b5202s написа:
emil5koff написа:
Не схванах дали към мен или към Янк е въпроса, така че извинявай,
Точно към тебе беше! Много благодаря, правилно си схванал.
Ivo III написа:
че ли фокуса на темата е да се вкара патрон в стандартни размери, без оглед на конкретния патронник
По-скоро фокуса е явлението "отпружинирване", как се проявява и какво ни причинява. Адаша (Емил) засегна аспекта с прецизното стреляне и въобще стоманизирането и възвръщане на пластичността на метериала. В съседната одая има доволно много за засечки на ар-ки. Само, че за АР се релоудва, а за 7.62х39 НЕ.
И понеже тези матрици на RCBS серия AR я гледам от както снарадявам. Та затова реших да споделя моите наблюдения. Плюс бъдещ експеримент с новата матрица дали ще има подобрение. "Spring back" от фабрични размери минаващ amocheker до извън фабрични не минаващ amochecker е доста сериозно проявление на въпросното явление. Предполагам че повечето правите и стреляте, докато при мен им един период с месеци в които гилзите стоят и чакат да ги напълня.
Аз лично се стремя да направя патрон който да сън сигурен на 100%, че ще цикли на всичко. Но това не значи че темата е тясно фокусирана. Виж тука за 5 мнения колко информация се сподели и се научи лично аз.
Всяко мнение по темата "отпружинирване" е добре дошло.
засичат, защото нямат необходимото познание за АР системата

барути, заряди и т.н.
размера на гилзата едва ли оказва особено влияние .. ако се измерват с обикновен уред колко са отблъснати рамената .. е може и да се отгреят за да се подобри точност и да се уеднаквят гилзи с неизвестен произход
не съм виждал, нито една засечка в Т-Клас, по вина на размер на гилза .. виждал съм от олекотени чукове, пружини, грешно набити капси и т.н.
също така се случва да се задръсти цялата система от НИСКИ ЗАРЯДИ !!! или неправилен барут
другото важно нещо е да се СОРТИРАТ гилзи, защото може да се получи до 30 м/с разлика от обема на различните гилзи
за да има повече живот на гилзата - НЕ ТРЯБВА да се търси минимален размер, а да се настрои по конкретния патронник
за да сме полезни, може да споделиш .. за начало
1. оръжие - цев, газова система, стъпка нарези
2. затвор - семи, фул
3. буфер, пружина - маса, сила, настрел
4. гилза - марка
5. барут, заряд, куршум, капси
6. скорост на проектила
и после ще питам останалите неща