Yank написа:
Знам само 3-ма души да стрелят с Калес (не зан моделите). Но единия е имал проблеми и след ремонт са му я върнали с много изместена нула. Това не значи разбира се, че са кофти.
това е нормално
защото се връща в изходно заводско положение, при проверката
моя Калес го пращах два пъти, и двата пъти ми го връщаха точно както е излязъл от завода
при мен се оказа, че лещата е омазана с МП7 .. измих я по стара рецепта (50/50 смес на спирт и пречистен ацентон и след това препарат за прозорци) и сега си гледа перфектно (е, като за Калес К624)
ПП: ако в стаята се пушат цигари, също полепва по стъклата мазен филм и влошава много представянето на оптиките
относно препоръките за скали и увеличение
това зависи за кой спорт ще се практикува, и оптиката трябва да е съобразена с това
например за Т-Клас рядко някой стреля с 20х увеличение, защото позициите са много нестабилни и динамични както и когато за няколко секунди трябва да обстреляш поредица от мишени .. от 300 до 800метра (примерно) няма време да се правят корекции с тубусите и се работи по скала, добави и вятъра ...
като ако стреляш от кула и има цели на 90 градуса .. вятъра става весел .. и ако не използваш скала за ветрова кореция .. няма шанс за добро класиране
също така имаме нощни стрелби в условия на пълен мрак .. и освен че е бавно, но и невъзможно да се направи корекция .. и се използва скала, което трябва да е похдящо осветена .. а не само в центъра две точки и т.н. и т.н.
в същото време имаме и упражнения, където се изисква максимална прецизност
затова е подходяща скала с опЪн център, подходящо осветена с достатъчно корекции по вертикала и хоризонтала
или ... трябва ти тактическа скала
но, ако ще имаш 1 минута за изстрел, спокойно от пейка или по корем .. и ще имаш само еднообразно упражнение - тогава подходящата оптика има други изисквания