logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Дата и час: 04 Окт 2023, 17:52
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 07:26       Заглавие:  Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2006, 21:39
Мнения: 4010
Местоположение: Shooting range Proshooter
Първо да кажа - състезание ще има на 06.11.2022 :tu:
:danger:
Що е то IPSC (динамична) стрелба в БГ и имали то почва у нас. Сътворението.

УВОД

Скъпи приятели, от много време се каня да напиша няколко реда за началото на Динамичната стрелба (на която аз съм кръстник, но за това по-нататък) в България, и вашите коментарии в последните няколко седмици ме провокираха да започна.
Ще бъда максимално обективен и ще се опитам хронологично да подредя фактите, но от един момент нататък те се припокриват.
Истината е, че Динамичната стрелба в БГ има една майка и двама бащи. Майката е любовта и страстта към стрелбата и оръжията, а бащите сме двама – Методи Марков и Милен Димитров. И двамата независимо един от друг, по свой път, намираме и прегръщаме идеята за вкарването на спорта IPSC в България. Хронологично СК Ронин е учреден една година по-рано от НКПС Динамик, а БФДС я учредихме през 2005г. Ще започна с моята част, защото така ми е по-лесно и ще добавя това, което знам за Милен.
През далечната 2000г. в Стара Загора се запознах с покойният вече Франко Ораци, учредител и на СК Ронин, който беше собственик на Италианския оръжеен магазин в Ст.Загора и вносител на оръжие. Темите на разговор, както може да си представите, се въртяха около „железата” - малко на италиански, малко на български и английски. Там, за първи път видях списание „Арми и Тиро” в оригинал. Докато се дивяхме на лъскави и недостъпни за тогава красоти, попадахме в средните страници на снимки, на едни хора тичащи между едни паравани, стрелящи по някакви осмоъгълни картонени мишени, по метални мишени и някакви „махала”. Нямаше как да не ни направи впечатление. Франко започва да ни обяснява на дълго и на широко неща, които вие вече знаете повече от прекрасно за IPSC. Идеята остана да си отлежава, защото по това време, неща като оръжие за спортни цели, рилоудинг, барути, капси и куршуми бяха нещо немислимо, дори забранено и наказуемо съгласно НК.
В началото на 2002г. помолих Франко да ми донесе Устав или Правилник на италианците за IPSC, за добием представа може ли да се направи това в България, какви са изискванията, условията и т.н. От това се роди и идеята, една група хора и приятели стрелящи варианти на спортна стрелба с Макаровци, ТТ и тук-там ЧЗ75, че трябва да учредим Стрелкови клуб Ронин и в последствие Федерация, което се случи през месец ноември 2002г., а окончателното му вписване в Съда беше през м.април 2003г.
Между временно през 2002г. чрез Франко Ораци, внесох първото Танфолио - Лимитед Къстъм в България и то в калибър 9х21. Вноса беше през летище София и може да си представите, как се събра цялата Митница да гледа това чудо невиждано, в сребърния куфар с ключалка, с червена плюшена подплата, цялото от блестяща неръждавейка с двуредовите хромирани пълнители и алуминиеви капачки. С това оръжие реално започнах и практикуването на динамична стрелба. А как и станах кръстник?
В ОД на МВР Стара Загора имаше една прекрасна жена и приятел Йонка Георгиева, говорител на Дирекцията и журналист на свободна практика (загина трагично при катастрофа). Тя отразяваше успехите ни, с отбора на МВР по стрелба от полицейските състезания. В разговор с нея й разказах за идеята, показах и списанията и я попитах за мнение за името. Още помня милата и усмивка и как ни каза, бях с Бай Ставри-Сашо Господинов, „Абе момчета, тая приложна стрелба, къде ще я прилагате, по кафетата ли? Журналистите живи ще ви изядат. Измислете нещо друго, нещо което да ви отличава и характеризира”. За тези които не знаят, и тези които не се сещат или са забравили в онези години „гущера си режеше опашката” – поръчковите убийства по улиците бяха почти ежедневие.
Разглеждайки отново Устава на Италианската федерация името си дойде само – Federazione Italiana Tiro Dinamico Sportivo – Динамична стрелба. Много от вас се подвеждат по думата Динамична и влагат смисъл, които е различен от оригиналния превод – ПРИЛОЖНА. За това има и статични сцени, има стрелба със силна и слаба ръка, даже не е заложена достатъчно и т.н. След като имахме и името, започнахме да търсим начина, как да се направи спортна организация – Федерация по този нов за България спорт. Тук е момента да поясня, че нашият подход беше отвътре на вън, докато Милен започна по обратния път.
През м.ноември или декември 2003г. бях в София за Коледния турнир на МВР на стрелбище Гео Милев.
И тук съдбата се намеси точно на време и на място.
Отивайки към стрелбището, на бензиностанцията под нея случайно срещнах Иван Бързилов. Познавахме се от един оръжеен форум в Дир.бг и стрелби на Герена. Разказах му подробно идеята, обясних му какво представлява Динамичната стрелба. В един момент Иван ме погледна замислено и каза – „ Абе пич, ти знаеш ли, че там едни от вашите в МВР ще правят клуб по това. Виж ги на състезанието, били при баретите, единия се казва Боби”. И това беше първият контакт.
Още си спомням, както сега, как намерих Милен Димитров, Боби Николов и Димитър Жежев. Седяха си кротко на една пейка и чакаха да им дойде реда да стрелят. И в този момент се появих, с Танфолиото поставено в спийд машина Вега и директно им забих въпроса - Здравейте колеги, вие ли сте тия които ще правят клуб по IPSC? В Стара Загора имаме клуб по тая стрелба и имаме идея да правим Федерация." Сигурно минаха поне 10сек. преди някои от тях да реагира, докато ме оглеждаха. Не ме познаваха, защото тогава още не бях започнал да печеля състезанията в МВР.
Пръв се окопити Милен и обясни, че те са хората и действително знаят за IPSC и ще правят клуб. Разбрахме се, когато са готови да говорим. През април 2004г. е учреден и регистриран НКПС Динамик, от членовете на който в последствие се създадоха и доста от софийските клубове.
По отношение на Милен Димитров, това което знам е, че в периода 2002-2003г. е на мисия по линия на МВР в Косово, където чрез някакъв американец разбира за IPSC и осъществява контакт с Централата. Той регистрира IPSC-регион България, като заплаща от джоба си таксите за регион и членове и е първият Регионален Директор за България и Председател на Динамик. Това имах предвид, когато написах, че неговият подход е бил отвън на вътре.
ПЪРВОТО състезание - В края на 2003г. мисля че беше декември, на някакви стрелби на Герена, почти в края на състезанието към 18.30 Владо Николов от Пловдив идва в залата и вика - Пичове, на Фортуната едни момчета са направили състезание по IPSC. Айде като свършим тука да отидем да видим. Фортуната е закрито стрелбище (коридор) в мазето на часовникарския техникум в София. Милен и Боби бяха наредили някаква сценка, тип Класифайър, каквито се стреляха в първите години. Отидохме, гърмяхме до 23.00, защото след първата сцена предаредиха и някаква друга. Смад, пушък, но ... кеф. Резултатите ги изчисляваха само на хит фактор, по-късно разбрахме всички, че системата е друга, както я знаете сега, но тогава все още "откривахме топлата вода".
…………………………………… to be continued ………………………………………..

Надявам се , че ви е било интересно, че става ясно как започнахме преди 20 години и защо се боря нещата в този спорт да се случват по правилния начин, за да го запазим и продължим да му се радваме, защото го чувствам като част от мен. Във всяка една организация в определени моменти има залитания в една или друга посока, но важното е да не изтърваме правилния път. Не може и не трябва да има противопоставяне между стрелковите спортове, глупави сравнения, кой бил по-истински, по-лесен или по-труден. Лесна и евтина стрелба няма. Сините сливи, защо са червени, защото са зелени. Динамичната стрелба е приложна! ;) PDT_Armataz_01_22

_________________
one shot, one kill!!!
Double shots, double A :)

Произвеждам гилзи от цели патрони, с цел оформяне на дупки в неупотребявани мишени
Методи Марков
ipsc-ronin.com


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 08:08       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 17 Апр 2007, 09:30
Мнения: 5585
Местоположение: Sofia
:tu:
Това е началото на романтичния период. Има още важни факти за отбелязване :-) Надявам се и Милен също да се включи тук и да разкаже, примерно, за дисковете с “гръцка музика” :D ;). За сега снимковия материал, а и някое друго мътно видео :D ще изчакат, защото има много разказване :tu:

_________________
Cocked and Locked, Ready to Rock! - MRSMITH
Светослав Костадинов, Динамик Армс

T-Class
ΜOΛΩΝ ΛΑΒΕ


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 08:21       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Сеп 2017, 07:47
Мнения: 937
Местоположение: София
hitman47 написа:
Първо да кажа - състезание ще има на 06.11.2022 :tu:
:danger: ...

Пренебрегвайки дългото и хубаво описание на сътворението на нашия любим спорт започвам с панически въпрос - чудесно е, че на 6.11 ще има състезание (каквото и да е то), но записаното в календара за 23.10 не се отменя, нали?

И да кажа - с нетърпение очакваме още спомени...

_________________
Политкоректност е въздържането от назоваванто на нещата с истинските им имена.

Забраната да говориш, да назоваваш нещата с истинските им имена, освен че е подтикване към лицемерие, е на практика и отнемане на една от основните ни свободи.


Иван Минчев НКПС "Динамик"


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 10:06       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2006, 21:39
Мнения: 4010
Местоположение: Shooting range Proshooter
MolonLabe написа:
23.10 не се отменя, нали?

Отменя се!

_________________
one shot, one kill!!!
Double shots, double A :)

Произвеждам гилзи от цели патрони, с цел оформяне на дупки в неупотребявани мишени
Методи Марков
ipsc-ronin.com


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 10:14       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2006, 21:39
Мнения: 4010
Местоположение: Shooting range Proshooter
Mr. Smith написа:
Има още важни факти за отбелязване

Мисля да го почна и да го оформя в нещо като книга, за създаването на ИПСЦ в България.
Има много нови момчета, които и идея си нямат през какво сме минали, за да има това в момента.
Нещата се приемат за даденост, а всъщност вървим по много тънък лед.
Има едни 10-15 имена в БФДС, които през годините по всякакъв начин са се борили, за да го има още този спорт.
И още се борим .....

_________________
one shot, one kill!!!
Double shots, double A :)

Произвеждам гилзи от цели патрони, с цел оформяне на дупки в неупотребявани мишени
Методи Марков
ipsc-ronin.com


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 13:14       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 29 Юни 2006, 19:49
Мнения: 5405
Благодарност Мето и Милен (следва да се уточни, че все пак моят баща е Милен :D ) и че пред него на "изпит за безопасност" през 2004та година, си прибрах револвера със завъртане, както си го бях тренирал от дете, според всички правила на каубойски филм и най-добрите редове на Карл Май :armed:

Само Милен си знае какво му беше тогава (и на моя съдия Красен Илиев)

_________________
https://www.facebook.com/Alex-Koussev-I ... 120281732/
NOT A LUCKY ALPHA


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 04 Окт 2022, 19:29       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Ветеран
Ветеран
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Май 2008, 20:19
Мнения: 519
Местоположение: Pleven
Да, доколкото си спомням тогава с Милен обсъждахме създаването на клуб по приложна стрелба (тогава не беше възприето още да се нарича динамична) в една сръбска кръчма "Бели двор" край Прищина.

Изпратено от моят M2101K9G с помощта на Tapatalk

_________________
Венцислав Б.Богданов
www.9mm.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 20 Окт 2022, 10:29       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Мар 2013, 12:31
Мнения: 280
Благодаря и Поклон за създателите на този толкова красив войнски спорт игра!
Благодаря Мето и Милен и на всеки друг допринесъл да го има в България IPSC!
Осъзнавам, че не бях примерен състезател и шута в мен ви е обиждал... за което моля за Прошка! Иронията ми е била нужна в играта на забавление стреса и тревоги да забравя и потисна...
Играта е страхотна и дава много: дисциплина, уважение, баланс, сила, скорост, мислене рационално... много...
не слъчайно сме набори 1976

Има идея добра от вас посята, още я мъдря че е голяма и всеки състезател, клуб и най вече Родина ще е добра и нужна! Кога я оформя ще ви я предложа, още в главата ми се мъти...
Тогава ще помоля, всеки своето его и обида да загърби, както е дребните еснафски маниери...

Прощка моля от всички ви осъзната!
Длъжни сме този завет да продължим и развием! що мога ще помогна, от всички вас получих много, то в мен бе и ще ви го върна ако добро и чисто!
Корист няма Господа!

_________________
Иван Цачев
Ivan TSachev

СК Bullet гр. София

Tanfoglio Stock II Xtreme 9X19
SAR M9F 7.62X39
SIG 516 Patrol cal.223 Rem.
Glock 43X 9X19
Benelli M2 Practical 12/76


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 10 Ное 2022, 03:05       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Мар 2013, 12:31
Мнения: 280
модерирано на 03.12.22г.
от НМ47

няма отношение към публикацията

_________________
Иван Цачев
Ivan TSachev

СК Bullet гр. София

Tanfoglio Stock II Xtreme 9X19
SAR M9F 7.62X39
SIG 516 Patrol cal.223 Rem.
Glock 43X 9X19
Benelli M2 Practical 12/76


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 06 Дек 2022, 23:10       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Online

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 31044
Местоположение: Sofia
2004

https://www.youtube.com/watch?v=QPgWrYDmJzQ

имам още много видео .. но е на ленти :)

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, Aero M4E1 х2, Glock x4 ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Дек 2022, 13:48       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Online

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 31044
Местоположение: Sofia
2005

https://www.youtube.com/watch?v=UBARuHXEd7M

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, Aero M4E1 х2, Glock x4 ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Яну 2023, 20:26       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 19 Юли 2017, 16:18
Мнения: 472
В бъдещата книга може да не наблягаш на трансформацията на танфолиото от 9/21 в 9/19 и романтиката там! :D

_________________
СК "Арес" Пловдив .


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 08 Яну 2023, 21:50       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 21 Дек 2006, 22:43
Мнения: 2405
Местоположение: Варна,България
T. Pavlov написа:
В бъдещата книга може да не наблягаш на трансформацията на танфолиото от 9/21 в 9/19 и романтиката там! :D


Тя не е много сложна и тежка. Виж,обратното вече си е трансформация,достойна за описание ;)

_________________
Паскал Петров,СК"Аргус"
Grand Power s.r.o.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 28 Яну 2023, 10:27       Заглавие:  Re: Що е то IPSC и има ли то почва у нас. Сътворението.
 
Снайперист
Снайперист
Аватар
Offline

Регистриран на: 02 Дек 2013, 18:20
Мнения: 324
Местоположение: София, България
Звучи ми поетично, романтично, егоцентрично и много изкривено от гледна точка на Методи Мрков - Бащата, Кръстника и Създателя. Светата троица на Динамичната стрелба у нас.
От 2000 година освен мен десетки чужденци и българи допринесоха за да ни допуснат да "РЕГИСТРИРАМЕ" регион България. На малко по-късен етап през 2002 г. "отвътре" много хора подготвиха и създадоха НКПС "ДИНАМИК", Кръстникът на "Динамик" и "ДИНАМИЧНАТА" стрелба в България, точно за да я разграничим от "ПРИЛОЖНА" е български полицай, мисионер - Димитър Хаджииванов. Това стана през 2002 година на сбирка на вече съществуващият клуб. По това време от година стреляхме "класифайърите" на американското ИПСЦ.
Методи Марков и членове на други клубове от страната дойдоха и идваха, като гости на всичко което правехме вече в ХКПС "Динамик", на готово.
Отново бих искал да разясня, че за да се случи регион България имат заслуга много хора, които отделиха време и средства. Аз имах ролята да инициирам всичко и да накарам тогавашното ръководство на международната конфедерация да ни повярва и да ни разреши да стартираме процеса.
Друг факт, който не трябва да се пренебрегва, е че още през 2000г. имаше български полицаи, които участваха в САШ на полицейски игри в които имаше състезания по ИПСЦ. След това участваха в създаването на НКПС "Динамик".
Нямам желания да участвам в някакви подобни теми в които Метди Марков си придава божествени и създателски функции. Много сме малки за подобни неща. Благодарен съм на живота и съдбата, че ни дават възможност да се занимаваме с "ДИНАМИЧНА" стрелба.
Благодаря на всички, включително и на Мето, че са отделили време, средства и енергия да имаме това, което днес е ИПСЦ БЪЛГАРИЯ.
Успешна, Здрав и Мирна 2023.

_________________
М Димитров
Основател на IPSC България
Основател и главен инструктор на TRISKEL INTERNATIONAL www.triskel-int.com


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта 
Иди на:  

Powered by phpBB © 2020 TheGunMan
This forum is operated and maintened by Stanislav Georgiev - Owner/Administrator, Jordan Cholakov - Adminstrator/Editor and Rossen Hristov - Graphic Designer/Potographer