Приятели,колеги и братя по оръжие.Рядко се включвам в дискусии(причината е обяснена в клипа на Камен Донев,,Как да не ни личи,когато сме прости''),но сега ще се помъча да направя нещо като анализ на досега написаното по темата.Най- общо казано,всеки си има неговата истина и всеки е прав за себе си.Не мисля да критикувам или да обиждам никого,само ще засегна няколко момента. Знам точно ,какво има впредвид Стефан(обсъждали сме го нееднократно на маса::)).Навремето,когато се създаде федерацията,се взе решение в заглавието и да присъства термина,, Динамична'' на мястото на,, Практическа''(както е по света),за да не изправим косите на нашите законотворци и да вземем по-лесно лиценз.Така ,че динамиката в този си контекст ,не е задължителна.От друга страна обаче ,нещо друго прави впечатление.Преглеждайки резултатите по сцени се вижда,че само на три сцени има постигнат резултат с хитфактор над 3 и то от четири, пет стрелци и само на една сцена, хитфактор 5 и то само от един стрелец.Някой ще каже,,ми такова е нивото'' или,както казва един наш съклубник,,научете се да стреляте,калъфи::)),но мисля ,че другаде е причината.Това за мен, братя, е разминаване между стейдж дизайн и ниво за Национално състезание .Тук съм съгласен със Стефан.Национален шампионат ,трябва да показва колко си постигнал за тренировъчната година,а не да се чудиш дали всички около тебе са също толкова зле или това ще е просто скъпа екскурзия до Шаново.Колегата Андрей по- горе спомена за малкия брой участници в турнирите през годината и че ,ако човек иска и е мотивиран ще намери възможност.Ами, ето го отговора...Ако една проява създава в мен положителни емоции,дава ми удоволствие,не ме натоварва психически,а напротив..тогава ще се грабна,ще бия 600км. път,ще взема пари на заем,ще излъжа жена си и т.н. и ще дойда.На времето в Беляковец ни трябваше клубен автобус,за да се извозим за състезание и нямахме търпение да отидем.Не ме разбирайте погрешно...хвала на Мето и на всеки,заел се с организация в това трудно време,но така стоят нещата. Колегата Дред написа най-вярното според мен ,засягайки причините и следствията.Производителя(организатора) създава продукт ориентиран към потребителя(стрелеца) .Ако таргета му е високото спортно майсторство(шепа спортисти с висока мотивация,възможности и средства),тогава ,да,...търсим си високото ниво,не ни интересува броя участници и т.н. с други думи ,,бутиков турнир''.Това, обаче според мен е присъщо на организации с много спонсори или финансирани от държавата. В нашия случай ,обаче ми се чини ,че ситуацията е друга.Ориентирани сме по-скоро към ,,масовия спорт''... и ето го противоречието.Масовия стрелец идва трърде некомпетентен за някой състезания, или те не покриват представите му за приятно изкарване на уикенда с любимото му хоби(съществува ужас сред стрелците от силиконови плейтове,половинки мишени,видими само за някой орел плейтове,изрезки от зони видими само от челна стойка,изчепени позиции(Кусевки::),извратени сцени(Михтиевки::)половината състезатели са дърти,половината са дебели,всички са кьорави или с ишиас). Тук според мен е заровено кучето.Продукта е неприемлив за потребителя.Тъжния факт е ,че най-добрите състезания,които съм посетил тази година, са със заемки на сцени от турнири в чужбина и о,чудо....успявахме да докараме и прилични хитфактори. За радост ИПСЦ е разнообразен като дисциплини,калибри ,нива и прочие...и от организаторите(господ да ги поживи) зависи ,какво ще предложат. Нямаме право да се сърдим на никой за това ,което предлага като продукт,варианти има много(кеф ти карабина,кеф ти ПСС,кеф ти пистолет или гладка пушка) за всякакъв размер ,за всякакъв мерак.Не можем обаче да се сърдим и на някой ,че не харесва това ,което му предлагаме.Както гласи една просташка ,но вярна фраза,, ВСЕКИ САМ СИ ПРЕЦЕНЯ'' За тази година толкова от мен::)) Край на проповедта.Бъдете здрави..
|