Yank написа:
Великолепно начинание

Изборът на тежки .223 е съвсем логичен. Стъпката е съвсем подходяща. Цевта доволно дълга.
Около мен, .223 ходи и на повече от 600 метра.
Моето мнение е, че да изстискаш максималното удоволствие от точна стрелба, е да оставиш пълнителя на страна (единично пълнене) и да стреляш колкото е възможно с по-дълги патрони (Бергер или Хорнади А-макс) и с по-високи ВС. Тогава ще имаш възможност да си играеш дълбочина на влагане, скорости, барути и др.
За да те окуража, стрелям успешно с АR-15 на 600 ярда с 69 гр Hornady (с пълнител) Berger 75 gr с единично пълнене. Болтовата пушка, която я имаш е великолепно условие да постигнеш добри резултати.
"Четенето" на вятъра е друга глава в точната стрелба. Точно за това го тренирам с .223 - парично ефективно и по-непрощаващо.
Желая ти успех.
Ами.. как да Ви кажа... от няколко месеца съм я захапал тази идея и сефте чувам нещо окуражително

.
Но данните на пушката предполагат именно такива заигравки и използването й на максимум... Всичко което съм сложил в цевта го кара добре - и групи, и лов. Сега малко да я изпитаме на макс.
Наистина идеята ми, както написах, е ОПИТ, ПРОБА, УПРАЖГНЕНИЕ като прелюдие към по-голям калибър. В крайна сметка рилоуда и стрелбата са хоби. Къде е гъделът ако всичко става наготово с рецепти и всяка пушка кара всичко по един начин и еднакви сметки...
Да, беше по-лесно да почна направо с 6.5 CM примерно, но .223 е една добра основа, в тази конфигурация, за упражнение, за придобиване на някакви навици в стрелба и рилоуд. Вярвам в това което казвам и ако не от нужда, то от инат ще го направя този патрон...!
А тук виждам доста опитни стрелци и рилоудъри и мнението им по темите чета детайлно. вземам много на сериозно и съветите, макар и противоположни на моите действия.
А относно пълнителя - с тази нагласа днес се и събудих - един по един, търпеливо, да доискусурим полека лека изобщо ще ползвам ли този проектил и след това пустия пълнител /има къстъм продукти, които могат да с езакупят../. Най-дразнещото на Тикка е, че не може да хвърля патрона в цевната кутия и да заредя.. трябва да мине през пълнител..
Пробите засега почвам с:
75 gr / 4,9 g Hornady ELD-Match
69 gr / 4,4 g Sierra HPBT Match
75 gr / 4,9 g BTHP-Match
Нови гилзи Лапуа .223 минати през фулсайза
барут V540 и V530 за малко по лекия Сиерра
Капси - CCI 400
На матрици залагам на RCBS първоначално.
по 5 патрона, с навеска през 0.5/0.3 по рамките дадени от производителя на барута за конкретния проектил.
COL-a е малко по-особен тук. Нямам инструментчето на Хорнади, с което да измеря дължината до самите нарези... В случая с тежък проектил в .223 мисля, че трябва да докосва нарезите, макар че за калибъра и по-леките куршуми до колкото знам, това не е особено от значение както при по-големи калибри..
При тест за група, смятам да загрея цевта с 2-3 нормални патрона, за да продуха и после при всяка група от по 5 бр., изстрел през 30 секунди. на всеки 5 бр. 2-3 мин. изстиване и пак същото...
Ще стане или няма да стане - трети вариант няма...
Поздарви!