Привет на всички читатели и писатели във форума!
С неколцина от вас съм споделял още преди месеци желанието си да пусна такава тема, ама все не оставаше време.
В началото ми се иска подробно и напоително да обясня някои неща за да няма после някой, дето да не ме е разбрал. 1. Откак се помня постоянно някой за нещо ме лъже. Предполагам с мнозина (ако не и с всички) от вас, е така. При мене това лъгане доведе до едно хронично неверие в първичната доброта и честност у хората, а на търговци не вярвам по подразбиране. 2. Много обичам да експериментирам – особено с неща, които са ми интересни. 3. Скръндза съм. 4. За мен скъпо не е непременно хубаво, а евтино не е непременно лошо. 5. Думата „марков/а/о/и”, употребена за стока, която се продава в България, предизвиква у мен вомиторни пориви. 6. Тъп и прост съм и от нищо не разбирам, а в частност нямам никакво образование или квалификация по смазочни продукти и разтворители.
Като следствие на казаното по-горе: 1. Изпитвам една известна неприязън към химическите продукти, които са по етикет конкретно предназначени за почистване и смазване на леко стрелково оръжие и за себе си съм убеден, че единствено опаковката и цената им ги правят конкретни, а реално по химическия си състав това са някакви масла, солвенти и т.н., които се ползват и в други сфери на промишлеността, само че без Mr. Bombastic на етикета и на доста по-ниски цени. 2. Смятам, че всяко масло може да смаже огнестрелно оръжие. Справка – мускетът на Колумб и шишането на Чавдар Воевода. Естествено, че маслата на петролна основа са по-добри от овчата лой и свинската мас, но и последните ще мажат известно време преди да се затоплят и изтекат. 3. За мен най-важното качество на оръжейното масло е способността му да стои там, където е поставено, и: - да не се стича / изтича, да не се изпарява и да не съхне - за съжаление характерно за течните масла; - триещите се части да не го забърсват и/или изтикват от мястото му - за съжаление характерно за гресите. Мисля май „адхезия” се наричаше това...
До пролетта на 2014 г. бях ползвал много и различни масла и почистващи продукти, но някакси вътре в мен все клокочеше една неудовлетвореност, че плащам прескъпо за нещо, което сякаш можеше и по-добре, а със сигурност и по-евтино. През март 2014 г. обаче една случайност ме бутна по друг път на експериментиране, който ме доведе до крайно неочаквани за мен резултати. На него посвещавам и тази тема.
Преди да почна по същество искам да направя и няколко важни уточнения: 1. Темата е само и единствено за смазване и почистване на ОО чрез употребата на продукти, които по етикет НЕ СА предназначени за ОО. 2. Ако някой иска да пише за конкретен продукт, който Е предназначен за ОО, да знае, че това НЕ Е правилната тема и написаното от него ще бъде изтрито. За такива продукти моля пускайте отделни теми или пишете във вече съществуващите теми. 3. Ако някой иска да коментира някого или да ползва нечии личностни качества и/или недостатъци като аргумент, следва да знае, че това НЕ Е правилната тема и написаното от него ще бъде изтрито. 4. Ако някой иска да пише за вредите и опасностите при смазването и почистването на ОО чрез употребата на продукти, които по етикет НЕ СА предназначени за ОО, да пусне отделна тема и там да изложи мислите си. Ако стори това тук – написаното от него ще бъде изтрито. 5. Писането на нещо просто ей така – за запълване на време и място – няма да се счита за проява на свобода на словото и написаното в този дух ще бъде изтрито.
Целта ми е тази тема да стане един полезен ресурс за неверници, скръндзи и търсещи натури като мен. Ако сте убеден, че в ОО следва да се ползват само и единствено продукти, които по етикет са предназначени за ОО, то тази тема не е за Вас.