georgix39 написа:
JDredd написа:
georgix39 написа:
да си ги стрелям по време на гонка.От 10год. съм гонач и досега не ми се е случвало да стрелям на повече от 35/40метра в гората,мисля, че ще ми вършат работа на това разтояние.А има ли някъква формула по която се изчислява дали съответния куршум ще се стабилизира в дадена цев?
Пързаляш ни яко, ама успех ти желая в лова (независимо от скоростта на куршума)

Ок. щом така мислиш.То един патрон 13/00 има начална скорост 350м/с а субсоника 320м/с. в 11,7гр.куршум има близо 3,5 бр.съчми 13/00 ,едвали на 30 метра тези съчми имат по голяма енергия от проектила .До колтото знам тежките предмети запазват енергията си за по дълго разтояние от колкото леките.ти го уцели в коша пък да видим нямали да има честито на печалившите

.утре ще сглобя2-3 бр. и ще направа тест,да видя за какво става въпрос.ще пиша за резултата.
Шегобиец си - не мога да си кривя душата
11.7 грама куршум с 320 м/с = 600 джаула
8 грама куршум със 700 м/с = 1960 джаула
Аз лично предпочитам втория вариант - стандартно изпълнение, отколкото да търся на гладка сопа чеп с тия събсоници - ако ще става дума за лов, де. И тука не говорим, че ако си със самозарядно оръжие – цикленето на автоматиката най-вероятно ще се обърка; не говорим и че мерните прибори, смятани за стандартната скорост, не са особено приложими при събсониците... Не знам защо, но по магазините не съм виждал 7.62х39 събсоници... Защо ли? Явно на производителите не им пука за специфичните изисквания на някои гоначи
Инак пробвай, разбира се. Пък и ако успееш във фаза 2 „Заглушаване” – ударил си джакпота: ако не улучиш – в тишината никой няма да разбере