Ivo III написа:
целта на тази процедура е чрез стреляне да се позагладят малко деругите и остатъците от инструментите, за да може по малко да задържа в процеса на работа, защото при първите изстрели .. набива мед в деругите и си остават там грапавините и т.н.
купих си четка за хонинговане, много финна. дано не ми се налага 
Сега е сериозното - можем ли да си направим някаква методика - за късо, за дълго, периоди на почистване, основни постановки, идеални условия за процедурата, препарати, протриватели, евентуално консервиране и т.н. Опитът тук е от голямо значение.
До скоро чистех с МPro7, но установих, че окадени части напръскани и оставени за няколко часа поне с Балистол просто се избърсват безгрижно, след това киснене.
Също така нямам проблеми с почистването на моето КНО...
Нагарът (сега говоря за болта на АР-ката конкретно), до този момент успявам да премахна ефективно само механично. Имам опит и с вековен нагар от болт керър, явно от раглобена армейска карабина, купен от Германия. Просто не вярвам, че немски войник е възможно да е толкова намърлив! Вероятно е НАТОвска... Опитах всички налични мои продукти, плюс такива не точно за нагар, плюс прегрята пара, с незначителен успех. Накрая механично - с твърдо профилирано дърво и с много усилия работата стана. Сега си имам инструмент за почистване на BCG AR-15.
Говорейки за нагара, подчертавам, че нямам знанието би ли могъл да се отлага ВЪТРЕ в цевта.
На изхода е ясно. Имам го по компенсатора...
Въпросът е до къде навътре се отлага?
Предполагам, че основният механизъм на процеса е термодинамичен - пада налягането и от газообразна система се отделя дисперсната фаза (която е родителя на нагара) от дисперсната среда - газовете. Несъмнено и в канала има дори и след почистване нещо (тук щастливия финал при мен се осигурява от Хамелеона на Бортех), което явно е знак, че малки количества има и по цялата вътрешностт на цевта...
Екстраполации, но Иво и бороскопът му ще дадат по-точна информация...
Имам разбира се и още чудения - например бор снейка до колко е ефективен. Това ли му е предназначението - да почистиш веднага след стрелба?
Ако не се изчисти веднага след стрелба нагарът става ли по-твърд и устойчив?
Колеги питайте, отговаряйте, давайте съвети!
Мисля, че така ще си помогнем, а и на колегите от третия вид...