При мен почистването на оръжието е нещо като ритуал ....
Пуша си , търкам , размишляам за някои работи ..почти като динамична медитация се получава хе хе хе

А иначе използвам точно три неща:
1. Старата добра комунистическа армейска оръжейна течна смазка.
Сега не знам дали я има някъде , около
2000 г. ми изпадна и си взех туба
20 литра. За
17 години въртя оръжията и постоянно имам
2 къси и три нарезни карабини средно и имам още повече от половината. Ако ме изкара още
17 години - здраве.
Смазвам след стрелба и почистване , а ако има периоди когато не стрелям - поне веднъж месечно за карабините , и през седмица за
КНО.
2. Течна газ за горене.
Газта я използвам преди всичко за цевите на
КНО и за затворния мехънизам на карабините.
Докато се занимавам примерно с рамата и блоковете , в едно бурканче с подходящи размери потопявам цевта при
КНО , или затвора на карабините. След това само ги протривам и всичко пада. Накрая при сглобяване тънко смазвам с посочената армейска смазка.
3. Абразивна шлайф паста.
Това сваля вся и всьо !!!
Размеквам с течната смазка и става като пяна върху протривката и парцалчетата.
Нея я използвам по-рядко само за цевта на
КНО - по преценка
1-2 пъти в годината...... въпреки , че до момента не съм забелязал странични ефекти (
като нараняване на цевта) някак ми е жал да "жуля" оръжието с нея.
За сметка на това цевта става като фабрична и не можеш да изкараш дори и сянка на нагар при протриване накрая с бялото парцалче.
По същия начин я ползвам при цевите на карабините , но пък всеки път използвам
СЛЕД СТРЕЛБА при затворната рама на
SLR и
Сайгата (
репликите на Калашников). Всички знаем колко е досаден нагара по буталото и особено в газовата камера.
Е , с шлайфпастата проблемите приключват.
Единственото условие е , след използването и , накрая много внимателно и прецизно да се остранят сякакви следи от нея с помощта на конвенционалните смазки (
при мен течната армейска) защото ако остане и при стрелба и нагорещяване се спече , може да има поражения при движещите се механизми на оръжието.
Естествено , сега на пазара има и от пиле мляко и сякакви модни тенденции , които по сяка вероятност са и много добри , но към момента тая система ми е навик и върши работа и нямам намерение да я сменям.