i_m написа:
Честито и само по хартия!
Ама с този подпис - и въпроси да задаваш

- какви точно искаш да са отговорите

?
Можеш да опиташ с търсачката - или поне изчети темите в този раздел на форума - 60-тина са... Ще установиш, че има школи, учения, ереси и епични противостояния по темата - нещо като историята на религиите, преживяна на бързи обороти.
Основното е, че както и да го чистиш - най-вероятно ще те надживее... По-скоро натисни на безопасността и техниката, ако сега започваш по-сериозно с късото.
Благодаря.
Да, дано да е само по-хартия, железа и всякакви други неодушевени предмети, които не възразяват да бъдат обстрелвани.

Да, теми и видеоматериали има много. Изринал съм вече по-голямата част от ютуб по темата.
Но ме интересува мнениенто на хора с опит, по възможност и на хора с конкретното оръжие. Интересно ми е дали този модел има нещо специфично при поддръжката, дали има нещо, което трябва да съблюдавам и следя при експлоатацията и т.н.
Например, по повечето видеа, които съм гледал се споменава да не се прилага смазка около механизма на бойната игла - това валидно ли е за всички пистолети или повече за страйкър моделите? Задавам въпроса, защото съм гледал клипове в които обясняват иглата да се пази, както и съм гледал клипове в които оливат всичко около нея със смазка и не се споменава такова нещо.
Втория примерен въпрос е, че някои казват, че е напълно достатъчно да се използва само Балистол (хем за почистване, хем за смазване), докато други използват най-различни продукти за смазване и почистване. Кое е вярно?
Това са някои въпроси на които по една или друга причина не съм намерил конкретен отговор.

Това, че "школи, учения, ереси", църкви, секти, миряни, поклонници и т.н. има всякакви - ясно е. Затова и искам да посъбера малко мнения, да има дискусия и лека полека да се насоча и ориентирам в посока, която да ме удовлетворява.
По същество, желанието ми е да си поддържам оръжието в приличен (по възможност отличен) вид, който да осигурява надеждността му, както и да носи удовлетворение при работата с него.