logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Дата и час: 19 Юли 2025, 04:34

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2023, 18:10       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Ivo III написа:
за твоя случай
- опитай да си намериш, по добри гилзи
- пробвай с скоростите да си поиграеш

какви куршуми се ползват?

Следващото ще е това.
- гилзи на един изстрел (нямам още машина за отгряване)
- какви скорости да търся - с 16 инча цев съм и 55 грейна куршуми
куршумите са LOS или Hornady 55 FMJ

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Сподели темата във Facebook

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2023, 21:04       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Ветеран
Ветеран
Аватар

Mistar cz написа:
Е тук ще видиш интересни резултати сравнения и разлики!Първо ги притегли и примери колко са еднакви...... Ако искаш прилични резултати това Не са правилните куршуми!А ти гилзи ще сортираш.. отгряваш/прегряваш ..скъсяваш.. миеш къпеш.. смазваш.. суейджваш/сложна дума/...мериш обеми..па от ква сплав са .. може и магнит да ги лови :D Барути капси и те сумати модели ...И накрая стигаш до така наречения масов релоуд дето на Шаново да целиш ония да ме извиняват дамите в форума мишени тип дамски превръзки...Успех и да казвай степ бай степ кък се прави :tu:
Вървиш по отъпкана пътека но тези които знаят и могат не коментират....
п.п.Аз не съм от разбирачите

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 15 Окт 2023, 21:41       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

LOS на тегло са добре, но малко кривички по диаметър, обаче без проблем държат около 5см и по добри групи на 100м с еднакви гилзи
до 300 метра за целите на динамични стрелкови дисциплини с огромни зони .. и за разни дрилчета .. са без алтернатива :)

за Т-Клас за след 300 до 500метра .. ги вее вятъра, и по добре 62ки с 910м/с
по мек откат, по малко дулен трясък, висок БК и се представят много по добре на вятър

за далеко - 55грн, трябва да ги засилиш с 970-980м/с (колкото са Хорнади Трейнинг 5,56х45) .. поне за да изравниш балистически с 62-ките, но трясъка и отката е доста повече

LOS ги релоадвам за леки заряди
Норма 201, 25.0 грн, гилза SB, капса Муром
при 10 градуса темп
930м/с през 18ка цев (PF=163)
906м/с с 14,5 цев (PF=163)

при други гилзи с повече обем GGG, GFL, американски .. слагам 25,2-25,3грн за да изравня скорост с SB

LOS са много късички куршумчета, аз ги свивам на 56,5мм, за да се държат по добре в шийката :)

най-лоши групи съм правил .. с лоши гилзи :happy:

за далечни метални мишени, и то стрелба прав/коляно ... най-голямо подобрение видях от плетена пружина Гейзели и спусъка им :D

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Окт 2023, 01:43       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Ivo III написа:
А събрани от стрелбище, най-ниското качество месинг, на безброй изстрели, различни лотове (различен материал и обем) и още разлики .. ако не ми вярваш събери си и пробвай

Това което съм събирал (споменах го преди) повечето са, ако не и 100%, един път стреляни. Преобладаващи са военните. Гнезда на техните капси са по свити от нормалните. Дилън има инструмент, който да ги прави нормални. Това е, което ми дава добри резултати. Стрелям ги за тренировка за четене на вятъра. С .223 отдавна спрях да се състезавам.

С други думи убеден съм, че едно интелигентно сортиране, ще ти даде добри резултати. Как можеш да познаеш колко изстрела има една гилза? Ако физически (ръбове, изкривяване, раздуване, не разширено капсово легло) изглежда добре едно отгряване я прави нова.

Производителя е също фактор разбира се. Хвърляй доказаните боклуци. Те и като нови са боклуци. Моите предпочитания са Lake City.

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 16 Окт 2023, 01:55       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

buffalo_gt написа:
Mistar cz написа:
Въпроса ми не е математически (колко е 1 МОА на 100м), а колко е нормална група на 100м.

Това е мишената ми от състезание преди една седмица. Стреляна е с RRA 24" .223Rem. на 200м. 10 изстрела при лек страничен вятър (1-2 м/с) от дясно наляво. Този за мен е най-коварния (лекия) вятър, защото повечето попадения влизат в десетката почти без компенсация и те подлъгва, че става и така. Накрая обаче, като ги изстреляш всичките в мишената виждаш, че е могло и по-добре.
Трябва да отбележа, че ако пушката стреля в 15мм на 100м, съвсем не значи че стреля на 200м в 30мм. Случаят е точно такъв.
Тази стреля с 69гр. Нослер К.К. 12-15мм на 100м (като прострелка на малокалибрена пушка на 50 м), но на 200 отваря групата на 45-60мм. И това е при начална скорост 935м/с!

Напълно си прав.

Този вятър наистина е доста коварен. Смятах го по нашенски четения 2-5 MPH (1-2 МОА корекция). Проблема е, че не само си мени посоката, но при burst (доста незбалежим и неочакван се удвоява).

Този топик ми е на върха на моите стреляния - оценка, стратегия и начин на коригиране. Има безкрайни публикации за това.

Може би един ден може да почнем да го обсъждаме - осбенно важен за F-class стрелците.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 17 Окт 2023, 09:27       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Yank написа:
Ivo III написа:
А събрани от стрелбище, най-ниското качество месинг, на безброй изстрели, различни лотове (различен материал и обем) и още разлики .. ако не ми вярваш събери си и пробвай

Това което съм събирал (споменах го преди) повечето са, ако не и 100%, един път стреляни. Преобладаващи са военните. Гнезда на техните капси са по свити от нормалните. Дилън има инструмент, който да ги прави нормални. Това е, което ми дава добри резултати. Стрелям ги за тренировка за четене на вятъра. С .223 отдавна спрях да се състезавам.

С други думи убеден съм, че едно интелигентно сортиране, ще ти даде добри резултати. Как можеш да познаеш колко изстрела има една гилза? Ако физически (ръбове, изкривяване, раздуване, не разширено капсово легло) изглежда добре едно отгряване я прави нова.

Производителя е също фактор разбира се. Хвърляй доказаните боклуци. Те и като нови са боклуци. Моите предпочитания са Lake City.

Янк, твоята надежда за нас, и положителни мисли са наистина много хубави
но реалноста ни е, че ние сме си мангалите на европа .. във всякакъв смисъл, но това ни е Родината :)

а мангал да остави на земята месинг/бакър цветен метал .. това със сигурност ще е боклук или на 10-20 + изстрела :happy:
или е го мързи страшно ..

на всичкото отгоре повечето стрелбища ги обират веднага след стреляне и ги връщат за вторични суровини
и на всичкото отгоре има и такива дето са забранили да се продават на релоадери гилзи

едно стрелбище до София .. уникални гилзи Фиоичи, предлагаме им двойна цена за гилзите ... собственика НЕ дава - всичко отива за скрап, за да си купуваме патрони
не че този дето релоадва, ще си купи патрони .. ама това друга тема

та .. остава да си ги крадем .. наистина като мангали :D

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Окт 2023, 00:26       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

Напълно те разбирам. По едно време се появиха мрежички за АР 15 за събиране на собствените си гилзи. Много прецизни High Power състезетели, си ги бележат с лак за нокти.

Абе не е лесно, ама кеф цена няма.

Да ти кажа и моите неволи. Цяло лято обработвах гилзи и патрони. Натоварих тръка с пушки, пищови и какво ли не. И след повече от 1000 км каране до Аризона установих, че съм пропуснал да натоваря продукцията. Почвам отначало.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Окт 2023, 16:55       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Mistar cz написа:

- какви скорости да търся - с 16 инча цев съм и 55 грейна куршуми

Скорости, които ти гарантират групираност около 1моа и покриване на PF за IPSC карабина, или друга дисциплина която стреляш.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 18 Окт 2023, 17:03       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру

Mistar cz написа:

....За да преценя какво да очаквам от моята(евтина) с аматьорски релоуд.....

Ето, какво постигам аз с моята - най ефтинджос ар15 на пазара (ругер 556)и любителски релоуд, но с читави компоненти:
малко снимки на "групи" с ругера ми и 69gr SMK+Н4895:

Изображение

Изображение

Изображение

Теглото на заряда е написан, а кол-а е съгласно мануала на сиера. Гилзите са РВС, капсите са бр4 СР.

Разликата в двете "групи" идва от разликата в теглото (и обемите) на общо 6те бр гилзи РВС на един изстрел които ми попаднаха и реших да ползвам за тестовете.
Стрелбата е на 100м с оптика на ЙОР.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 09:13       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Eкспериментатор
Eкспериментатор

...чудя се дали някой от наличните барути на Вихта могат да бъдат използвани за 60-70гр. релоуди? пушката е 16 инчова цев , 1/7, дистанции макс.300метра.
Пробвах със 135 но си мисля, че ако е по-бавен ще е по-добре? Гилзата е пълна а скоростите далеч не достигат макс-а според менюала. Кой да бъде?

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 09:25       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

с 16 инча, GGG 62grn, измерихме 900м/с
какви скорости търсиш и с какви проектили?

пробва ли с Вихта 140

в този сайт - http://www.natoreloading.com/556/
има данни от много практически тестове

има данни за новия StaBALL Match (има го в България наличен)
http://natoreloading.com/slowball/
http://natoreloading.com/Staballmatch/

ПП: използвай и гилзи с по-голям обем, ще ти даде 20-30м/с в повече

Прикачени файлове:
133.jpg
133.jpg [ 353.75 KiB | Прегледано 3682 пъти ]
135.jpg
135.jpg [ 352.98 KiB | Прегледано 3682 пъти ]
140.jpg
140.jpg [ 354.64 KiB | Прегледано 3682 пъти ]

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 11:18       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Благодаря за детайлният отговор!

"По-принцип" се опитвам да използвам Hornady V-max 60gr, но имам и 60гр. софт поинт и 69гр BTHP...Пробвам всичко, до което мога да се добера....Имам и малко Вихта 540 .
Стрелям за удоволствие и понякога хода на лов за хищник (като това е само претекст да пострелям надалеч ;)

За инфо:имам само CCI Magnum капсули.

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 12:26       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар

за да сме по полезни, трябват точни данни

- барут, доза, гилза, куршум - измерена скорост

и заданието, какво търсим :)

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 14:21       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Ветеран
Ветеран
Аватар

Suhoi27 написа:
...чудя се дали някой от наличните барути на Вихта могат да бъдат използвани за 60-70гр. релоуди? пушката е 16 инчова цев , 1/7, дистанции макс.300метра.
Пробвах със 135 но си мисля, че ако е по-бавен ще е по-добре? Гилзата е пълна а скоростите далеч не достигат макс-а според менюала. Кой да бъде?

Скоростта на горене на барута трябва да се съобрази с теглото на куршума и дължината на цевта. С бавен барут в къса цев само ще топлиш атмосферата. :wink: Освен това напълваш гилзата, а скоростите ниски. Аз ти препоръчвам Вихта 130 за 60-62гр куршуми (скорост около 900м/с) и Вихта133 за 69гр. ( около 850м/с). С 69гр. куршуми може да пробваш и с Вихта 130.
По-тежки куршуми е безсмислено да ползваш за стрелба до 300 метра и при това с, толкова къса цев( не можеш даги засилиш).

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Непрочетено мнение Публикувано на: 24 Дек 2023, 18:11       Заглавие:  Re: Reloading на 223/5.56 за спорт [AR15]

Eкспериментатор
Eкспериментатор

Благодаря!
Ще напазарувам и този барут- нека има :)
Гилзите ми засега са S&B , Fiochi….нови и на един изстрел. Имам и доста Геко, но ме мъчи кримпа на капсата….засега

Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща