацией». Автобусы и троллейбусы заменят на электробусы. На месте комбината «Азовсталь», где шли ожесточенные бои, может появиться место отдыха или «промышленный парк».

Минстрой ДНР не смог сказать «Важным историям», сколько именно жилых домов и соцобъектов будет восстановлено в городе по плану Хуснуллина. В Министерстве строительства и ЖКХ РФ не ответили на вопросы «Важных историй»."


https://istories.media/investigations/2 ... rasstrela/

_________________
Glock 45 9x19 - Olight Baldr S
Cadex CDX-50 Tremor 29" .50 BMG - Nightforce ATACR 7-35x56 F1 Mil-XT
Tikka T3x Tact A1 24" 6.5 Creedmoor - Element Nexus 5-20x50 FFP APR-2D Mrad
Tikka T3x Tact A1 24" .308 Win - Element Nexus 5-20x50 FFP APR-2D Mrad


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 209 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Beer и 3 госта 
Иди на:  

Powered by phpBB © 2020 TheGunMan
This forum is operated and maintened by Stanislav Georgiev - Owner/Administrator, Jordan Cholakov - Adminstrator/Editor and Rossen Hristov - Graphic Designer/Potographer