JDredd написа:
Милене, извинявам се за лаишкия въпрос, но какво е "ловна стрелба"? - групово наименование на "паничковите" спортове или име на конкретна дисциплина?
Аз лично обожавам да мятам паници с личната си машинка, монтирана върху джанта от "Москвич". Даже с един приятел планираме да ходим заедно (аз с моята и той с неговата), че да мятаме по 2 паници едновременно и да вкараме още тръпка в начинанието.
От платено стреляне на професионално стрелбище ме отказват единствено цените. Някакси 20 лева за една серия скийт не бих дал - нали съм си скръндза... И дето вика и Извънземния - че и да чакам на опашка за това - айде нема нужда.
От търсене на клуб в Русе ме отказа нещо, което видях с очите си при едно практическо упражнение по стрелба, което беше част от ловния курс на потребителя HitCo. Един инструктор направи толкова грубо нарушение на мерките за безопасност, че чак ме е срам да го разкажа. Впоследствие разбрах, че същото лице е виден състезател по паничкови спортове от региона. Та си рекох, че по-добре никога организирано да не стрелям по паници, отколкото тоя да е около мене.

Ние българите сме уникум с този термин "ловна стрелба". Никъде по света стрелбата по панички не се нарича така. В ISSF , международна федерация по стрелба /спортна и "ловна"/ за стрелбата по панички се използва родовото понятие shotgun. Официалните дисциплини са три - скийт, трап и двоен трап. Това са олимпийски спортове, междувпрочем траповата стрелба е олимпийски спорт ако не ме лъже паметта от 1900, един от най-ранните спортове в съвременното олимпийско движение. Руснаците наричат тази стрелба "стенд" съответно круглой/скийт/ и траншей /трап/. Американците наричат тази стрелба International skeet в противовес на Америкън скийт, който е различен, Olympic bunker в противовес на америкън трап, който също се отличава. От доста години насам има спортинг - който има много разновидности, които могат да се разделят в три групи - Компакт, Стандарт и Гранд.
Причината ние българите да сме отново "уникални" е тази, че до приемането на първия закон за спорта у нас мисля през 1995 г., нямаше някаква чисто спортна организация за развитието на този спорт, а всичко минаваше през Ловнорибарския съюз и предполагам , без да съм сигурен, от там идва термина "ловна" за тази стрелба. Името на нашата федерация на английски е Bulgarian trap and skeet federation щото нали се сещаш че ако преведем БФЛС буквално, на запад ше има да се чудят и маят тия кви са и за кво се борят...
що се касае до случката в Русе - в Русе има клуб , но единствения състезател през последните години от там е неговата председателка Елисавета Досева. Тоя инструктор на млади ловци - повечето, които аз съм виждал са хал хабер. По-стриктно спазващи мерките за безопасност от състезателите по ловна стрелба аз в България не съм виждал. Изискванията към безопасността са жестоки. А за цените - да високи са , това е много скъп спорт. Ние си купуваме патроните евтино и паничките също, но като се стрелят с хиляди на година пак идва скъпо.
П.П. Апропо аз въобще не се сещам за евтин стрелкови спорт.