logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Дата и час: 01 Дек 2023, 15:51
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Окт 2022, 10:38       Заглавие:  Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
Прикачени файлове:
IMGP0046.JPG
IMGP0046.JPG [ 779.97 KiB | Прегледано 5406 пъти ]
Прикачени файлове:
IMGP0043.JPG
IMGP0043.JPG [ 868.95 KiB | Прегледано 5406 пъти ]

:-)

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Окт 2022, 12:09       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
Много добър турнир! Бяхме двамата с Мишо Пунов.
Благодарности на организаторите и най-вече на Йордан Тасевски (Председател на MSSF) и Драган Йовановски (представител на Kahles за Р.С.Македония) за това прекрасно състезание!

Имаше над 100 -150 участници от няколко държави и продължи два дни. Стреляхме на истинско 300 метрово стрелбище (на два етажа), като условията бяха отлични! То затова и резултатите бяха високи.

Относно домакините - трогнати сме от посрещането и отношението към нас по време на цялото ни пребиваване. Настаниха ни в четиризвезден хотел в центъра на Скопие, като престоят ни беше платен изцяло от Македонската федерация по спортна стрелба.

Бяха изключително отзивчиви, добронамерени и приятелски настроени към нас. Казаха, че политиката и спортът не трябва да се месят, защото от това страда най-вече спортът.

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 11 Окт 2022, 13:15       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 31172
Местоположение: Sofia
Браво!
но нищо не разбрахме за стрелбата и представянето на българските състезатели .. класиране има ли?

разкажете повече, ако е възможно за самото състезание, какви упраженения, състезатели, екипировка и т.н.

Снимки, видео

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, Aero M4E1 х2, Glock x4 ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2022, 01:15       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
Щом има интерес, ще разкажа малко по-подробно:
Двата медала са златни и са спечелени от мен и двамата ми съотборници Драган и Ангелко (и двамата са топ стрелци на Македония, участващи в Балканска лига).
Аз стрелях в клас F-TR (Тarget Rifle), въпреки, че първоначално се бях навил да стрелям във F-Open. Първоначалните планове бяха такива, защото мислехме да направим отбор с Тишо Трифонов и Мишо Пунов в този клас, тъй като техните пушки са в калибри, неразрешени за F-TR.
Във F-TR са разрешени само калибри .223 Rem. и .308 Win., а моята е с втория. Освен това, в този по-ограничен клас не са разрешени за ползване рестове, а само двуноги и пушките се теглят с тях, за разлика от Open, където рестът не влиза в масата на оръжието. Т.е. с пушка за F-TR можеш да стреляш в Open, но обратното не става.
Обаче, плановете са едно, а реалността - друга!
В деня преди да тръгнем към бъдещите си победи (като предишното ни участие в такъв състав), Тишо се обади по телефона и с половин уста каза такова ... онакова... няма да дойда по неотложни лични причини.
И ние с Мишо, пред свършен факт, грабнахме пушките (аз една, той - две) и тръгнахме.
Както вече споменах, пътуването, посрещането, настаняването, всичко беше супер и няма да се повтарям. Ще пиша само за състезанието.
Тъй като нямахме отбор с Мишо, Драган Йовановски (стрелец от отбора на Kahles) ми предложи да направим обор с него и съдружника му. Поканата беше чест и шанс за мен, защото съм виждал резултатите им и знаех, че са много добри стрелци. Те също ме познаваха и ми гласуваха доверие.
Първата стрелба за F-TR на 08.10, по жребий се падна на 300м. Трябваше да стрелям от 9 ч. - първата смяна, но имаше проблем с коридора ми и ми предложиха или да стрелям от моя коридор в съседната мишена, или да изчакам втора смяна. Съотборниците ми също попаднаха в тази смяна, но при тях нямаше проблеми.
Времето сутринта беше доста студено. Слънцето грееше вече, ама не топлеше (Часовникът там е с един час назад). Във въздуха имаше фини капчици, които с просто око не правеха впечатление, но през 24-кратното увеличение на оптиката правеха мишените неконтрастни и леко размазани. И колкото и да се опитваш да фокусираш, подобрение няма. Иначе вятър - почти никакъв.
Казах си, супер се получи! Ще изчакам половин час първата смяна и нещата ще се подобрят!
Изчаках, дойде ми редът и ... като погледнах през оптиката, нещата сякаш вместо да се оправят, бяха се влошили още малко! От тревите и трънките по трасето се вдигаха изпаренията на росата.
Този път образът беше по-контрастен, но леко играеше - танцуваше и се кривеше от маранята в пределите на около 2 сантиметра, а Десетката е с диаметър едва 42 мм. Т.е. половин Десетка на 300м.
Ама каквото е за мен, това е и за другите. Така, че внимавах с преценките за компенсациите, доколкото ми стигна акъла и се стараех да не върша глупости и да не действам хазартно в зачетните мишени. В началото започнах с прицелване почти в центъра, а завърших с компенсация почти една десетка отдолу и около половин десетка, изнесена в дясно. Това се наложи заради допълнителното усилване на маранята, поради загряването на цевта (и миражната лента не успя да се справи) и слабия ветрец, който пречеше не толкова, че отвява попадението, ами с това, че правеше мишената да изглежда елипсовидна.
Стрелях колкото мога и събрах 185 точки от 200, което стигна за .... едва 10 място в индивидуалното класиране на тази дистанция. Утехата ми е, че с такъв резултат бяме пет човека и аз ги биех по броя на Х-овете.
След състезанието си взех мишените и видях, че компенсациите, които давах са били в правилната посока, но са недостатъчни. На тази дистанция и при това увеличение, проблемът е, че пробойните не се виждат добре, особено ако не са в стегната група. А когато пък са в стегната група, трудно се ориентираш кой изстрел е новият, защото са много малки и нагъсто. Абе, който е гледал мишена на 300м през зрителна тръба, ще ме разбере. През оптика, поради по-малкото увеличение, е още по-трудно. Та групите от по 10 изстрела в двете зачетни мишени бяха такива (67мм и 72мм), че ако бяха на правилното място, щях да съм в тройката. Въпреки това, резултатът не беше никак лош и станахме отборно 1-ви с преднина от 8 точки! Трети станаха Сърбите.
Сутринта се появиха с едни страшни къстам пушки с карбонови приклади, с едни цеви, дълги и дебели по 1 инч отпред, с едни красиви миражни ленти, с едни маркови двуноги, абе с две думи - вдъхващи респект. Мишо като ги видя, вика: Виждаш ли ги тия? В Сърбия в Лесковац стреляха по 200 точки!
Да де, ама аз с купешката Тиккичка (между другото, стреля феноменално!!!), с кованата цевичка, тук ги изпреварих, за което няма как да не съм доволен!
Веднага след 300-тата метра, ама съвсем веднага, жребият беше отредил да стрелям 100-те метра. Те се стреляха на първия етаж на стрелбището (300 м се стрелят от 2-рия етаж, за да не пречат тревите и тръните на видимостта на мишените, докато 100-те метра ги косят), така че времето ми стигна точно да си пренеса такъмите и мачът започна.
Дистанцията спрямо 300м изглежда малка, ама до момента в който видиш Десетката. Десетката тук е с диаметър само 9мм, а Х-ът е с 3мм! Зачетните мишени са 10, като във всяка от тях се стрелят по два изстрела.
Междувременно се беше появил лек страничен вятър, на който в началото на пробните изстрели не отдадох внимание, но забелязах, че в първата пробна мишена пробойните се разтеглиха хоризонтално. Въпреки, че групата от четири изстрела, разтеглени хоризонтално, не беше по-голяма от около 15 мм, формата й, както и това, че десетката е едва 9мм, ми подсказваха да не рискувам и да давам компенсация около 5-7мм. Добре че го направих!
Стрелях 193 точки от 200. Стигнаха за 4-то място в индивидуалното класиране, на една милимунда от медалите!
Отборно бяхме недостижими! Отново и в това упражнение спечелихме с преднина златния медал!
На 09.10 се стреляха много други дисциплини, като "Ловна снайперска пушка - 200м", "Самозарядна тактическа пушка - 200м", "Пушка с открит мерник, лежешком с ремък - 100м", "Голямокалибрен пистолет - 25м", "Голямокалибрен револвер - 25м".
Аз не взех участие в нито една от тях, но този ден за Мишо се оказа по-успешен от предния. Уреди се с отбор на "Ловна снайперска пушка - 200м" и станаха 3-ти! Мишо стреля в тази дисциплина много добре - по-добре от съотборниците си и само последния изстрел го лиши от медал!
Това беше в общи линии. Вероятно го описах твърде подробно, а е и без снимки, за което се извинявам!
Снимки - по-късно.
Желая ви успехи и на вас по състезанията!

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2022, 01:44       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 11 Фев 2007, 18:27
Мнения: 4525
Местоположение: USA - NY, CO, AZ
Чудесно състезание. Отлично предствяне. Хубаво прекарване. FT-R за първи път се споменава в този форум. :tu:

Трябва един ден да почнем да дискутираме вятъра и миража (маранята). Да я докараме до "вятъра е 2 МОА".

_________________
The ten most dangerous words in the English language are:

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 12 Окт 2022, 08:15       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 09 Ное 2014, 09:23
Мнения: 1249
Страхотен разказ, все едно и аз бях на стрелбището. Благодаря и поздравления за победният дух !

_________________
brazzers platinum user


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Окт 2022, 17:04       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 13 Сеп 2007, 11:27
Мнения: 5415
Г-н Топалов, чест и почитания! Поздравявам Ви най-сърдечно.

А по отношение на разказа за състезанието мога само да кажа, че един ден трябва да издадете книга. Другото Beer го е казал и вместо мен.

_________________
Amicus Plato, sed magis amica veritas.
Aristoteles

Ивайло Узунов
СКДПС "Етър IPSC"
КДС "Саргон"


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Окт 2022, 17:39       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
JDredd написа:
Г-н Топалов, чест и почитания! Поздравявам Ви най-сърдечно.

А по отношение на разказа за състезанието мога само да кажа, че един ден трябва да издадете книга. Другото Beer го е казал и вместо мен.

:tu:

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Окт 2022, 22:02       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 11 Фев 2007, 18:27
Мнения: 4525
Местоположение: USA - NY, CO, AZ
193 от 200 е завиден резултат. Предполагам, че гледаш попаденията с отделна оптика. Колко пробни изстрели са разрешени. Впрочем как се отчитат резултатите и как се рзделят от пробните изстрели? Колко време имаш да направиш 20 изстрела или времто включва и пробните. Побните ограничени ли са? Премам, че на 300 метра си стрелял 3 пъти - така ли е. Просто сравнявам с нашите състезания. Как стреляха "дебелите" цеви - 200-20Х :-) ?

_________________
The ten most dangerous words in the English language are:

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 13 Окт 2022, 23:20       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
Здравей Yank!
Много въпроси! :-)
Нямах отделна зрителна тръба по време на стрелбата, но след като ми свършиха смените на 300 и 100м, наблюдавах участниците през такава със 75х увеличение. На 100м нямаше проблем (дори се виждаха габаритните попадения - кое хваща и кое не), но на 300м на това увеличение нещата, заради маранята, бяха доста зле. Все едно гледаш дъното на река, която тече. Наложи се да намаля увеличението до около 30х, за да не е толкова дразнещ миражът. Т.е. стана почти колкото на оптиката и със същите недостатъци, описани в предишния ми разточителен пост.
На 300м мишените са три. Разположени са две, една до друга - зачетните и една в средата над тях - пробната, маркирана в горния ляв ъгъл. В началото се дават 5 минути за пробни изстрели - неограничен брой. След това следва пауза от около 1-2 минути, докато съдията обяви условията на състезанието (че са две зачетните мишени, че се стрелят по десет зачетни изстрела във всяка от тях, че времето за изпълнение е 20 минути, че когато състезател завърши стрелбата или иска да напусне огневата линия, трябва да постави флагче в патронника, иначе DQ и т.н.) и дава "старт".
На 100м условията - време и пробни изстрели са същите. Разликата е в мишените. Те представляват един голям лист, на който са поместени три реда от по четири мишени (общо 12 броя). Най-левите две от горния ред са пробни и за да се различават, са маркирани в горния си ляв ъгъл. В останалите 10 мишени, след команда "старт",се стрелят по два изстрела - общо 20 за 20 минути.
Дебелите цеви, за мой късмет и тяхно съжаление, не успяха да стрелят 200 точки! Всъщност, само аз и още един участник, доколкото забелязах (а аз ги гледам тия неща), стреляхме с ковани стокови цеви. Аз бях с Тikkа Т3х суперварминт, а той беше със Sako TRG 22 и успя да вземе дори индивидуален медал!
Болшинството бяха с Лотар Валтер (по-лесни за намиране в Европа), няколко Бартлейна, Акюрасита - имаше 5-6, а те са с Кригери (нито едно Акюраси не успя да пребори Тиккичката! :joke: ) и някоя и друга екзотика.
Всички стреляха с релоуд с продукти основно на Лапуа. Аз също. Само отбора на Македонските спец.части стреляше с фабрични спортни Лапуа .308 - Сценар 167гр.
Та това е. Дано съм отговорил на въпросите ти! :tu:

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 14 Окт 2022, 00:44       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 11 Фев 2007, 18:27
Мнения: 4525
Местоположение: USA - NY, CO, AZ
О знам, тегаво е да търсиш дупка на 300 метра. Губиш мерната линия, опитваш се да си спомниш предишните дупки вместо някой съотборникм напримерм да ти каже попадението и ти бързо да направиш корекция докато вятъра не се сменил.

Важното е, че си имал добри дни и съм сигурен, че ентусиазма ще ти расте след всяко едно състезание.

_________________
The ten most dangerous words in the English language are:

“Hi, I'm from the government, and I'm here to help.” - President Ronald Reagan.

Illegitimi non carborundum - Barry Goldwater


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Ное 2022, 09:37       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 24 Юни 2006, 21:05
Мнения: 1411
Местоположение: Пловдив
Браво! Страхотно представяне!

_________________
Георги Алексиев
СК "Седемте хълма" Пловдив

http://www.vbox7.com/play:aab8b150


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 01 Ное 2022, 23:16       Заглавие:  Re: Kahles Cup - Skopje 08-09.10.2022
 
Снайперист
Снайперист
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2017, 16:13
Мнения: 340
Местоположение: Златарица, България
Благодаря Жоро! :tu:

_________________
Георги Топалов
http://buffalo.dir.bg


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта 
Иди на:  

Powered by phpBB © 2020 TheGunMan
This forum is operated and maintened by Stanislav Georgiev - Owner/Administrator, Jordan Cholakov - Adminstrator/Editor and Rossen Hristov - Graphic Designer/Potographer