s_savchev написа:
Приятели, моите 2 ст. по изминалия БГ Райфъл шампионат за 2022 г., като интересното е, че ......не присъствах на него и по принцир нямам право да коментирам. Ама какво да се прави .... не устисках. Гледах клипове от сцените от моит приятели, които са ги публикували във фейсбук. Малко отклонение - имам около 1200 "фейсбук приятели" от динамичните стрелци по целия свят. Отново оклонение - не съм участвал в турнири извън БГ. От тези 1200 приятели динамични стрелци виждам на какви турнири и какви сцени стрелят в повечето случаи. Та да си дойдем на думата - това, което видях като Райфъл турнир на 11.09.2022 г. в БГ тотално се разминава с това, което виждам по клиповете на другите ми фейсбук приятели. Това не е нищо ново, всички си го знаем. С две думи искам да кажа, че този Райфъл в БГ няма нищо общо с нормалния Райфъл извън БГ. Спокойно мога да кажа, че нашия Райфъл е нещо като роден Франкенщайн на Райфъла по света. ОК, такива са ни възможностите ще кажете. Прави сте. Но, като имаме само такива възможности, поне сцените да се доближават до понятието Динамична стрелба. Това, което видях по клиповете от изминалия наш шампионат, тотално ме отказа да участвам в такива състезания, дори и да не ме спираха финансови причини. Според моите разбирания, сцените в динамичната стрелба трябва да предразполагат поне първия на дадената сцена да има хит фактор поне 4-5, че и доста повече. Ще кажете - това е Райфъл. И какво от това - динамична стрелба ли практикуваме или прецизна. Като ще е "български вариант" поне да си го направим както трябва. Ще го кръстим "Динамичен райфъл"
Сега ще "залитна" малко към PCC-то.
MolonLabe написа:
Тези сцени, (от днес) според мен, бяха идеални (от гледна точка на "дай максимума си") и за РСС.
Г-н Минчев, участвате на турнири извън БГ. Моля обърнете внимание на турнирите за PCC. Мното рядко на международните турнири /пак казвам, не съм участвал, но гледам доста клипове на моите небългарски фейсбук приятели/ има такива "сцени" /нарочно го казвам в кавички/.
А пък
MolonLabe написа:
На дългата - аранжирай плейтове от 50 до 200 метра и дай да спретнем нещо за дълго в 9х19 за края на Октомври.
и се изпълни това, за предпочитане е хората да не си паркират автомобилите на паркинга над тази сцена - стрелба с 9х19 на 200 метра си е направо .......... - като знам, че повечето PCC са с бързомер "прострелян" на не повече от 25-30 метра, си представям едно непреценено "вдигане" на мерната линия за да компенсира траекторията на куршума какво ще доведе - вече сме го "яли" на райфъл, където участваха и PCC.
Та да завърша - чест и почитания на Мето - опитва се и влага всико от себе си - респект от мен за него /и аз организирам от време на време някой и друг вътрешен турнир на нашия клуб и ми е ясно, какво му коства/. Но.... с такива сцени в Райфъл-а, за мен това не е Динамична стрелба. По скоро се доближава до прецизна или нещо подобно. А пък има и друго мнение - аз не мога да стрелям и сега си търся оправдания. Каквото вие си изберете

"
Догодина, като се намалят състезанията "Райфъл" на 1 или максимум на 2 за една година, защото нали "много хора" идват "много хубаво ще е", нали...Тогава и това няма да го има..
Само с намиране на кусури, нема да стане! Това знам аз. Това са възможностите - това е положението. Всичко друго е ала-бализми, просто разговори и съждения, които не кореспондират с реалността. Какво било в чужбина и прочее. Който може, има кинтаж, желание и подготовка, отива навън да стреля и това е и не гледа останалите и не им пука за останалата масовка. Евалла на тия хора, да са живи и здрави. Това е нормално.
За останалата масовка, състезанията по карабина на Шаново са за разтоварване, приятни емоции, начесване на крастата, за удоволствие, любителско аматьорско-спортно участие и трениране.
И понеже, зададените от теб въпроси в крайна сметка опират до проблемът за разполагаемият финансов ресурс, то тук неизбежно се стига до проблемът с участието (с бройката на участниците).
Ами положението е следното (
съдя по това, което аз лично съм видял само за тази година):
За тази година 2022, на 3 от общо 4-те състезания "карабина", организирани от Методи Марков, се събираха по 30-на(да, не е грешка на езика ТРИДЕСЕТИНА) - 40-на (ЧЕТИРИДЕСЕТИНА )човека...Това "сериозно" отношение ли е към организатора, а и към самата дисциплина?
Хипотетична ситуация:
Ако трябва членовете на БФДС да се бръкнат с троен-четворен-петорен и т.н. годишен членски внос (
[i]визирам средствата, които от годишният членски внос, внасян от всеки спортист-аматьор по смисъла на ЗФВС биват алокирани за финансиране на БФДС)[/i], за да се посъберат някакви пари за стрелбище на федерацията (н
е, че ще стигнат за нещо, де, при тия зцени на недвижимите имоти и тая инфлация), но дори и да приемем, че се открием и се наеме подходящ обект за стрелбище с достатъчна дълбочина за провеждане на състезания "карабина", в условията на дългосрочен наем_(
Правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост дава някои преференции на юридическите лица с нестопанска цел, каквото качество има и Сдружение "БФДС", при наемане на имоти със статут на частна държавна собственост) , много ми е "интересно" как ли ще го приемат хората? Нали, защото дори и едно леко повишаване на годишният членски внос ще се приеме "на нож" и "на кръв", убеден съм..Все пак сме си българи! Все гледаме "
да не настинем и да не се минем"..Тук в България се правят мега тънки сметки за най-малките неща.....Българи сме си, все пак.
Нищо лично, това не е заяждане към теб. Просто трябва да се гледа реално на нещата. И да се оценяват и такива неща, като специфичния роден манталитет (
Виж по-горе житейското кредо на българина "да не настине и да не се мине")А човек, ако наистина има желание да дойде на състезание, все ще намери начин да го направи, въпреки ограниченията (
в краен случай ще вземе назаем пари, ако опира до липса на финанси). Освен, ако НЕ дай Боже е болен или има друг сериозен проблем или ангажимент, който обективно препятства участието му(
случвало ми се е и го знам от първа ръка).Като знам, оръжия за какви пари се използват и колко струват нещата, дори за едно най-базово, начално, минималистично оборудване, то разходите, които всеки участник в състезание прави са съвсем малка част от цялата тази "инвестиция"...