За някои тази тема може да е странна, но за мен въпросът е най-малкото интересен.
За обиране на влагата досега в касите си слагах торбички със силикагел. Потребителят MUFC ме беше снабдил с няколко торбички от по 100 грама. Веднъж на 6 месеца ги вадех и ги държах по 1 час във фурната на 70 градуса с обдухване за да им избяга влагата и ги връщах обратно по касите. Обаче не съм се опитвал дори да правя някакви количествени замервания на това колко влага има "уловена".
Един ден в Кауфланд видях едно изделие подобно на това:
http://jumbo-online.bg/vlagouloviteli/8999-Vlagoabsorbator-400-gr-1091822.html Пробвах него в голямата каса и видях, че около 40 дена след поставянето му в купичката започва да се събира прозрачна течност с гъстотата на олио. Първите няколко пакета ги похабих, защото не знаех колко да ги държа, но последния път реших да държа до дупка за да видя какво ще стане. Оказа се, че всичко е съобразено - количеството сухо вещество с обема на купичката. И когато тя се напълни - пакетчето отгоре беше празно. Тогава се сетих и за някакви количествени замервания.
Готова за употреба, но неупотребявана система:

Употребена и изчерпана система:

Разлика в теглата: 366 грама, което по пътя на логиката се дължи на изтеглената от въздуха вода. Обемът на новообразувалата се течност е 550 мл.
Проблемът ми е, че забравих кога сложих системата и нямам точна представа колко време се е абсорбирала тази вода. Във всички случаи не е повече от 6 месеца. В същото време пакетчетата от силикагел, които ползвах едно време, ги държах повече, но никога не е имало такова поглъщане на влага, че нещо от тях да потече. И в тоя ред на мисли се чудя това нещо толкова добре ли работи, или аз бъркам някъде в разсъжденията си?